GGG

Na wat Internet speurwerk en een tip van Ton heb ik het boekje bemachtigd van Griekenland, met daarin de zegelpagina zoals in NB 78 getoond.

Boekje Griekenland - Kostas Mitropoulos

In het boekje wordt een groot aantal Griekse tekenaars van karikaturen geëerd, zoals ook al in de begeleidende info vermeld. De betreffende tekenaar van de bladzijde met de kiosk, Kostas Mitropoulos, toont op de zegel een kok die een taart aan het versieren is met een slagroomspuit in de vorm van een waterstofbom. Hij spuit de wereldbol onder met de tekst: Pelos.
Voor ons van belang is de tekening van de kiosk naast het zegel. Deze tekening draagt de naam: "Het Griekse Babel" met een verwijzing naar de verschillende talen ontstaan bij de bouw van deze bijbelse toren, en doelend op de vele in verschillende talen getoonde tijdschriften zoals hangend aan de kiosk.

Via de meel ontving ik de melding van een derde FDC stempel van de Taiwan verkeersveiligheid uitgifte uit 1991. In het stempel zelfs een motorrijdertje. Ja, het is er ééntje.

FDC Stempel Taiwan - detail motorrijder
FDC stempel Taiwan

Het was al bekend dat de Taiwanese PTT twee verschillende jaartellingen in haar stempels hanteert, de Chinese en de Juliaanse. Het Chinese jaar in het stempel vermeld echter 82 en dat is twee jaar later dan de uitgiftedatum van de verkeersveiligheidzegel. Het blijkt om een speciale, niet aan de zegeluitgifte gerelateerde herinneringsenvelop te gaan.

Herinneringsenveloppen Taiwan

In 1993 werd in Taiwan een nieuwe verkeerswet geïntroduceerd, met o.a. rechts rijden waar het stempel aan refereert. Voor de frankering werd veelal de Veiligheidserie uit 1991 benut maar er zijn ook enveloppen met andere zegels. De ontwerper Lee Kuang-chi liet zelfs een motorrijder in de illustratie rijden:

Envelop Taiwan met motorrijder

Joost Veerkamp, architect en kunstenaar en uitgever van een alternatief  postzegelalbum, verschenen als kunstproject in 1988, geeft nog jaarlijks nieuwe zegels in dit project uit. Geen echte postzegels maar toch erg leuke verzameldingetjes. Zo kwam er rond de eeuwwiseling een serie Cult-zegels uit. Op de waarden 80 en 100 cent wordt eerst de Leather-cult verbeeld met een stelletje op de motorfiets en op de laatste waarde de Body-cult met een scoottie en een fitnessgirl bij een bromscooter.

Cinderella's Joost Veerkamp

Al in 1997 verscheen in de reeks een serie “Heilige Kalfjes”: zes “postzegels” met vermaarde bromfietsen gebruikt op de Nederlandse wegen.

Serie "Heilige Kalfjes" van Joost Veerkamp

Bekende verschijningen staan op de zegeltjes afgebeeld. Geen postzegels dus maar gewoon leuke verzameldingetjes.

Okay, okay, ik hoor jullie al zeggen: "Wat nou weer?" Nou, André van Duin! TNT-post heeft een velletje uitgegeven met tien verschillende afbeeldingen van deze komiek en daartussen twee zegels die indirect weer wat met ons thema te maken hebben.

Op positie 2 x 4 in het velletje zit een zegel met de afbeelding van Willempie, de oudere Solexrijder. Een typetje dat André 1976 op de planken zette. Het bijbehorende liedje werd zijn eerste nr 1 hit maar zorgde bij ouders van verstandelijk gehandicapten voor nogal wat commotie.
Daarop gaf de van Duin revue vier exclusieve voorstellingen in Carré, speciaal voor geestelijk gehandicapten, en daar bleek dat de gasten Willempie maar al te leuk vonden en het probleem was uit de wereld.

Postzegel André van Duin als "Willempie"

Het andere zegeltje laat de uit 1993 stammende Pizzakoerier zien. Met scooter en al reed deze koerier over de bühne en de kreet Pizza, Pizza, FF wachte.............. Pizza! Veroverde de straat. Het Pizzalied bereikte de Platina status in de platenverkoop.

