GGG


Op de laatste clubmiddag zijn aan de aanwezigen de laatste twee deeltjes van de MFN-cataprijslogus overhandigd, en later aan de niet aanwezige geïnteresseerden toegestuurd. Met de verschijning van deze twee deeltjes is de reeks die samenhangt met het verschijnen van de Michel catalogussen compleet. Nu alleen nog het deeltje "Bogus-zegels" even samenstellen en dan zijn alle (bij ons bekende) zegels wederom gecatalogiseerd.
Nadat Eric enige jaren geleden de MFN-catalogus samenstelde op A4-formaat en deze door MFN-ers en de wereldwijde motorfietszegel verzamelaars aangeschaft en gebruikt werd, groeide deze in de loop der jaren door de steeds komende uitbreidingen uit tot een zwaar en op beurzen onhandig boekwerk. Met de komst van de Euro besloten we om de catalogus samen te voegen met de prijslijst en er een iets handzamer formaat aan te koppelen. In totaal vonden 170 landen met hun zegels een plaats in de verzamelde deeltjes. Naast de Russische staten zullen in "Bogus" nog eens ongeveer een twintigtal uitgevende instanties hun plaats vinden.
Uiteraard is het mogelijk dat we ergens een zegeltje gemist hebben en mocht je dat opmerken, laat het ons dan even weten, dan kunnen we dat aan de anderen meegeven.
De overzeese Michel catalogussen hebben een verschijningsfrequentie van 5 jaar en het ligt dan ook in de bedoeling om om de vijf jaar een vernieuwde uitvoering te presenteren. Voorlopig heb ik dus even tot 2008 rust. Alhoewel de werkzaamheden voor het Bogus deel nog lang niet gedaan zijn.

Van de complete reeks heb ik nog een beperkt aantal op voorraad en mocht je ook een set willen ontvangen, neem dan even contact op met mij.
Rest mij nog diegenen die vergeten hebben om de kosten van de deeltjes (overigens alleen de maakkosten en verzending) aan mij te betalen, te verzoeken deze alsnog aan mij over te maken. Alvast mijn dank daarvoor.


Onlangs ontving ik een eerste dag envelop van de Marshall-eilanden met het velletje # 2 en zag daarop een mannetje op een steiger die de letters "United States" van de gevel van het Majuro postkantoor verwijdert. Nog eens kijkende naar de door ons verzamelde zegel bleek dat datzelfde ventje ook daarop staat afgebeeld. Nooit opgevallen? Nou mij ook niet maar ik vind dat soort details altijd erg leuk. Wilde ik even melden aan jullie.

De hele envelop Detail van de motorzegel


Detail van de afbeelding op de envelop

Let ook even op het hoopje letters op de grond.


Alhoewel dit soort details wel kleinigheden zijn, bestaat er motorfilatelie met nog kleinere details. Zo heeft de Ierse Post onlangs een serie postkaarten met postkantoren uitgegeven waarop een brommend voertuig te vinden is, maar.... klein!

Voorzijde van de kaart Achterzijde van de kaart


Detail van de Ierse kaart met daarop de motor


Vroeg ik in de vorige nieuwsbrief nog om Solexzegeltjes voor een groep Solexfanaten, lees ik vandaag in de krant dat dit voertuigje weer nieuw leven ingeblazen gaat worden door de firma Mopex onder de naam 'Black 'n Roll'. Nog steeds gezocht dat zegeltje overigens.


Aan de andere kant van de wereld, in Australië, hebben ze het grote geld verdienen ook uitgevonden. Verleden jaar zagen al 14 verschillende boekjes-uitgiften het levenslicht. Van elk boekje bestaan twee varianten: een gebruiks- en een verzamelaars-uitvoering. Van elke soort bestaat dan ook nog weer een grote hoeveelheid bundels met daarin 20 samengebonden boekjes. Wanneer een plaatselijke postzegelvereniging dan een show of ander evenement organiseert, worden de verzamelaarsboekjes in kleine hoeveelheden overdrukt ter sponsoring van het evenement.
Wij Motorfilatelisten kenden al het boekje "Farming" uit 1998 met de opdruk van Old Stamp & Coin Show en daar is nu t.g.v. een postzegelevenement te Earlwood een uitvoering van het Heroes of Grand Prix Motorcycle boekje bijgekomen. Eind 2004 werd er in dit voorstadje van Sydney op 9 april de "Herfstdag van de Postzegel" gehouden. Herfst?? Ja, onze lente is hun herfst.

