Uitgifte Redonda

Bij de laatste nieuwtjes zit ook een velletje van "Island Kingdom Redonda". Dit velletje is er één uit een hele serie, uitgegeven omdat Baden Powell 150 jaar geleden geboren is, en 100 jaar geleden de wereldwijde Scouting stichtte. Elk velletje heeft een ander onderwerp, en naar mijn idee hebben de meeste onderwerpen helemaal niets met Scouting te maken! Maar ja, als er motoren opstaan hoort het er toch voor ons bij.
Nu had ik nog nooit van Redonda gehoord, en ik vermoed dat dat voor de meesten van ons geldt. Een korte zoektocht op internet leerde mij dat Redonda een eilandje in de Caraďbische zee is, vlakbij andere "bekende" (ei)landen als Montserrat, Nevis, St. Kitts en Antigua:

Kaart Redonda en omgeving

Het eiland is slechts 1.3 km2 groot, en erg steil. In feite is het niet meer dan een rots in zee.
Redonda is, samen met Antigua, al in 1493 ontdekt door Columbus op zijn 2e reis naar de Nieuwe Wereld. Omdat er toch niets te halen was hadden de Spanjaarden er echter geen belangstelling voor.
In 1865 werd het eiland geclaimd door Matthew Shiell, een Ierse afstammeling die op Montserrat woonde. Hij stichtte het koninkrijk Redonda, en benoemde zichzelf tot koning. Officieel bestaat het koninkrijk nog steeds, vandaar de naam op de zegels.
Kort daarna werd Redonda door de Engelsen ingelijfd bij hun kolonie Antigua. Later bleek dat dit geen slechte zet was, want de vele vogels op het eiland lieten er hun uitwerpselen achter en die bleken zeer geschikt om meststoffen uit te winnen. Omstreeks 1890 werd er op Redonda zo'n 3 ŕ 4 duizend ton fosfaat per jaar gewonnen! De mestwinning werd gestaakt bij het uitbreken van de 1e wereldoorlog, en sindsdien is het eiland niet meer bewoond.
Vanaf 1979 zijn er postzegels van Redonda uitgegeven. In eerste instantie waren dat zegels van Antigua, met een overdruk "Redonda". Alhoewel sommige bronnen melden dat er ooit een postkantoor op Redonda geweest is, waren deze zegels alleen in gebruik op Antigua. Later zijn er "eigen" zegels door Redonda uitgegeven, waaronder dus het recente velletje met motoren.

Waarom nu mijn interesse voor juist deze uitgifte? Dat is voornamelijk vanwege één van de afgebeelde motoren. Zoals een aantal MFN-ers wel weten ben ik geďnteresseerd in oude motoren, en heb ik er zelf ook een aantal. Een daarvan is een afstammeling van de zegel midden onder op het velletje van Redonda: de BMW R35 uit 1939.

BMW R35

Dit was een typisch voorbeeld van een vooroorlogse BMW: een frame van geperst plaatstaal, cardan aandrijving en een degelijk motorblok, in dit geval een 350cc eencilinder. In de 2e wereldoorlog werd de productie van deze motor overgeplaatst van München naar de BMW Dixi fabriek in Eisenach. Na de oorlog was dit gebied onder Russisch bewind, het latere Oost-Duitsland.
Omdat er na de oorlog een grote behoefte was aan vervoermiddelen, werd de productie van motoren in Eisenach door de Russen weer opgestart. Eerst onder de naam BMW, maar toen BMW zelf zijn productie weer mocht gaan starten werd de naam teruggeëist. In 1953 veranderde men in Eisenach daarom de naam in "EMW", wat staat voor Eisenacher Motoren Werk. Het logo bleef hetzelfde als bij BMW, alleen werden de 2 blauwe vlakjes rood gemaakt.
In de loop der jaren werden er verschillende verbeteringen en moderniseringen doorgevoerd. De belangrijkste zijn wel de overgang van hand- naar voetschakeling in 1952, en de introductie van plunjervering achter in 1953. De type-aanduiding veranderde daarmee ook, eerst naar R35/2 en in 1952 naar R35/3.

Een trotse bezitter op zijn EMW R35/3
Een trotse bezitter op zijn EMW R35/3

Degenen die meer willen weten van de EMW-historie kunnen terecht op mijn eigen internet site: http://www.motorpaul.nl. Daar staan onder "links" verwijzingen naar diverse andere sites.

Ook de andere motoren op het velletje van Redonda zijn zeker de moeite waard. Wat te denken van de Excelsior Manxman (linksonder)? Dit was een pure racemotor, met een 250 of 350cc eencilindermotor met 4 radiaal geplaatste kleppen en een boven-liggende nokken-as, aangedreven door een koningsas aan de rechterzijde van het blok. Heel fraai is het dekseltje op de bovenste haakse overbrenging, waar het Manx-logo met 3 benen is ingegraveerd.

Excelsior Manxman 1936
Excelsior Manxman uit 1936

Het dekseltje met Manx-logo
Het dekseltje met Manx-logo

En wat te denken van de 350cc watergekoelde 2-takt racer van DKW? Deze motor was uitgerust met een 2-cilinder dubbelzuigermotor (totaal 4 zuigers dus) met compressor. Hij stamt uit een hele familie 2-takt racers, deels met en deels zonder compressor, waarmee DKW jarenlang heer en meester was in de wegracerij. Pas toen de (Italiaanse) meer-cilinder 4-takten met compressor kwamen, kwam een eind aan de DKW successen.

DKW 350 SS
DKW 350 SS

Rechts in het midden tenslotte staat de Zündapp KS800 uit 1939, met een 4-cilinder 4-takt boxermotor en cardan aandrijving. Ook deze motor is uitgerust met een frame van geperst plaatstaal. Voor die tijd een zeer indrukwekkende motorfiets, mede vanwege het degelijke 4-cilinderblok.

Zündapp KS800
Zündapp KS800

Al met al toch een leuke uitgifte voor de liefhebber van oude motoren, hoewel het natuurlijk duidelijk is dat deze uitgifte nooit voor verzending van post gebruikt zal worden, maar alleen dient om de zakken te vullen van de uitgever.

Paul Essens

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home