Postzegels met een persoonlijk tintje:

PERSONALIZED STAMPS!

Inmiddels zijn we er al weer aardig aan gewend, de postzegels met een aanhangsel met daarop een afdruk van een eigen foto of freubelwerkje.
Vanaf 1 mei biedt TPG nu ook de mogelijkheid om direct op de zegel zelf een afbeelding en zelfs tekst te plaatsen. Het spits werd afgebeten door Oranje-voetjeballer Dirk Kuit (waarom een nieuwkomer gekozen als er een 100-voudige Oranje speler als ene E. van der Sar voor handen is?......) die een geheel eigen vel van 10 zegels kreeg. Overigens zullen er nog 19 spelers gaan volgen maar deze zegels zijn alleen bij intekening voor de WK-verzamelmap te verkrijgen.

De "persoonlijke" Oranje-zegels

Maar goed, Oranje terzijde.
Hoe is het zo tot deze persoonlijke drukwerkjes gekomen? Canada gaf in 1994 als eerste de zogenaamde “Groetenzegels” uit. Dit waren zegels waar een aantal verschillende stickers bij werden geleverd die dan op de eigenlijke postzegel geplakt konden worden en waardoor er een enigszins eigen zegel op de post geplakt werd. Het was overigens verboden om andere dan de bijgeleverde stickers op de zegels te gebruiken. Al snel volgden andere landen dit voorbeeld en PTT Nederland volgde in 1998 met dergelijke zegels. Uiteraard werd er toen al druk 'gevogeld' met deze zegels.

Voorbeeld van een Nederlandse stickerzegel
Voorbeeld van een zegel met eigen sticker

Voorbeeld van een gepersonaliseerde zegel van canadaAustraliŽ staat in de boeken als de eerste postdienst die op reguliere basis persoonlijke siervelden naast speciale postzegels aan haar klanten aanbood (1 september 1999), en maar ťťn maand daarna, op 9 oktober, kon op de tentoonstelling ter gelegenheid van 125 jaar UPU in IndonesiŽ al een vel besteld worden waarbij op het sierzegel een eigen afbeelding geplaatst kon worden. In april 2000 kwam Canada met een nog aantrekkelijker zegel, waarop in het zegelbeeld de eigen afbeelding middels stickers opgenomen kon worden, de eerste echte gepersonaliseerde postzegel dus. Niet lang daarna verschenen weer de zegels welke al op het verkoopkantoor voorzien werden van de gewenste indruk van een afbeelding.
Inmiddels is dat voorbeeld door vele landen gevolgd en nu dus ook door Nederland. Uiteraard worden de afbeeldingen welke op de zegels geplaatst worden terdege gescreend, maar toch sluipen er soms ‘gedrochten’ door:

Door de kont-role geglipt

In meerdere landen bestaat inmiddels ook de mogelijkheid om eigen afbeelding op port betaald kaarten te laten aanbrengen, en eigenlijk betreft het hier dan een soort van gepersonaliseerde briefkaart. Zelf heb ik in 2003 dergelijke kerstkaarten verstuurd:

Persoonlijke kerstkaart van Hans de Kloet

Persoonlijke kerstzegel van Hans de Kloet

BelgiŽ gaat binnenkort een proef nemen met (foto)automaten die direct een foto of afbeelding op een zegel af kunnen drukken. Op 1400 postkantoren komen de machines, voorzien van scanner en fotoapparatuur, te staan. Een geweldige mogelijkheid dus voor bedrijven, verenigingen en personen om eigen postzegels te vervaardigen. Mogelijk dat in de toekomst de mogelijkheid geboden gaat worden voor bedrijven om dit soort zegels on demand te vervaardigen per computer aan huis.
Met de komst van dit soort zegels is er natuurlijk een enorm uitgebreide mogelijkheid tot verzamelen geboren. Of het dan gelijk aan de bekende filatelie gesteld zal kunnen worden??? Immers, zoek je een bepaald schaars motief dat alleen maar duur of niet te vinden is, dan maak je dat toch even!!
Waarschijnlijk zal je dat soort zegels in de categorie verzamelwaardige items tussen de suikerzakjes en stickers moeten plaatsen. Er zullen waarschijnlijk geen catalogi of andersoortige overzichten van verschijnen, en compleet worden is gewoonweg onmogelijk.
Als verzamelaars kunnen we dus een tweede collectie gaan beginnen:

De gepersonaliseerde motorfiets zegel verzameling.

Persoonlijke zegel US

Nederlandse zegel met pers. tab

Hoe je Persoonlijke postzegels te laten maken:
Via TPG kunnen persoonlijke (en bruikbare) postzegels worden gemaakt. Via Internet kan men met een digitale foto eenvoudig een aantal persoonlijke postzegels in elkaar zetten.
Een afdruk of een knutselwerk inleveren bij het postkantoor, de Bruna, Primera of Kruidvat kan ook. U krijgt daarbij het origineel niet weer terug. De zegels worden binnen tien dagen thuisgestuurd.
Kijk voor meer informatie op www.tpgpost.nl.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home