GGG


Stempel JoegoslaviŽ.

Enige tijd na het gebruik vinden we de meeste stempels wel, maar van het volgende stempel had ik geen weet. Temeer daar er ook al een fraai eerste dag stempel bij de zegels # 12 t/m 16 van JoegoslaviŽ (1989-06-09) gebruikt werd, is het gebruik van een speciaal stempel tijdens de GP op Rijeka nooit opgevallen.

Envelop met speciaal stempel van de dag van de race

Recent heb ik het stempel van de elfde, de racedag, verkregen maar waarschijnlijk bestaan er van de beide trainingsdagen ook wel 'abklatsen'. Op de envelop in de illustratie een coureur en in de stempel de mededelingen "Grote Prijs van JoegoslaviŽ", "Circuit van Rijeka", de datum en plaats, en in het midden het logo van de Joegoslavische Auto-Motor-club.

(Catalogus errata: uitgifte datum wijzigen in 1989-06-09)


Motorfiets-Kerst-stempelvlag.

In 1966 is te Lodz (Polen) het volgende machinerolstempel gebruikt, met daarin de afbeelding van een opgetuigde kerstboom. De slagzin naast dit stempel luidt:

Een Motorfiets, het meest leuke kerstcadeau!

Ik kan het daarmee eens zijn!

Pools machinerolstempel met mooie kerstgedachte...

Valencia; Espana 2004.

Een lange reeks uitgiften voor deze postzegeltentoonstelling (21 t/m 30 mei) passeerde de revue. Voor ons is er een aantrekkelijke uitgifte van een velletje met drie zegels en drie vignetten met het thema 'Sport':

Het velletje sportzegels, met in het midden de motorsport

3 Sporten komen op het velletje van 27 mei aan bod: Links van de motorsport tennis, met een aantal spelers van het Spaanse Davis-cup team afgebeeld: Jordi Arrese, Ferrero, Carlos Moya, Feliciano Lopez, Alex Corretja en Albert Costa. Rechts van de motorzegeltjes een ander groot thema: Golf. Op de ze-gel vinden we een zgn. Hole op een golf course. De speler in het vignet is de fameuze Severiano Ballesteros. Voor ons tellen alleen de middelste twee afbeeldingen. Op het vignet zien we Ricardo Tormo en het Circuit de la Comunitat Valenciana.

Ricardo Tormo in actie

Tormo, 2-voudig wereldkampioen in de 50 cc (1978 + 1981), was een veelbelovende motorcoureur die het zeker ver zou gaan schoppen binnen het motorracewereldje. Tijdens het testen van een nieuwe motor op een industrieterreintje bij Barcelona kreeg hij echter een ernstig ongeval en waarna hij 28 ope-raties aan het rechterbeen moest ondergaan. CarriŤre voorbij.

In de volgende jaren werd hij teambaas van verschillende succesvolle racestallen, met o.a. Julian Miralles en Alex Crivillť onder zijn hoede. In de 90-er jaren zette hij zich in om een permanent circuit te realiseren waar altijd geoefend en getest zou kunnen worden hetgeen resulteerde in het Valencia Circuit. Dit 4 kilometer lange circuit (4005 mtr) werd op 19 september 1999 geopend. Helaas mocht Ricardo dit niet meer meemaken, op 27 december 1998 stierf hij te Valencia. Postuum werd het mede door zijn inzet gebouwde circuit naar hem vernoemd.

Het zegel van 0.52 Euro laat een coureur met motorfiets zien welke in de kleuren van de Spaanse Posterijen gespoten is. Verschillende coureurs (waarvan de bekendste Biaggi is) en teams worden door Correos gesponsord. Naar mijn idee is de getoonde fiets die van het GP-Camel team (maar dan zonder de tabaksreclame). Overigens vinden we Max B. ook op de speciale binnenlandse Expres enveloppen van Correos. Max Biaggi in een advertentie voor de Spaanse post

FDC met het velletje sportzegels met oa. motorsport
De zegels zijn ook uitgegeven op een FDC


IOM David Jefferies pre-paid kaarten

Heb je de IOM David Jefferies pre-paid kaarten in je verzameling, dan heb je de snelste coureur ooit op het Mountain circuit in je boeken. Tijdens de training van de 2002 Senior TT reed hij een gemiddelde snelheid van 127.29 mph (203.7 km/h) in een rondetijd van 17 minuten en 47 sec.

