Soriano motorfietsen

Recentelijk zijn er 2 postzegels uitgegeven met daarop een afbeelding van een Soriano motorfiets. De eerste is een van de ATM stickerzegels van Spanje (gemeld in nieuwsbrief 67), de 8e uit de serie met klassieke motoren en uitgegeven op 9 juni 2003. Hierop staat een Soriano Puma met zijspan uit 1947.


De ATM-zegel van Spanje


De zegel van Guinee Equatoriaal

De tweede is een van de 3 samenhangend gedrukte zegels van Equatoriaal Guinee, gemeld in nieuwsbrief 69. Hierop staat een Tigre uit de periode 1944-1947 afgebeeld.
Wat mij het meest opviel aan de motoren is dat ze er eigenlijk uitzien als speelgoed motoren. Het motorblok lijkt erg groot, terwijl het maar een licht tweetaktblokje is. Ook het zadel lijkt veel te groot in vergelijking met bijvoorbeeld de wielen. Dit maakte mij nieuwsgierig.
Omdat ik nog nooit van het merk gehoord had besloot ik maar eens wat te gaan zoeken. Om te beginnen sloeg ik de motorencyclopedie van Tragatsch open. Deze vermeldt het merk echter niet. Dat betekent dat Soriano niet echt bekend geweest is, want zelfs vele illustere merken die slechts enkele jaren motoren geproduceerd hebben worden hierin genoemd.
Dan maar zoeken op internet. Ook hier kon ik niet veel vinden, maar wel voldoende om een beeld te krijgen.

Soriano Lince uit museum Hervas
Soriano Lince, 1949 - 1951

De man achter de Soriano motoren was Markies Ivanrey Shotz Ricardo Soriano. Hij was eigenaar van R. Soriano S.A. te Madrid. Deze fabriek produceerde verschillende dingen, die allemaal werden aangedreven door verbrandingsmotoren: aggregaten, pompen, industriŽle gasmotoren, buitenboordmotoren en natuurlijk kleine, lichte motorfietsen.

Advertentie voor Soriano producten
Oude advertentie voor Soriano producten

Volgens een oude advertentie was Soriano zelfs de eerste Spaanse producent van motorfietsen. Wanneer de motoren productie begonnen is, is niet duidelijk. …ťn bron spreekt van 1941, terwijl een andere bron al spreekt over motoren in de jaren '20-'30. Als het werkelijk de eerste Spaanse motorenproducent was, lijkt het laatste het meest waarschijnlijk.
De Puma uit 1947, afgebeeld op de Spaanse ATM zegel, was uitgerust met een 122 cc Villiers tweetakt blokje. Het succes van dit model, dat eigenlijk de eerste betrouwbare Soriano was, inspireerde de fabriek om eigen motorblokken te gaan bouwen. In 1952 werd er een vernieuwde Puma 2 ontwikkeld, maar deze is nooit verkocht.

Soriano Puma uit museum Hervas
Soriano Puma met zijspan (staat op ATM-zegel Spanje)

Soriano had een passie voor speedboatracen. Vandaar dat hij behalve de normale productiemodellen ook speciale racebuitenboordmotoren bouwde. Omdat zijn eigen fabriek niet in staat was om deze met voldoende precisie te bouwen ging hij op zoek naar een partner die dit wel kon. Deze vond hij in Manuel Giro, die producent was van filmprojectoren onder de naam Orpheo Sincronic S.A., afgekort tot Ossa. Inderdaad…. dezelfde fabriek die later motorfietsen bouwde.
De productie van Soriano motoren werd gestaakt in 1954, en de fabriek ging onder een andere naam verder.
Een aantal Soriano motoren, waaronder de hier afgebeelde, is te bezichtigen in het motormuseum te Hervas (Caceres, Spanje). Voor meer informatie zie de website: http://www.museomotoclasica.com

Paul Essens

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home