ROSARIO-Lokale post op de Philipinas

Alweer een paar maanden geleden werd op eBay een serie zegelachtigen aangeboden voor een schappelijk bedragje. Nieuwsgierig van aard als ik ben bied ik dan op zoiets om er wat meer van te weten te komen.
Het ging om een setje van 5 zegels met afbeeldingen van stuntende motorcrossers, in het kader van de X-games: een wereldwijde meerkamp in extreme sporten waaronder ook free-style motorstunten. Laat Google maar eens zoeken op X-games. Met een beetje mazzel vindt je dan ook de wereldprestatie van Travis Pastrana met zijn dubbele backflip op YouTube. Geweldige stunt, maar dat terzijde.

Rosario zegel tgv. X-gamesRosario zegel tgv. X-games

Rosario zegel tgv. X-games

Rosario zegel tgv. X-gamesRosario zegel tgv. X-games

Na wat mailen via eBay, Cully enz. kwam ik in contact met Michael Mayo, de fabrikeur van de zegels. Hij was zeer verrast dat er vanuit Nederland interesse was voor ‘zijn’ zegeltjes.

Het verhaal achter ROSARIO.
Rosario is de naam van een middelgrote stad in de provincie Batangas op de Filipijnen. Iets ten noorden van Rosario ligt de stad Lipa City. De opa van Michael, Sebastian Mayo, was de plaatselijke verkoper van Suzuki 125 cc motorfietsen die hij ombouwde tot driewieler voor transportmogelijkheden. De naam van deze firma: Lipa Trading. Het motorbloed begon aldaar dus ook door Michaels aderen te stromen.
Inmiddels is Michael laborant in een kliniek in de USA. Echter wel altijd bezig met de postzegelhobby en een gedreven grafisch bewerker/tekenaar. Lipa Trading heeft zo nu en dan als nevenactiviteit het bezorgen van onderdelen en informatie in naburige steden/dorpen.
Een groepje enthousiastelingen ontwerpt zo nu en dan lokale zegels om op poststukken te gebruiken. Michael hielp de plaatselijke Art-groep bij het ontwerpen en produceren van de zegels.
Er werd voor deze uitgifte de naam Rosario gekozen omdat in deze plaats het Batangas Racing Circuit is gelegen. Als thema werden de 12e X-games gehouden in Los Angeles, California, op 3 juni 2006. Op de 5 zegels verschillende afbeeldingen van stuntende motorcrossers. Backflip’s zijn ook hier ruim vertegenwoordigd. Op internet werden de losse zegels aangeboden zoals hiernaast afgebeeld en daaruit is niet te bepalen of het hier om Fun-zegels of Lokale zegels ging.

Van Michael hoorde ik dat de verschillende waarden bedoeld waren voor verschillende doeleinden: namelijk ter frankering van brieven en pakjes.
Van Michael vernam ik dat er ook FDC’s bestonden en ook die wilde ik scoren, natuurlijk met officieel stempel. De set FDC’s bestaat uit een groene en rode geïllustreerde envelop, met verdeeld de serie erop aangebracht en met zwart of rood stempel.

Rosario FDC met zwart stempel
Een FDC met zwart stempel

Deel van een Rosario FDC met rood stempel
Het rode FDC stempel

Samen met de bevestiging van Michael kunnen we dus gevoeglijk aannemen dat de zegels als lokale uitgiften in de categorie Stadspost thuishoren. De zegels zijn gebruikt in de maanden maart en april 2006 voor verzending van post tussen vooral Lipa en Rosario. De waarde is in Pesos, de munteenheid van de Filipijnen.
De afbeelding zijn uit openbare bronnen gehaald en door de Art-Group bewerkt en opnieuw bewerkt met Photoshop tot het getoonde resultaat. De zegels zijn door een lokale drukker in Lipa vervaardigd.
Op de vraag of er nog meer uitgiften van Rosario met motorfiets-afbeeldingen bestaan werd bevestigend geantwoord. Michael zoekt de informatie voor ons op en zal die ons laten weten als gevonden.
We houden jullie op de hoogte en Michael, alvast bedankt voor deze zegeltjes.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home