Motor met 2-wielaandrijving

Yahama is de eerste die hem daadwerkelijk de weg op stuurt: de motorfiets met aandrijving op beide wielen. De Japanners monteren hun dubbelaandrijving op een terreinmotor, de WR450F 2-Trac. Een hydraulische pomp, gemonteerd op de uitgaande as van de versnellingsbak (in de rode ellips op de rechterhelft van onderstaande foto), voert via twee slangen aandrijfkracht naar een hydraulische motor in het voorwiel (in de blauwe ellips links op de foto) zodra het achterwiel grip verliest. Binnenkort komt er ook een zogeheten "Super Motard", een kruising tussen een off-road model en een racemotor. Yahama wil nog meer 2-Tracs maken, maar wacht eerst de reacties van het publiek af.

Details van de hydraulische voorwielaandrijving
Een wereldprimeur van Yamaha: de 2-Trac

Bij het lezen van bovenstaand bericht in het dagblad "de Stentor" kwam bij mij gelijk een vraag bovendrijven: als deze motor nu eens als afbeelding gebruikt gaat worden voor een postzegel, is het dan wel een zegel voor onze verzameling? Hoe was ook al weer de officiële omschrijving van een motorfiets?

  1. De definitie van het woord "motorrijwiel" welke de encyclopedieën geven luidt als volgt:
    <Twee- of driewielig wegvoertuig voorzien van een eigen voort-stuwende energiebron. Deze energiebron noemen we de motor.>
    (Het begrip motor omvat elektromotoren, explosie- ofwel verbrandingsmotoren en gasturbinemotoren).
  2. De definitie van de Rijksdienst voor het Wegverkeer is:
    < De R.D.W. beschouwt alle voertuigen welke op één wiel aangedreven worden (waarbij een vaste as, zonder differentieel, tussen twee wielen als één gezien wordt) als motorrijwiel>
    Voor alle andere voertuigen zoals bijv. trike's en ook zijspannen met aangedreven wielen wordt per geval bekeken in welke categorie ze gaan vallen.

Welke omschrijving men ook gaat geven aan een dergelijk zegel, indien het daadwerkelijk uitgegeven gaat worden, mag geen maatstaf zijn of het wel of niet verzameld mag worden. De begrenzing van het verzamelgebied bepaalt, naar mijn mening, iedere verzamelaar voor zich zelf.

Voor U gelezen,

Herman v.d. Maaten

 

De 2-wielaangedreven Yamaha in actie in de Dakar rally
De 2-wiel aangedreven Yamaha in actie in de laatste Dakar rally

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home