Ecce Homo!

Pilatus sprak bij de kruisiging van Christus "Ecce homo". Deze Latijnse zin vertalen brengt "beziet de mens" of, zoals Nietsche het formuleerde, "Hoe iemand wordt wat hij is". Wat doet deze strofe dan in ons MFN-clubmagazine??

Kaart met stempel "Ecco-Homo Rennen"

Bovenstaande kaart met het Ecce Homo stempel vond ik in een partijtje zaken die ik als "Motorfilatelie" van een Tsjech overgenomen heb en....... ik ben nieuwsgierig.
Wel, in het Tsjechische ligt een berg genaamd Ecce Homo, naar het beeld van de kruisiging boven op de berg. De berg bij het stadje Sternberg is 663 meter hoog en biedt aan racers een fraaie bochtige weg omhoog, waarmee deze weg zich dus uitstekend leent voor een zogenaamde Up-Hill-race.
Zo'n up-hill-race is in ons vlakke land niet zo bekend maar in de ons omringende landen geniet deze tak van motorsport een grote bekendheid met zelfs een wereldkampioenschap.
In Šternberk werd door de ÷stereichische Automobil Sportsverein in 1905 voor het eerst zo'n race georganiseerd. Niet veel rekenwerk voor nodig dus om te constateren dat het dit jaar de 100ste verjaardag van het evenement is. Het is niet de 100ste race want gedurende de verschillende oorlogsjaren werd er niet geracet op Ecce Homo. De race in 1905 was onderdeel van de betrouwaarheidstest Wenen-Wroclaw voor auto's en motorfietsen.
Al snel na de opstart in 1905 werd een eigen Auto- en Motorclub opgericht met dezelfde naam als de berg en nam deze de organisatie van de races over van de ÷AS. Al ras werden de races losgekoppeld van de gemelde testtochten.

Het circuit voor de Ecco-Homo race

Dit jaar werden op 3, 4 en 5 Juni de EH races gehouden, en deze telden mee voor het Europees kampioenschap.
Al sinds een aantal jaren doen de motorfietsen niet meer mee aan de officiŽle races. Maar zoals tegenwoordig gebruikelijk is bestaat er ook een retro Ecce Homo, en daar rijden onze raspaardjes nog wel mee in de Special categorie. De veteranen rijden niet het hele huidige circuit maar de oorspronkelijke 4,8 kilometer lange baan tot Lipina.
Van 16 tot 18 september 2005 worden de races voor de oudjes op de berg georganiseerd, en ik hoop natuurlijk op het verschijnen van een leuk poststempeltje over de race.

Hans de Kloet.

Voor meer informatie over de race: zie www.eccehomo.cz

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home