Tentoonstelling Kerkrade

Na de succesvol verlopen deelname aan de nationale tentoonstelling in Rosmalen met veel enthousiasme ingeschreven voor de tentoonstelling in Kerkrade. Opnieuw een nationale (categorie 1) tentoonstelling.
Tijdens het jurygesprek in Rosmalen zijn mij, middels diverse op- en aanmerking over mijn verzameling, mogelijkheden aangereikt om deze te verbeteren. Tijdens de wintermaanden heb ik de adviezen ter harte genomen en zo rond de 30 van de 84 bladen gewijzigd. Naar mijn stellige overtuiging ten goede. Op mijn werkkamer ziet het er allemaal even prachtig uit, en nadat alle bladen weer netjes in de albums zijn teruggeplaatst, deze ingepakt om mee te nemen naar Kerkrade. Donderdag 19 mei is het zover. Nog 'n laatste controle of alles wat ik denk nodig te hebben is ingepakt. De albums in de koffers van mijn trouwe Triumph en na een laatste bak koffie op naar Kerkrade.


De Rodahal in Kerkrade

De reis verloopt voorspoedig. Bij Kerkrade vergeet ik op tijd af te remmen en de juiste richting te kiezen. In Aken gekeerd en weer terug. Nu wel de juiste afslag nemen en linea recta naar de Rodahal. Ik meld me bij de inschrijving en krijg een formulier met de mij toegewezen kadernummers en een catalogus. Zo, nu eerst een kopje koffie. Op diverse schalen zie ik broodjes kaas en worst liggen en omdat er aan de bar niets te eten is te bestellen, stil ik mijn trek met enkele van deze broodjes. Ze smaken mirakels goed.
Dan de trap op naar de zaal met de kaders waar ik mijn verzameling geacht word op te hangen. Er zijn al enkele mensen zeer druk bezig met het ophangen van hun collectie. Ik haal mijn albums uit de tas en na een laatste controle van de bladen plaats ik ze in de kaders. Even checken of de bladen niet van de steuntjes vallen als er tegen het kader gestoten wordt en dan afsluiten met de bijgeleverde slotjes. Nu is er tijd om rond te lopen en te kijken bij andere inzenders. Het wereldje van deelnemers aan tentoonstellingen is niet zo groot en het is dan ook niet verwonderlijk dat ik verschillende bekenden tegenkom.
's Avonds ga ik op visite bij een oude dienstkameraad en om half een zoek ik mijn bed op in het hotel. Vrijdag belooft immers een drukke dag te worden. 1000 Kaders bekijken, bij de handelaren zoeken naar nieuwe aanwinsten, en dan nog de contacten met andere inzenders.


Lange rijen kaders.....

Ik ben net na opening, om tien uur, in de Rodahal en start met het bekijken van de kaders in de grote zaal. De verzamelingen met traditionele (land) inzendingen zijn ongetwijfeld fraai maar hebben niet mijn directe interesse. De enige uitzondering is de verzameling van ons lid Harry Rutgers. Harry neemt al enkele jaren deel aan tentoonstellingen met een verzameling Cubaanse Perfins !!!! Mijn kennis over dit soort materiaal is veel te weinig om een inhoudelijk oordeel te geven over zijn verzameling maar het ziet er altijd zeer verzorgd uit.
Thematische inzendingen kunnen rekenen op mijn warme belangstelling. Welk thema is gekozen en hoe is het uitgewerkt. Hoe wordt het gepresenteerd, en welke (zeer) fraaie stukken zijn er te bewonderen. Uitgangspunten bij het bekijken van andere verzamelingen zijn: zit er motorfiets materiaal in dat ik nog niet ken, en zitten er in de verzameling voorbeelden van mogelijkheden voor verbeteringen in mijn eigen verzameling.
Na zo'n 500 kaders las ik een kleine rustpauze in om wat te eten en even bij te komen. Even wat afwisseling en bij de handelaren zoeken naar aanwinsten voor de collectie. Dat valt wat tegen. De oogst is niet al te groot. Wel een leuke geldzendingbrief uit de Dominicaanse Republiek, waarop naast twee speciale zegels voor geldzending ook twee verplichte expresse zegels (motorfiets zegels) zitten. Ook nog een speciaal stempel van St. Wendell uit 1954 met FIM logo gevonden. Toch nog een paar leuke aanwinsten. Op naar de resterende 400 kaders.


