100 jaar TT-races Isle of Man

De bedoeling is een overzicht te geven van wat er allemaal op filatelistisch gebied is uitgekomen rondom dit eeuwfeest op het eiland van Man, maar graag wil ik eerst even persoonlijk een dankwoord uitspreken voor de geweldige service die wij mochten ontvangen van de Postdienst van Isle of Man, en dan met name de hulp gegeven door Peter Corlett en Andy Ford.
Wat is er gebeurd? Als het mogelijk is proberen wij, een paar MFN-ers en ondergetekende, altijd leuke enveloppen te maken van en over evenementen. Zo ook nu dus bij 100 jaar TT-Races. Vooral de verkrijgbaarheid van de losse zegelpagina's uit het boek leidde er bij mij toe om een aantal speciale enveloppen te maken met de zegels uit die bladzijden. Wel leuk want bij deze zegels zaten leuke labels (aanhangsels) die waarschijnlijk niet veel op briefstukken zouden komen. Dus een avondje scannen, knippen en plakken gaf grote verwachtingen.
Peter Corlett, ook een motorzegelverzamelaar van het eiland zelf, fungeerde als privé postbode om onze brieven op de juiste plaats van afstempeling af te leveren. Covers opgestuurd en dan maar wachten.
Dan de dag dat ze terugbezorgd werden; teleurstelling. Niet afgestempeld dus. Wel had een oplettende TNT-medewerker, die de niet gestempelde zegels voor ons nog eens ondersteboven door de codeermachine haalde, toch ook voor een weer apart stuk gezorgd, aan hem dus ook dank. Maar waar het ons om ging, was niet gelukt.

Manxman Peter Corlett is daarop naar de Filatelistische dienst gestapt en kreeg voor elkaar dat als we zelf de enveloppen opnieuw maakten, zij (bij hande van Andy Ford himself) zorg droegen voor het op dezelfde wijze frankeren en het deze keer correct afstempelen van de maakwerkjes.
Enige weken later vielen de enveloppen, nog eens apart verpakt in een stevige postenvelop, keurig verzorgd in onze bussen. Zelfs nog eens met extra zegels van de nieuwe serie als bijfrankering aangebracht:

Voorwaar dus een service van de bovenste plank.
Andy and Peter: Thanks!!

Dat er een behoorlijk portie verzamelwaar op de markt zou komen in het 100ste jaar van de TT op Man hadden we al verwacht. En ook in de filatelie is er het nodige verschenen. Eerder hebben we al gemeld dat de fraaie zegelvellen met bekende coureurs uit vervlogen jaren zijn verschenen, dit op 1 januari van dit jaar, daarnaast nog de nodige munten en penningen met motorgebeurtenissen en grote rijders, het fraaie TT-100 years boek met daarin opgenomen de speciale pagina's met ingedrukte zegels, maar er is nog meer, veel meer verschenen. 
De twee vellen met zegels, één voor United Kingdom gebruik en één voor post binnen Europa, zijn uitgegeven in een fraaie folder met vele kleurenfoto's. De zegels op het UK-vel (zie NB 79) tonen rijders van nu, resp. Steve Hislop, Joey Dunlop, David Jefferies, Dave Molyneux (zijspan) en John McGuinness.
De Europa zegels laten rijders van weleer zien; Stanley Woods, Geoff Duke, Bob McIntyre, Giacomo Agostini en nog een grote van die tijd, Mike Hailwood.

Op de pagina's in, of zoals je wilt, uit het boek staan de rijders met fraaie aanhangende labels. Zo'n boek kost 25 Engelse ponden maar gelukkig hebben ze bij de Postdienst de bewuste pagina's ook los (uit het boek) samenhangend in de verkoop gedaan.

Het presentatiemapje toont op de omslag een chronologisch geformeerd beeld van de TT-winnaars en binnenin de zegels in strips van vijf.

