GGG

Alweer die Surtees op een autozegel. Wisten we de vorige keer te melden dat de Oostenrijkers John Surtees al op een zegel geëerd hebben, nu is het Baliwick of Guernsey dat in een uitgifte van acht zegels, waarop Britse Formule 1 winnaars, deze voormalige motorrace legende hulde toezwaait. Op de zegel van 50 p zien we John in een Ferrari op weg naar de titel in 1964.

De zegel is ook uitgegeven in een speciaal velletje met 10 maal de zegel. Uitgiftedatum 24 mei 2007.

Nog meer auto's in ons magazine, want Egypte bracht een blokje en een los zegeltje uit met daarop een Rolls Royce en verschillende logo's.Het betreft een herdenkingsuitgifte tgv. de internationale conferentie in januari 2007 van de Automobil Touring Club of Egypt (ATCE), waarvan het logo links staat. Daarnaast staan de logo’s van 3 verenigingen waar de ATCE bij is aangesloten: de FIA, de AIT en daar prominent tussenin de FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme).
Op de zegel vrijwel dezelfde afbeelding als op het blokje, maar met een lagere waarde. Blokje is 150 pt en de zegel 30 pt.

 

Blijven we nog even in het randgebied hangen op deze pagina. Pakistan heeft een viertal samenhangende zegels uitgegeven tgv. het Water Sports Gala in Karachi, met daarop oa. een waterscooter afgebeeld. Waar Frankrijk dus het spits afbeet volgt nu dus Pakistan. Als subzegeltje een leuke.

Al eens eerder meldde ik de serie Posttransportmiddelen van de Duitse Postdienst. Opnieuw is er een motormodelletje verschenen in deze serie. Nu de NSU-Max in de bekende gele kleuren.

De in NB 79 gemelde nieuwe motorzegels van Cyprus zijn ook uitgeven in kleine velletjes van acht stuks. In de velrand van elk vel is een afbeelding te zien van de op de zegel staande motorfiets.

Bij de Oostenrijkse PTT is een nieuwe reeks uitgiften ingezet bij de gepersonaliseerde zegelreeks. Normaal gesproken kunnen derden, buitenstaanders, een afbeelding op officieel te gebruiken zegels plaatsen, net zoals bij onze eigen TNT, met persoonlijke afbeeldingen.
Deze reeks bestaat nu uit afbeeldingen van de zogenaamde Post Büchels (Post boekjes) en is in opdracht van de Oostenrijkse Staatsdrukkerij uitgegeven en wordt bij de Oostenrijkse posterijen verkocht; een soort van semi-officieel dus.
De Post Büchels werden zo rond de kersttijd in de jaren 1905 tot 1920 door de bodes aan vaste klanten uitgedeeld en waren een klein soort almanak waarin bijv. de posttarieven, een aardig (kerst)verhaal en wat algemene wetenswaardigheden opgenomen zijn. De eerste Büchel dateert van 1905 en de buitenzijde van dit boekwerkje vinden we op de eerste zegel in de reeks. Zie hieronder links.

        

De tweede zegel in de reeks (boven rechts) laat een aantal jaren over en laat de omslag van 1908 zien. En daarop....... een motorfiets. De getoonde motorfiets is niet nader te benoemen en dat is in sommige gevallen ook niet echt noodzakelijk, want...... is tie niet leuk???

Zoals omschreven zullen er nog een aantal zegels volgen in deze reeks en dat zou betekenen dat als de Post Büchel van 1909 aan de beurt is wij ook weer aan bod komen. Want ook op dat kaftje staat een postbode op de zijspancombinatie. Vol verwachting ...............

In 2003 verschenen een paar mooie zegels van Equatoriaal Guinea. Daarop de Soriano, een Derbi en een DKW-zijspan. Laatst ontving ik een vraag over hoe deze zegels in het vel zaten. We wisten al dat ze samenhangend uitgegeven zijn en hierbij dan een afbeelding van zo'n compleet vel. Samenhangend met zijn twaalven vormen ze dus vier stroken van drie verschillende zegels:

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home