DOSAAF

oftewel DOSAAF

Regelmatig krijg ik vragen over één of meer van onderstaande zegels. Meest van tijd gepaard gaande met de melding dat deze niet in de catalogus staan. Correct, het betreft hier sponsorzegels en die staan niet in de Filateliecatalogus. Deze zegels stammen uit 1965 en de opbrengst kwam ten goede aan de kas van de DOSAAF.

Dosaaf sponsorzegels
Dosaaf sponsorzegels

Wat is de DOSAAF? DOSAAF = Dobrovolhnoe (vrijwilligers) Obxestvo (vereniging) Sodeistvia (ter ondersteuning) Armii (landmacht) Aviacii (Luchtmacht) i Flotu (marine). Deze organisatie was de opstap naar een carrière in het leger bij het speciale onderdeel de Spetsnaz. Als 14 jarige mochten de Russen (meisjes en jongens) lid worden van KOMSOMOL, een leerschool op fysiek en geestelijk gebied. Bij gebleken geschiktheid konden leerlingen op 15 jarige leeftijd of ouder doorstromen naar de paramilitaire organisatie DOSAAF. Op 18 jarige leeftijd dienden de Russen hun 2 jaren dienstplicht te vervullen, en aan de hand van hun prestaties bij de DOSAAF werden zij binnen het legerkorps ingedeeld. De besten werden zelfs aan de officiersopleidingen geplaatst.
Hoewel 'Vrijwilligerskorps' had de staat natuurlijk een dikke vinger in de pap, maar naast de financiële staatsbijdrage was er altijd geld tekort. Vandaar dat er tal van sponsor artikelen werden verkocht in de winkeltjes van de plaatselijke afdelingen. In 1965 werden de getoonde zegels aangemaakt en verkocht. Op de eerste zegel uit de set van vijf het logo van de Spartakiade van de DOSAAF zoals dat in 1965 werd gebruikt: met motorfiets. Uiteraard neemt mechaniek een grote plaats in binnen de organisatie en op de verzamelwaar vinden we veel technische sporten afgebeeld.
Van de DOSAAF is veel dergelijk verzamelmateriaal te vinden. Naast speldjes, sleutelhangers e.d. kennen we de lucifermerken, loterijbriefjes en emblemen:

Voorbeelden van Dosaaf poster (links boven), loterijbriefje (rechts) en lucifermerk (linksonder)

Uiteraard heeft ook binnen de filatelie de DOSAAF veel aandacht gekregen. In 1959, 1977 en 1983 verschenen onderstaande zegels:

Dosaaf postzegels

Ook qua stempels en postwaardestukken is er het nodige verschenen. Voor dezelfde Spartakiade van 1965 (die van de sponsorzegels) werd een serie geïllustreerde enveloppen uitgegeven met het motorfietslogo en vele verschillende illustraties.

Voorbeeld Dosaaf envelop met sportafbeelding

In mijn verzameling heb ik al 10 verschillende sportafbeeldingen. Uiteraard zijn er nog vele enveloppen en stempels te showen maar de ruimte ontbreekt. Een paar leuke:

Enkele voorbeelden van Dosaaf enveloppen

Naast de sponsorzegels is er nog veel meer verzamelmateriaal over DOSAAF. NB: Na het uiteenvallen van de USSR is de DOSAAF doorgestart als de POSTO (Russische Defensie Sport en Techniek Organisatie).

Hans de Kloet.

Dosaaf stempel

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home