100 Jaar TT-Races isle of man (2)

De verkopen bij de Manx Post mbt. de 100 Jaar TT-Races gaan goed. Verschillende zaken zijn al niet meer voorradig. O.a. de Dunlop envelop, die met de munt erin, is al niet meer te bestellen.
Op 28 mei 2007 werd er op het oude St. John circuit, het circuit dat in de eerste jaren alleen voor de motorfietsen werd gebruikt omdat deze niet tegen de Snaefell mountain op konden komen met hun halve peekaatjes, een Re-Enactment van de eerste race gehouden.
De post heeft speciaal voor deze gelegenheid een verzamelaarpakket samengesteld waarin, naast een voor ons interessante speciale envelop, o.a. ook een reproductie van het originele 1907 programmaboekje en de tijdwaarnemers notities.

100 jaar Manx TT verzamelaarspakket

Ter afstempeling werden, precies op de klok af 100 jaar na de start van de 1ste races, de speciale stempels, uitgevoerd in zilverfolie, op de enveloppen geplaatst.
Althans, zo meldt de Manx filatelistische dienst. Dus precies om 10 uur werden op 2007 enveloppen (1000 voor toevoeging aan de speciale Celebration set en 1007 voor de Re-Enactment sets) door 2007 postambtenaren deze stempels geplaatst! Lijkt mij sterk, maar ach..... het is een mooie envelop. Alleen in de Celebration Re-Enactment sets zit de door John Surtees getekende Eerste dag envelop.

100 jaar Manx TT envelop verzamelaarspakket

Een ander fraai Re-Enactment item is de speciale voorgefrankeerde postkaart voor dit gebeuren. Als afbeelding is gekozen voor dezelfde tekening als eerder gebruikt in de serie winnaars van 1975, de eerste winnaar ooit, Charlie Collier op een Matchless. Ook de zegelafbeelding op de kaart toont de afbeelding gebruikt op de 1975  zegel, alleen nu niet met een waarde maar met Postage Paid aanduiding.

100 jaar Manx TT postkaart

De kaart is ook in beperkte oplage te vinden met een speciaal cachet waarin gemeld wordt dat deze kaarten meegereden hebben tijdens de Re-Enactment ride op 28 mei. Waarmee, auto of motorfiets, wordt niet vermeld.

100 jaar Manx TT postkaart met speciaal stempel

Eind juli verschijnt dan het al aangekondigde Winners-Sheet. Waar in de eerder genoemde vellen nog de Europa-geldige en de UK-bestemmingszegels apart in een vel zitten, vinden we in dit vel de beide soorten tezamen op één vel, dus een complete serie. De bovenste en de onderste rijen zijn de zegels en de beide middelste vermelden de winnaars in de diverse races en tonen de desbetreffende winnaars.
In de rand zien we een aantal scènes van de races en het super-record van McGuinness, een gemiddelde rondesnelheid van boven de 130 mijl/uur (ongeveer 210 km/uur), natuurlijk verbeeld.
Ook dit vel is weer in een zgn. folder te verkrijgen, maar anders dan door mij in de vorige NB gemeld, niet met een serie briefkaarten maar een 'gewone' set fotokaarten. Wel leuk maar niet filatelistisch interessant. Dat is het voor wat zegelachtig spul betreft, maar het jaar is nog niet om.

100 jaar Manx TT Winnerssheet

 

Op stempelgebied is het deze keer een ingetogen TT geworden. Uiteraard was daar op 1 januari natuurlijk de eerste dag afstempeling maar die liet niet meer zien dan het TT-100 years logo.
100 jaar Manx TT FDC stempel
100 jaar Manx TT Re-enactment stempel Dan op 28 mei, daags voor de echte TT-races, wordt de Re-Enactment race georganiseerd op het oude St. John circuit. Ondanks dat dan de trainingen op het Mountain circuit al begonnen zijn, wordt deze dag als de officiële aftrap van de 100 jaar Races beschouwd. Het gebruikte stempel vermeldt precies het tijdstip en datum van de 100ste verjaardag der TT.
Op 7 juni, als alle (ex-)coureurs en alle andere bobo's al aanwezig zijn voor het de volgende dag te verrijden main event, vindt in Villa Marina, Harris Promenade aan de Douglas Bay een groots door Arai helmets gesponsord TT-Dinner plaats. 300 genodigden worden door Murray Walker ontvangen. De Post is aanwezig met een stand om speciale afstempelingen voor deze gelegenheid te verzorgen.
100 jaar Manx TT TT-diner stempel
Manx TT Senior trofee De vrijdag daarop, 8 juni, is het de dag waarop iedereen zijn focus heeft gevestigd; De dag van de Senior TT-race. Achter de Grandstand op Glencrutchery Road staat een piepklein houten gebouwtje van nog geen 2 x 2 meter met als titel "Grandstand Postoffice".
De op deze dag aldaar ingeleverde poststukken kunnen worden voorzien van het TT-Grandstand stempel van die dag met in de afbeelding de TT- Senior-Trophee, de boodschapper Mercurius op een gevleugeld wiel. In het stempel alleen de originele sokkel. De namen van de 100 winnaars door de jaren heen pasten niet meer op de originele sokkel en daarom werd er een losse ondersokkel bij gemaakt.
100 jaar Manx TT Grandstand stempel

Dit was dan wat er van officiële zijde aan filatelistisch geneuzel rondom het eeuwfeest van de Manx TT-races is verschenen, of toch nog niet helemaal.

Op 13 oktober heeft de IOM Philatelic Federation hun 32ste conventie gehouden. In hun officiële stempel (het vierkante) voor deze conventie vinden we ook de TT 100 viering en een afbeelding van een racemotorrijder. Uiteraard speelt de TT binnen hun organisatie een grote rol en dus kan deze stempel ook wel bij de viering geschaard worden. Overigens werd post gepost tijdens de tentoonstelling van de organisatie nog voorzien van een cachet stempel, een soort van bijstempel (de ronde), met twee gekruiste finish-vlaggen.

Nu is de koek dan echt op. Voorlopig zullen we weer een tijdje moeten wachten op het volgende memorabele gebeuren op Man voor we de boeken weer uit moeten breiden.
Ach wat, nog een verzamelboek erbij, wie maalt erom.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home