Jeffries in actie in 1999 op pre-paid kaart van Isle of Man

Tijdens de TT trainingen een jaar later (29 mei) werd een ongeval hem fataal. Het nu ter ere van hem uitgegeven setje pre-paid aanzichtkaarten met volgnummer 30 + 31 toont hem op verschillende plaatsen op het Mountain circuit. In het gele pak op kaart 30 na de huldiging bij winst van de Senior 2000 race, op kaart 31 in zijn V&M-outfit van 1999 met Yamaha en op beide kaarten rijdend op de TAS Suzuki, met # 1 in de races van 2002. In een oplage van 1250 stuks is er een speciale map/omslag vervaardigd met daarin de handtekeningen van Agostini en persoonlijke vriend en TV-commentator Jamie Whitam. Van elke map komt 2.50 Pnd ten goede aan het fonds dat ten doel heeft met de motorsport gerelateerde goede doelen te steunen.


Wellbike

Over de "60 jaar D-Day" uitgifte van IOM met de Wellbike erop afgebeeld valt nog het volgende te melden: De vernieuwende ontwerper van de zegels, Brian Sanders, gebruikte het foto-materiaal van de tijdens D-Day op de landingsplaatsen aanwezige oorlog-fotograaf Norman Clague. Hoewel geen toeslagzegels komt er toch een gedeelte van de opbrengst ten goede aan de Vereniging van NormandiŽ Veteranen, de NVA.

1 van de 4 zegelparen, met op de rechterzegel een soldaat die een Wellbike draagt

De uitgifte bestaat uit 4 velletjes van 4 X 2 samenhangende zegels en een blokje waarop de vijf lokaties van het Imperial War Museum. Op elk velletje staat in de velrand een extra afbeelding, maar voor ons geen motorfiets toevoegingen. Overigens blijken er nog meerdere landen zegels met een dergelijk tafereel erop afgebeeld uitgebracht te hebben.


Oostenrijkse PTT

De Oostenrijkse PTT heeft naast de envelop van Rupert Hollaus recentelijk een zegeltje uitgegeven met daarop een op een motorfiets gelijkend voertuig. Maar................ het is geen motorfiets! Het gaat hier om een winnende kindertekening van een wedstrijd, uitgeschreven door de Oostenrijkse PTT en ORF Confetti Tivi, van de 7-jarige Andreas Wolkerstorfer. Hij tekende de TV tekenfilmhelden en detectives Thomas Brezina (een poppetje) met Tom Turbo, een fiets. Helaas dus geen motorfietsuitbreiding in de Oostenrijkse zegeltjeskamer.

De Oostenrijkse zegel met Tom Turbo, de fiets


Trofee Poggiali

Waren we in het vorige nummer nog onwetend over welke trofee Poggi op zijn velletjesrand omhoog houdt, inmiddels weten we welke het is. Een aantal mogelijkheden werden aangedragen maar via Maestro van der Linden kwam de fanclub van Manuel Poggiali met het enige juiste antwoord. Op de foto links houdt hij de trofee voor de dagwinst op het circuit van Valencia omhoog. Ook een leuke, maar niet zo leuk als die op de rechter foto want dat is die voor Jaar 2003 winnaar van het Wereldkampioenschap in de 250 cc.

Poggiali met de trofee voor de overwinning in Valencia

Poggiali met de trofee voor zijn wereldkampioenschap

^
Manuel met de Valencia beker

 

                                   Poggi met de FIM WK-Trofee -->


North Georgia Local Post

En alweer een melding van de North Georgia Local Post. Recentelijk zijn er een soort van postwaardestukken verschenen met daarop de afbeelding van de zegel 129 Dragon's Tail. Inmiddels bestaat er een lijst met alle zaken van de NGLP die bij ons nog te verkrijgen zijn. Op de lijst een omschrijving van elk item en een afbeelding. Aan de hand van die lijst kunnen bestellingen naar wens en voorradigheid (goed Nederlands?) geplaatst worden. De lijst wordt op aanvraag toegezonden aan belangstellenden, en bestellingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Meer info: Hans de Kloet, per post, telefoon of iemeel.


Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home