André van Duin als Pizzabezorger
Postzegel met André van Duin als pizzabezorger

Het velletje is alleen in een boekwerkje te verkrijgen voor eurie 14.95. Deze uitgifte wordt niet via de Nieuwtjesdienst uitgeleverd. Wil je hem wel in de collectie: neem dan even contact met Eric op.

In aanloop naar de PhilaKorea ‘09 (de 24ste Azië Internationale Postzegel Tentoonstelling) heeft Korea (Zuid) een briefkaart uitgegeven met in de illustratie een Tuk-Tuk taxi. Hoewel het dus om de grote Internationale tentoonstelling van 2009 handelt, is de kaart al eerder uitgeven tijdens de 20ste Azië meeting in 2005. Het is een erg kleurrijke kaart met in het zegelbeeld een waaier met bloemmotief en twee gekleurde wolken om een geur weer te geven. Op de schrijfzijde een strook feestende Koreanen en het logo van de tentoonstelling.

Kaart tgv. Philakorea 2009 - voorzijde

Kaart tgv. Philakorea 2009 - achterzijde

China torpedeert de filatelistische markt de laatste jaren met het ene na het andere soort postwaardestukken. We hoeven Nico's catalogus er maar op na te slaan en we vinden er zo al velen. De meeste voor ons belangrijke zijn uit de loterij-briefkaartenhoek, maar nu hebben we er toch twee die uit de officiële kast der posterijen komen. Maar liefst twee verschillende Harry Potter kaarten die beiden Hagrid op zijn vliegende motorfiets tonen.
Even voor de Potter-beten: Hagrid (genoemd naar de Griekse fabeldieren-bewaker van de berg Olympos) is een half-reus (kind van een reuzin en een dreuzel) en bezit enige tovenaarscapaciteiten die hij niet meer mag benutten. Hij redt Harry van moord door Valdemort door hem op zijn vliegende motorfiets bij het pleeggezin van de Duffelingen te brengen. Later wordt hij de vriend van de groep rondom Harry op Zweinstein.
De kaarten, afkomstig uit twee verschillende kaartenboekjes, tonen Hagrid op de motor met Harry in de armen vlak voor hij hem afgeeft bij de Duffelingen, en de tweede als hij weer vertrekt daarvandaan.

Kaart Hagrid met Harry Potter
Hagrid nog met Harry...

Kaart Hagrid na wegbrengen Harry Potter
en na het wegbrengen van Harry

Op de adreszijde in de illustratie op kaart twee staat de persoonlijke uil van Harry, Hedwig, een sneeuwuil, en op de andere een ransuil die voor pakketbezorging benut wordt.

Kaarten China met afbeelding van Hedwig en Ransuil

Ook in de USA is de persoonlijke postzegel aan het oprukken. Toch gaat het daar net iets anders dan in de meeste andere landen. Daar is de fabricage van persoonlijke zegels uitbesteed aan particuliere bedrijven. Eén zo'n bedrijf is Zazzle die (via Cully) voor het MFN-jubileum de Amerika logo-zegel-uitvoering in de Omnibus serie maakte.
Een andere firma is PremierPostage.com. Dit bedrijf richt zich vooral op grote aantallen van populaire items als baseball, Nascar en Rodeo.
Ook voor ons heeft PremierPostage een aantal aardige uitgiften in het assortiment met o.a. Orange County Chopper (die van de TV, Teutel's) zegels en vellen in verschillende uitvoeringen.

Uitgifte OCC-choppers van Premier Postage

Een ander item zijn vellen met de beroemde Biker Lifestyle tekeningen van de legendarische inmiddels al overleden David Mann. David Mann tekende vanaf 1971 de middenpagina van het legendarische blad Easyriders.
Op het zegelvel "Series One" vinden we op negen zegels zijn bekendste werk ‘Ghostrider’ vereeuwigd. Op de extra zegel de tekening ‘Fight for your Right’.

David Mann - series 1 met 'Ghostrider' en 'Fight for your right'

Een second series David Mann toont ons de tekening ‘Family’, een chopperende groep familieleden, op de negen first class zegels en op de extra zegel deze familie voor de beroemde Mount Rushmore steenformatie.

David Mann - series 2 met 'Family'

Op 11 september 2004 stierf  David Mann, maar zijn werk zal nog generaties verder leven onder motorfanaten.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home