De motorbeer van Van Driel

Tijdens een van mijn vele strooptochten naar filatelistisch materiaal met afbeeldingen van motorfietsen kom ik een leuk stempeltje tegen. Het betreft hier het stempel van 'n beer op een motor. De prijs is alleszins redelijk en ik besluit om het stempel te kopen.
Enkele jaren later, als ik een keer naar m'n zuster ga die in Rotterdam woont, kijk ik bij een stoplicht (verkeerslicht) om me heen en zie op een kantoorpand een logo dat direct m'n interesse wekt. Het pand behoort toe aan drukkerij Van Driel en onder m'n helm wordt direct een link gelegd met een stempel waarop het logo ook voorkomt.
Omdat ik niet al te vroeg thuis kom, wordt de speurtocht de volgende ochtend gestart. Eerst albums doorgespit en daarna de brieven met stempels en waarachtig daar is ie…..

Leuk. Nu het bekend is, kijk ik elke keer als ik er langs kom, even naar het bedrijf en langzaam begint de vraag gestalte te krijgen of het stempel nog steeds in gebruik is.
Tijdens de zomervakantie stap ik op mijn motor met het plan om, gecombineerd met een visite aan m'n zuster en een bezoek aan Medo, een bekende postzegelhandel in Rotterdam (die helaas ivm. vakantie gesloten is) Van Driel met een bezoek te vereren.
Bij binnenkomst wordt ik ontvangen door een medewerker van Van Driel, en nadat hij mijn verhaal aangehoord heeft besluit hij om dhr. Leo van Driel erbij te roepen. Dhr. Van Driel is zelf, blijkt tijdens ons gesprek, een fervent motorrijder. Momenteel rijdt hij met veel plezier een Pan European 1100cc motorfiets. Deze is eigendom van het bedrijf en wordt ook gebruikt om spoedklussen te bezorgen.
Het bedrijf verzorgt allerlei drukwerk en een deel van de werkzaamheden is het ontwerpen van dat drukwerk. Daartoe werken in het bedrijf enkele ontwerpers (artiesten), en een van hen was helemaal verslingerd aan beren. Hij ontwierp allerlei voorstellingen met beren, waaronder de voor ons interessante beer op de motorfiets. Deze afbeelding is jarenlang in diverse mailings gebruikt. Ook tijdens beurzen worden enkele van deze uitgewerkte ontwerpen tentoongesteld.
De beer op de motor is zelfs uitverkoren om deel uit te maken van het frankeerstempel. Het stempel is nog steeds in gebruik. Over mijn verzoek om de verzending van onze Nieuwsbrief te frankeren met dit fraaie stempel moet dhr. van Driel even nadenken, maar uiteindelijk geeft hij zijn fiat. Als het zover is moet ik maar contact opnemen, en dan kan ik de enveloppen voorzien van een stempel. Na hem bedankt te hebben ben ik verder gegaan.
Thuis neem ik contact op met Paul Essens, onze redacteur, en breng hem op de hoogte van dit plan. Hij vindt het prima en stelt voor om de Nieuwsbrieven naar mij te sturen waarna ik ze bij Van Driel kan voorzien van een frankeerstrook. We besluiten om de Nieuwsbrief van september met dit stempel te versturen. Op 6 september is het zover. De Nieuwsbrieven in de koffers van de Triumph en op naar Rotterdam.
Na opnieuw een hartelijke ontvangst word ik naar de ruimte begeleid waar de frankeermachine staat en kan ik m'n gang gaan met onderstaand resultaat. Helaas was het voor de buitenlandse leden niet mogelijk, maar na verzending hebben nu alle Nederlandse leden een exemplaar van dit fraaie stempel in hun bezit.

Nico Helling

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home