Er waren ook de nodige handelaren

Er zijn enkele heel fraaie verzamelingen te bewonderen. Verzamelingen die al meerdere malen op tentoonstellingen te zien zijn geweest en dankzij de adviezen van de diverse juryleden naar een hoog niveau zijn doorgegroeid.
Omdat om vijf uur de zaal dicht gaat moet ik eruit. Op naar Vinkeveen om zaterdag te gaan barbecuen met mijn voetbalteam. Eerst nog even de catalogus bij Hans door de deur gooien zodat hij voor we zondag de reis aanvaarden naar Kerkrade alvast kan aankruisen welke verzamelingen hij zeker wil bekijken.
Zondag gaan we, Hans en ik, na een kopje koffie in Ankeveen om even over negen naar Zuid-Limburg. Zonder uitstapje naar Duitsland wordt deze keer de plaats van bestemming bereikt en de auto op enkele meters van de Rodahal geparkeerd. Het is zondag dus we hoeven geen parkeergeld te betalen. Dat is als eerste verdiend. Bij de ingang laat ik mijn deelnemerskaart zien en we kunnen zo doorlopen. Dat is de tweede meevaller. Hoe lang blijft dit goed gaan?
Ik ben nu toch wel nieuwsgierig naar het resultaat van de beoordeling. We wachten niet en gaan direct naar de grote foyer waar mijn verzameling hangt. Dan komt een kleine deceptie. Na alle aanpassingen en, zoals je geneigd bent te denken, verbeteringen, valt het lagere resultaat ten opzichte van de tentoonstelling in Rosmalen in eerste instantie tegen. Afwachten wat de motivatie van de jury is. De verzameling is gejureerd door een Zwitsers en Oostenrijks jurylid. Het Zwitserse jurylid neemt het woord. Hij benadrukt direct dat het geen verantwoording van het resultaat is maar een verklaring hoe zij tot het resultaat zijn gekomen zoals het is.
Het plan (hoofdstukindeling) is goed maar wat onevenwichtig. Hoofdstukken van 4 en 5 bladen worden afgewisseld met hoofdstukken van 10 bladen. Beetje in onbalans. Voorts komt er een hoofdstuk voor waarbij geen bladen getoond worden. Als we dan langs de verzameling lopen signaleren de beide juryleden materiaal dat geen filatelistisch raakvlak heeft. Stempel nog zegel hebben betrekking op het thema motorfiets. Dan zijn er stukken waar de waarde-indruk niet totaal zichtbaar is. Kwalitatief wat minder fraai materiaal had met een simpele ingreep beter getoond kunnen worden. Brieven, FDC's etc. waar naast het stempel teveel van het stuk getoond wordt wat onnodig ruimte inneemt. Dit komt allemaal zeer plausibel over.
Daarnaast zijn er wat meer door cultuur bepaalde argumenten als tonen van gebruikte postwaardestukken waar zowel gebruikt als ongebruikt is toegestaan.
Hoewel de eerste indruk van het resultaat als gezegd wat tegenviel zorgt een zeer duidelijke argumentatie ervoor dat het toch acceptabel is. Positief was de opmerking dat ik op filatelistisch materiaal motorfietsen weet te ontdekken die anderen misschien ontgaan. Om het toch wat meer te benadrukken op de bladen zou een pijltje naar het thematisch relevante voor de toeschouwer verhelderend werken.

Ondanks het gegeven dat ik, terwijl ik dit enkele dagen na de tentoonstelling schrijf, nog steeds een tweeslachtig gevoel heb, is het een zeer leerzame ervaring geweest. Enerzijds om eens te ervaren hoe buitenlandse juryleden te werk gaan. Anderzijds de mogelijkheid om dankzij een strenge jurering een stap voorwaarts te maken met de adviezen die middels de op- en aanmerkingen zijn gemaakt. Als de eerste teleurstelling wat is weggeëbd ga ik met nieuwe energie aan de gang om met mijn verzameling door de 90 punten barrière heen te breken naar een Groot Gouden bekroning. Wordt vervolgd.

Nico Helling

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home