Kenteken voor de bromfiets

Bij veel van onze leden houdt het bij verzamelen van motorpostzegels niet op. Men rijdt op motoren, scooters en bromfietsen en dan gaat de liefde vaak uit naar klassiekers uit de vorige eeuw.
Het weer in originele staat opknappen geeft natuurlijk veel voldoening, en dan is het rijden erop een beloning voor al het werk dat is verricht. De papierkraam zoals kenteken- bewijs geeft vaak meer problemen, zeker bij oudere types waar framenummer, motornummer en toelatingsnummer bijna niet te achterhalen zijn. Voor motor en scooter is er met veel zoekwerk wel achter te komen.
Zoals waarschijnlijk wel bekend moeten alle snor- en bromfietsen per 01 november 2006 een eigen kenteken voeren. Voordat zo'n kenteken verstrekt wordt moet de brommer eerst geschouwd worden. Daarbij wordt vastgesteld dat de brommer een framenummer, een motornummer en een typegoedkeuring heeft. Voor veel brommers van na 1972 is dat geen probleem omdat vanaf deze datum het framenummer en typegoedkeuring in het frame geslagen moeten zijn.
Anders wordt het bij oudere bromfietsen, of bromfietsmerken die in de afgelopen jaren zijn ge´mporteerd uit andere landen en daardoor geen toelatingsnummer hebben gekregen.

Voorbeeld van een typeplaatje op het frame

Voorbeeld van een sticker met goedkeuringsnummerVˇˇr 1972 werd er gebruik gemaakt van een goedkeuringssticker (zie voorbeeld rechts), welke op het frame geplakt werd. Voor het bevestigen van het framenummer op het frame werd gebruik gemaakt van een aluminium plaatje met deze gegevens. Ik kan me voorstellen dat een brommer van zo'n 40/50 jaar oud wel eens likje verf heeft gekregen, of dat er in alle ijver bij het opknappen een sticker of plaatje onleesbaar geworden is, en dan komen de problemen. De RDW (rijksdienst voor het wegverkeer) geeft geen kentekenbewijs af indien niet aan alle schouwingeisen voldaan wordt. Indien U nu ook zo'n probleem heeft of krijgt en het frame en toelatingsnummer is niet meer te achterhalen, kijk dan eens op de site van Hans van Kleef van het Motormuseum in Lexmond www.motormuseum-lexmond.nl (juist, daar waar we laatst een bijeenkomst hebben gehad) en daar is misschien te achterhalen welk toelatingsnummer toentertijd is afgegeven. U kunt ook op www.ishetgeenplaatje.nl meer gegevens natrekken, o.a. of Uw brommer misschien wel als gestolen geregistreerd staat. Bij de site van o.a. Halfords kunt U een "invulformulier schouwgegevens bromfiets" downloaden dat vooraf in te vullen is.
En heeft U nu de pech dat er geen plaatje of sticker meer opzit, kijk dan eens op internet. Daar is een levendige handel aan de gang in?? Juist, plaatjes en stickers.
Veel succes met het in orde brengen van het kenteken.

Herman van der Maaten

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home