Boekje met opdruk "Autumn day of Stamps"

Boekje met opdruk APTA Stampshow

De opdruk is uitgevoerd in rode foliedruk en in totaal zijn er 175 exemplaren aangemaakt, voorwaar niet veel dus en dat heeft weer tot gevolg dat de handelswaarde van deze boekjes direct omhoogschoot naar een 45 Australische Dollars.

En net bereikte me het bericht dat op de Brisbane APTA Stampshow (20/22 mei) het Motorheldenboekje weer gebruikt gaat worden voor een sponsor-overdruk (zie afbeelding links).


In de vorige veiling werd een fraaie Indian envelop aangeboden. (Nieuwsbrief 71, pag. 17, kavelnr. 96) Dit soort enveloppen wordt zelden aangeboden in de filateliewereld en voorwaar trots dat de MFN deze dus aan haar leden aan kon bieden.
In het tijdschrift MotorKlassiek van april 2005 wordt een opvolger van deze stukken besproken. Ben Spruit reikte me dit artikel aan en deze envelop was volkomen nieuw voor mij.

Voorzijde envelop tgv. 10 jaar Armistice day

De envelop was aangemaakt voor de viering van 10 jaar Armistice Day (wapenstil- standsdag) alweer door dezelfde Henry O. Meisel, bedrijfsleider van de Indian vestiging in Clintonville, Wisconsin, overigens ook initiator van de eerder genoemde rit-envelop.

Achterzijde Envelop tgv. 10 jaar Armistice day

Deze enveloppen werden overigens door Meisel zelf op een Indian Scout van Clintonville naar Green Bay gereden, vanwaar ze per luchtpost naar de Indian fabriek in Springfield verder werden getransporteerd. Op de achterzijde van de envelop zien we de andere zijde van de Scout dan op de Juli-envelop en tezamen dus een mooi plaatje van de nieuwe tijd motorfiets: de Indian Scout.


Van het Poolse velletje met thema "gemotoriseerde sport" blijkt een aardige tandingvariant te bestaan. Tijdens het perforatie-proces van de uit 40 velletjes bestaande drukvellen blijken de velletjes die zich aan de linkerzijkant bevonden niet geheel tot aan de rand geperforeerd te zijn.

Het Poolse vel in beide varianten

Volgens mijn bron heeft de Postdienst de meeste van deze velletjes uit de verkoop teruggetrokken, maar een beperkt aantal is toch aan de loketten gekomen. Onnodig te zeggen dat deze velletjes inmiddels een gezocht item zijn geworden, temeer daar het thema veel verzameld wordt, auto's en motorfietsen. Heb je dus zo'n velletje, koester het dan.

Dan zijn in de privé-sfeer van dezelfde uitgifte een tweetal boekjes uitgebracht. In de eerste zit van het velletje de onderste of alleen de bovenste strook en in de tweede een compleet velletje. De boekjes zijn niet aan de loketten te verkrijgen maar via een handelaar in Duitsland. In hoeverre één en ander officieel is.....

Het boekje met de Poolse zegel


In Tunnel Hill (Georgia, USA) is ook dit jaar weer het door Cully ontworpen stempel ter gelegenheid van de Motorcycle Awareness Month gebruikt. De dag van gebruik was in 2005 de zevende mei. Net als andere keer heeft postal service worker Ruth weer de afstempelingen aangebracht.

Cully & Ruth
Cully en Ruth bezig met de afstempeling

Deze keer helaas geen nieuwe zegel van de NGLP maar toch een leuk stempeltje voor de verzameling.

Stempel tgv. Motorcycle Awareness Day 2005


Dan nog even de melding van een nieuw Bike Week Station stempeltje uit Ocean city. Hier getoond de 9e September, maar hetzelfde stempel is ook op 10 en 11 september gebruikt.

Stempel van de Bike Week 2004


De ongetande uitgiften van onze zuiderburen hebben in gedaante een verandering ondergaan. Werden in het verleden de zegels elk met een nummertje verrijkt, nu worden de complete velletjes van één nummer voorzien. Dus zo ook het velletje met de motorcrossers van verleden jaar. De oplage is niet groot: 1000 velletjes zijn op deze manier gemaakt.

Het Belgische blok met nummer op de achterzijde

Ook het Ministersvelletje van deze uitgifte bestaat uit één vel met de zegels in zwart gedrukt. Van deze Ministervelletjes worden slechts 75 stuks per uitgifte vervaardigd.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home