GGG


Ik ga even openen met een verzoekje van een clubje Solexfanaten. Zij zijn erachter gekomen dat er een zegeltje met hun geliefde 'motorfiets' bestaat en kwamen bij mij of ik dat bewuste zegel voor hen had. Nu had ik er wel een paar in de voorraad maar natuurlijk niet voldoende voor die hele club. Aan jullie dus nu het verzoek als jullie het zegeltje #1 van Ivoorkust dubbel hebben, laat het me dan even weten en/of neem het mee naar de clubmiddag. Hoeft natuurlijk niet voor niets. Kunnen we weer een paar gelijkgestemde motorvrienden gelukkig maken.


In het vorige nummer stond het stukje van Richard van Buul over de vermeende afbeelding van een Brough op het Spyker zegeltje en, na het bekijken van de originele foto, verkeerde ook ik in de veronderstelling dat het hier om een brommert met op de tank het merk Trump ging. In de door Richard genoemde Tragatsch stond ook een andere (latere) naam van de mevrouw zittend op de Trump. Later werd Mrs. Steward mevrouw Gwenda Hawkes, en dus in Brooklands Journals gezocht naar deze mevrouw en.... BINGO!
Bij haar persoonsbeschrijving lezen we dat Gwenda Glubb, zusje van de beroemde Glubb Pasha of the Arab Legion, als ene Mrs Janson (ja, ze heeft maar liefst vier heren versleten) in 1922 geprobeerd heeft het record van de Double 12 te breken. Daar slaagde ze niet in maar ze werd wel de tot dan toe snelste vrouw in de Double 12. Een foto waardig dus. In het stukje op de Brooklands site staat echter vermeld dat ze op een met een JAP 249 cc uitgeruste Triumph deed.?!? Ik heb gezocht naar afbeeldingen van de Trump (Engels voor troefkaart) maar niet van die jaren gevonden en de modellen van Triumph uit die tijd lijken (platte tanken) niet op de afgebeelde motorfiets. Wat nu te geloven??? Zeg het ons maar. Ik ga voorlopig met Richard mee en denk dat het hier om een Trump gaat, en denk dat in het stukje op Internet Triumph voor Trump is geschreven.


Loop ik over de beurs in de Panda-hallen, vind ik bij een handelaar zomaar twee Poolse Dogs-Rock motormeeting-stempels. Zegt de handelaar:"Die zegeltjes heb je toch al?". Duidelijk dat de stempels bij hem niet bekend waren. (Je kan ook niet alles weten.)
Dog-Rock rondstempel 1956Het gaat hier om een rondstempeltje, gebruikt op 17 juni 1956 tgv de derde rit voor motorfietsen, brommers en fietsen, ter nagedachtenis aan Andresz Afanasjewicz Potiebnia (1835-1891), de leider van de vrijheidstocht van januari 1863. Deze Russisch-Oekraïnsche filosofieprofessor aan de Universiteit van Krakow leidde die strijd tegen de Russische onderdrukking vanuit een kasteel in de buurt van Krakow, genaamd Pieskowej (Hondenrots). Het stempel toont ons zijn buste, de afbeelding van het kasteel en de scepter van Hercules.
Elk jaar vindt dit treffen plaats en vele honderden motorrijders en fietsers verzamelen zich dan bij het kasteel. De maker van deze envelop gebruikte voor frankering het eerste Poolse motorzegeltje, wat voor ons natuurlijk dubbel leuk is. De Poolse PTT heeft middels dit stempel uit 1956 dus een leuk item voor ons ter verzameling gemaakt.
Dog-Rock cachetstempel 1955


Één jaar eerder, in 1955, werd er ook al middels een stempel filatelistische aandacht aan dit treffen besteed. Toen echter middels een cachetstempel met alweer de buste maar ook de Nationale Poolse vlag.
Deze stukken zijn schaars en als je ze dus tegenkomt, kun je je verzameling weer leuk uitbreiden.

 

 

 


Indiase Meghdoot briefkaarten zijn reclamekaarten in de soort Publibel briefkaarten. De adverteerder betaalt een bijdrage aan de verzendkosten waardoor de koper een gereduceerd bedrag betaalt. Ze worden in vellen van acht stuks samenhangend verkocht. Nu wil het geval dat er recentelijk drie van dit soort kaarten voor ons verschenen zijn.
De eerste toont ons de TVS Max 100, een Suzuki spin-off product, gemaakt in India. Van dit motorfietsje is ook al eerder een gesponsord binnenlands postblad verschenen.

Meghdoot briefkaart met TVS Max 100

Op briefkaart nr 2 vinden we de Kinetic King 100, die weer een product is van de samenwerking tussen Hyosungh en Enfield factories. Dit model werd op 6 augustus 2004 gepresenteerd. Het benzineverbruik van de King is opmerkelijk: 1 liter op 80 km. Op de briefkaart ook meteen reclame voor de mogelijke montage van twee verschillende koffersets.

Meghdoot briefkaart met Kinetic King 100

De derde reclamebriefkaart is die van een krediet verstrekkende boerenleenbank in India, met naast de afbeelding van een creditcard en het logo van de bank een aantal verschillende producten waar krediet voor gegeven wordt: o.a. een tractor en motorfietsen.Meghdoot briefkaarten dus.

Meghdoot briefkaart met diverse afbeeldingen, w.o. motoren (links midden)

Dachten we dat de MFN met de start door Jan Termaaten in 1987 (en eigenlijk al twee jaar eerder door hem aangezwengeld) er vroeg bij was, krijg ik een filatelistische envelop in handen met een motorfiets-stempeltje uit 1978 van India over thematisch postzegels verzamelen. Eerdere stempeltjes zijn er zat maar deze vond ik toch de moeite waard om aan jullie te tonen:

Yezdi envelop met motor in stempel

Het gaat hier om een herinneringsenvelop voor een filatelistisch seminar te Mysore bij Bangalore. De motor in het stempel is door kenners natuurlijk al herkend als een JAWA. In India komt de JAWA als YEZDI op de markt en de fabriek sponsorde het seminar. Niet vreemd natuurlijk dat er dan een JAWA model in de stempel staat.

Detail: stempel met Indiase Jawa kloon

De tekst "Sports on Stamps" slaat natuurlijk op de gehele themafilatelie maar voor mij is dit stempel één van de leukste uit de boeken.


Ik ben al weer aan het eind van m'n pagina's. Blijven er nog een paar over voor de nieuwe veilingmeester om te vullen met spullen.

Groeten en tot de clubmiddag.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home