Toprijders op brommers

Het is alweer een paar vergaderingen terug dat we in Lexmond waren in het Bromfietsracemuseum. Bij het zien van deze fragiele racemotortjes is het niet te geloven dat Nederlandse coureurs hiermee raceoverwinningen en zelfs de wereldtitel in de wacht hebben gesleept.
Daar sta je dan voor zo'n oranje/groene Kreidler met het Nr. 1 erop. Voor zo'n klein machientje moet je als coureur niet al te groot en te zwaar zijn. Jan de Vries had het ideale "50cc postuur". Na eerst kennisgemaakt te hebben met de motorsport op grasbanen mocht hij in 1965 proefrijden op een 50 cc wegracemachine. Dit race-examen doorstond hij met glans, en hij werd door de toenmalig Kreidler-importeur Henk van Veen aangenomen om aan de nationale competitie deel te nemen.

Velletje Equat. Guinee - bovenste rij 2e van links is Jan de Vries

Na enige nationale races werd er ook ervaring opgedaan op het inter-nationale vlak. Hoewel Jan zeer rustig van aard was ontstond er een echte "killer" als hij op zijn machine plaatsnam. In 1971 behaalde Jan als eerste Nederlander een wereldkampioenschap wegrace. Dit kam-pioenschap was niet alleen een hoogtepunt voor renstal en rijder maar was een enorme impuls voor alle andere Nederlandse rijders.
In totaal heeft Jan de Vries tussen 1966 en 1973 27 GP-podiumplaatsen bijeengereden, waarvan 14 GP zeges, en was hij 2 maal Wereldkampi-oen 50 cc. Na te zijn gestopt met racen heeft hij zijn kennis in dienst gesteld van Kreidler en heeft de machines geprepareerd van Henk van Kessel en zijn oude Spaanse rivaal Angel Nieto.

Herman v.d. Maaten

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home