Motormusea in Europa

Het is weer vakantietijd! Velen van ons trekken er de komende maanden weer op uit om te genieten van dingen die we normaal niet doen, en te kijken op plaatsen waar we normaal niet komen. Voor liefhebbers van (oude) motoren is een motormuseum natuurlijk altijd interessant om te bezoeken. Bij deze daarom enkele tips om interessante musea in de buurt van je vakantieadres te vinden.
Het blad "Het Motorrijwiel" (zie ook de site www.motorrijwiel.nu) heeft als service aan de lezers in het juli/augustus 2004 nummer (nummer 70) een zeer uitgebreide lijst (4 pagina's!) opgenomen met motormusea in heel Europa. Volgens de redactie zijn de musea geselecteerd op de aanwezigheid van motorfietsen, brommers en scooters. Bij elk museum zijn het adres en telefoonnummer en de openingstijden aangegeven.
Voor degenen die toegang hebben tot internet is hier natuurlijk ook een schat aan informatie te vinden. Groot voordeel is dat er, behalve alleen een verwijzing naar een museum, vaak ook informatie te vinden is over de collectie zelf, openingstijden enzovoorts. Dit geldt vooral voor musea die zelf een website hebben. Een goede start is om in een algemene zoekmachine te zoeken met zoektermen als de naam van je vakantieland en "motor" en "museum". Gebruik bij voorkeur de landstaal, want het aantal Nederlandstalige sites met dit soort informatie is niet zo groot. Met wat geluk vind je zelfs een site met een heel overzicht van musea, eventueel met links naar sites van de musea zelf. Enkele voorbeelden van overzichts-sites die ik zelf de laatste tijd ben tegengekomen:

Tip: controleer als je een museum wilt bezoeken altijd of het nog bestaat, of het inderdaad een motorcollectie heeft die de moeite waard is, en of het geopend is op het geplande moment van bezoeken. Dit lijkt overbodig, maar ik heb vorig jaar zelf ervaren dat het (alle drie) nuttig is! Ook de informatie op internet is niet altijd up-to-date. Zo wordt op diverse plaatsen het Oldtimer Centrum Select te Joure nog genoemd, terwijl dat al 2½ jaar geleden gesloten is. Ook blijken musea soms al in overzichten te worden opgenomen als ze slechts 1 of 2 motoren hebben.

Tenslotte nog enkele persoonlijke tips voor degenen die naar Frankrijk gaan:

  • Musée de la Moto et du Vélo (Collection Maurice Chapleur) in Amnéville (iets ten noorden van Metz). Dit zeer fraai gehuisveste museum heeft een uitgebreide collectie zeer oude motoren (vnl. Frans) en fietsen. Vele motoren zijn nog in goede, originele staat, de rest is schitterend gerestaureerd. De uitstalling is deels bijzonder mooi, al lijdt de zichtbaarheid van de individuele motoren er soms wel wat onder. ·

  • Musée du Chateau de Savigny in Savigny-les-Beaune (iets ten noorden van Beaune). Dit museum is nogal rommelig van opzet, maar heeft een zeer uitgebreide (ca. 150 stuks) motoren van sterk uiteenlopende herkomst en kwaliteit. Daarnaast nog een aantal Abarth sportauto's, jachtvliegtuigen, wijnboeren-trekkers en wijnmakersartikelen. ·

  • Musée du Vélo et de la Moto, gehuisvest in "Chateau le Bosc" aan de RN100 nabij Avignon. Dit museum is vooral geschikt voor de techniek liefhebber. Hier is een riante collectie oude fietsen, die allemaal technisch bijzonder zijn. De collectie motoren is niet echt groot (ca. 30 stuks) maar bevat enkele zeer bijzondere exemplaren, zoals een Megola met 5-cilinder stermotor in het voorwiel.

  • Musée de la Moto Marseille. Dit mooi gebouwde en ingerichte museum heeft onder andere een fraaie collectie (oude) racemotoren, waaronder alle creaties van de gebroeders Nougier. Verder een groot aantal uiteenlopende motoren van de afgelopen eeuw, met de nadruk op de periode 1920-1940.

Motormuseum Marseille

Paul Essens

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home