GGG

Met de komst van de nieuwe serie 50 jaar Yamaha van IOM (Isle of Man) en het zien van de 26p zegels, dacht ik even dat ze het trucje met het dubbel afbeelden van een rijder op één zegel uitgehaald hadden:

Deel van vel met de 26 p zegel van Man

Op dit zegel blijken twee verschillende rijders, Bil Ivy en Phil Read, te staan. Op het zegeltje van 3½p van de set uit 1973 tgv. de Manx Grand Prix staat de legendarische Manxman Alan Holmes als zijn eigen schim afgebeeld, als winnaar van zowel de Junior als de Senior race in 1973:

Zegel 3 1/2 pence uit 1973, met 2x Alan Holmes

Wel twee grootheden dus op de nieuwste motorzegel, maar geen dubbelrol.

Om nog maar even bij de Manx uitgiftes te blijven: we wisten al dat in de velrand van de Steam Packet boat uitgifte van 6 mei jl. een groep motorfietsen bij de veerboot staat afgebeeld, maar dat diezelfde groep motorrijders ook op alle blaadjes van vier zegels in het prestige boekje staat, was voor ons een nieuwe vondst. In eerste instantie dacht ik nog mijn eigen busje tussen de 'brommers' te herkennen (wij stonden exact zo tussen de GP-gangers) maar helaas, dat is niet zo.

Deel van de rand van het Prestige boekje, met wachtende motorrijders in de haven

Op één van de blaadjes staat nog een vermelding naar de TT-races. Vermeld wordt dat in de jaren 60 tijdens de TT weken er zo'n 35.000 passagiers vervoerd werden tussen Engeland en Douglas.


Qua stempels is er tegenwoordig ook een nieuwe trend te bespeuren: de laatste verkoopdag stempels. Hier zo'n stempel op een James Dean zegeltje uit 1998.

Last Day Cover met James Dean

Als je nou denkt dat stempeltjes je betrouwbare informatie over uitgiftedata kunnen verstrekken, nou mooi niet.
Onlangs verkreeg ik een tweede setje FDC's van Staffa (Ja!...Staffa) van de uitgifte met de Motobike zegel, en daarop was een andere eerste dag te vinden dan op de al in de collectione aanwezige FDC.
Een dag kan ik me nog wel in denken maar bijna een jaar verschil? Hoewel Staffa, toch wel een erg groot verschil.

De 2 verschillende "last day" stempels van Staffa


Normaal ben ik er niet zo voor om de verschijning van stempels te melden, omdat door de veelvoud ervan het clubblad telefoonboek-achtige vormen aan zou nemen, maar met de uitgifte van de Engelse serie Motorfietsen ga ik daarop een uitzondering maken. Het leuke van de vele stempels (29 verschillende in totaal) is namelijk dat veel merkenclubs, musea en circuits hun eigen eerste dag stempeltje mochten verzorgen op de covers. Op de officiële PTT enveloppen zien we de Brough Superior in de illustratie:

Officiële FDC van de Britse Posterijen 1e dag stempel van de Britse posterijen
 
Stempel van de Brough club
Een aantal van deze clubs wilde hun stempel alleen maar op het zegel van hun geliefde merk aanbrengen. De Brough club zelf plaatste hun stempel alleen op de Brough zegels.

Verschillende clubs hadden zelfs hun eigen enveloppen laten drukken:

FDC van de Velocette club

FDC van de Velocette club

Een aantal organisaties verzorgden hun eigen afstempelingen, terwijl een aantal musea en cafés ook reclame zagen in het afstempelen van de serie.

Stempel van Bletchley Park Post Office, Urgent Despatch, in Milton Keynes    Stempel van Biko Close, Uxbridge  Stempel van TMC Londen   Stempel van de Automobile Association  

Stempel van Snetterton   Stempel van Ace Corner in Londen   Stempel van het tijdschrift Classic Bikes   Stempel van Beaulieu museum

Stempel van het Sammy Miller motor museum   Stempel van Ace Corner in Londen   Stempel van de Norton & the Sun Inn in Birmingham

De Silverstone afstempeling, zoals rechts te zien is, is gebruikt op een veteranendag gehouden op het circuit van Silverstone en zal waarschijnlijk de meest voorkomende stempel op de zegels zijn. Stempel van Silverstone

Hieronder een wel heel fraaie serie afstempelingen op postzegelkaarten. Deze 'banier' stempels zijn door een organisatie/handelaar op diverse plaatsen op de zegels aangebracht. Zo'n serie is natuurlijk erg leuk in de collectie.

Zegels met speciale handelaar-stempeling

De stempels zijn:

     

     

De overige afstempelingen:

Stempel AJS   Stempel Royal Enfield   Stempel BSA

Stempel Verralls Veteran & Vintage motoren   Stempel van posterijen Solihull (plaats van het Nat. Motorcycle Museum)  

Stempel van Silverstone Harley Davidson         Stempel Phil Stamp Collection

Met dank aan Ian Billings van Norvic Philatelics:
www.norvic-philatelics.co.uk/2005/biker.htm


In het Amerikaanse Tunnel Hill heeft bij de NGLP een nieuwe zegel het levenslicht mogen aanschouwen. Op 25 juni 2005 vond de doop plaats van de Lickity Split zegel.

Lickity Split zegel van de NGLP

Na al eerder een voorgefrankeerde envelop met dit thema gepresenteerd te hebben vond op 25 juni 2005 de doop van het zegel plaats middels een "openingsrit" van de, net als wij, motorfreak Cully en zijn toekomstige vrouw Kathy over de Dragon's Tail. Op de persoonlijke zegel waarmee de stukken zijn gefrankeerd Cully en Kathy onder de 'waarschuwingsboom' langs de route. In deze boom hangen allerlei motorfiets onderdelen van verongelukte ijzeren paarden als waarschuwing aan anderen.

Speciale envelop van de Lickity Split openingsrit

Hoewel de waarde (69 ct, de Int. postwaarde) ons suggestieve denkers anders wil laten geloven is Lickity Split de naam van zowel een ijsje met twee smaken, een spelletje dat wij als Memory kennen en een square dance pasje waarbij de man tussen de benen van de vrouw schopt. Geen bijgedachten dus in deze.

Tot zover deze keer weer.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home