Dan is er de postkaarten set in twee uitvoeringen. De gewone uitvoering, een set van 10 Pre-Paid postkaarten met afbeeldingen waar de zegels vanaf geleid zijn, en de De-Luxe set, eigenlijk niet geschikt om te verzenden maar voor de verzamelaar, met op de waardezijde informatie over de afbeelding en coureur. De gewone set is los te bestellen maar de De-Luxe set wordt geleverd in een mooi mapje samen met vier verzamelkaartjes van de verschillende TT-trofeeën.

Een echt geldklopperijtje heeft de post uitgehaald met het uitbrengen van twee speciale enveloppen in de vorm van helmen van beroemde coureurs, een Cromwell ‘potje’ van Mike Hailwood en de bekende Arai helm van wijlen Joey Dunlop. In beide helm-enveloppen is een Crown-munt verwerkt. Mocht je daar interesse in hebben, dan kun je elk apart kopen voor £ 27,50 of samen voor £ 50,00.

Voordat we naar de echt dure spullen gaan, eerst nog even de poster met daarop alle TT-postzegels van de afgelopen jaren. Slingerend over de poster komen alle TT zegels aan bod. Allemaal?? Ja, allemaal. Ook ik dacht dat ze uitgerekend de eerste uitgifte vergeten hadden, maar.... dat is een GP-uitgfte.!!

Een ander grootformaat relikwie is de uitgifte op klein-poster formaat welke de naam ‘10 Greatest’ meekreeg en waarop de zegels uit de vellen als gutter-pairs zijn aangebracht:

Op de achterzijde geeft de auteur Mick Duckworth, dezelfde als van dat boek, een bibliografische beschouwing van de coureurs. Één van de duizend kan verkregen worden voor £ 30,00.

Een echt duur cadeautje wordt de gemelde poster, ingelijst en rondom voorzien van handtekeningen (originele) van alle grote coureurs. Deze zgn. Champions Signature print kan je aan de muur hangen als je nog ergens een slordige 825 Euro (£ 550,00) hebt liggen. Je hebt dan wel een op 100 stuks gelimiteerd, genummerd ‘uniek' stuk om mee te pronken. De handtekeningen zijn geplaatst door de coureurs in person toen ze aanwezig waren op het 100 years TT-Dinner op 7 juni 2007.

Mocht je dan nog wat centen over hebben, dan zou ik intekenen op de Centenary Celebration set (£ 175,00). Deze set met een oplage van 1000 gaat eind augustus verschijnen. In deze set vind je een in leerlook gebonden versie van het TT-boek, een hardkaft exemplaar van het TT 2007 programmaboekje, een reproduktie van het TT-programma boekje van 1907, compleet met notities van de tijdwaarnemer en een DVD, een speciale munt en, last but not least: een speciale envelop met een Woods zegel, afgestempeld met een uniek zilverfolie stempel, op het exacte tijdstip dat de eerste TT van start ging, 10 uur ‘s morgens op 28 mei 2007, dus precies 100 jaar later. (WOW)

De eerste duizend van deze covers (dus er zullen er ook wel in de losse verkoop komen) worden dan ook nog eens getekend door John Surtees MBE.
Leuk detail is dat op de site van de IOM postdienst vermeld staat dat de set nog niet uitgeleverd kan worden doordat er vertraging in de productie van één van de elementen is ontstaan. Lam handje, Mr. Surtees?

Als je nu denkt dat we er dan zijn, mooi niet. Natuurlijk zijn er nog de verschillende afstempelingen te melden en heeft de post nog een setje zegels uitgegeven in vel waarop de winnaars van de diverse races van dit jaar staan te pronken. En daarbij ook nu weer een set van acht briefkaarten.
Nog een aardig detail: zij die hun zegels en kaarten voor 2 april gekocht hebben, hebben een mooi voordeeltje. Op deze datum werd namelijk de port voor Europapost verhoogd met 6 p en zegels na die datum gekocht zijn dus duurder.

Wordt vervolgd

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home