Perfins en motorfietsen

In NB 62 meldde ik in 3xG al de perfin-liefde van ons clublid Cully Granger. In het Amerikaanse 'The Perfins Bulletin' (mei 2003) is van zijn hand het volgende artikel verschenen:

De Aurora machine en gereedschap company startte als een winkel in machinerieŽn in 1886. Ze maakte vooral verschillende onderdelen voor de toen snelgroeiende fietsrage. Veel fabrikanten maakten hun eigen frames, spatborden en verven maar moesten de wielnaven, spaken en spaakmoertjes, sturen e.d. van derden betrekken.
Rond 1899 maakte Oscar Hedstrom (Kampioen hoge bi fietsen) zijn eerste motorfiets. Het was een tandem motorfiets bedoeld als gangmaker voor wielerwedstrijden. De voorste berijder stuurde en de achterste bediende de gashendel. Als motorblok werd een Dion Bouton gebruikt. In 1901 vormde Hedstrom samen met George Hendee de Indian Moto Company. Eťn van de nieuwe prototypes werd aan Aurora aangeboden om bij de productie te assisteren. De beide bedrijven sloten een akkoord en Aurora maakte de motorblokken en nog wat andere onderdelen. Aurora kreeg de rechten om het motorblok ook aan andere fabrikanten te leveren, zolang er maar een vergoeding aan Indian werd afgedragen, maar geen van de andere fabrikanten slaagde erin een met Indian concurrerend product te maken.
In 1903 richtte Aurora de Thor Moto Cycle and Bicycle company op. Deze produceerde in eigen beheer alle onderdelen benodigd om een motorfiets op te bouwen, samengevat in een catalogus. In 1903 waren er verschillende motormerken die producten maakten identiek aan de Indian van 1902 en de Thor. Er werd gezegd dat in 1905 50 % van de motorfietsen klonen waren van de Indian en de Thor: bijv. Standard, Flying Merkel, Apache, Raycycle, Manson en later ook de Sears en de Torpedo.

In 1906 opende Indian Moto Cycle company zijn eigen fabriek en in 1907 startte Thor met een compleet zelfgebouwde motor een dealerketen. Dit beŽindigde de samenwerking tussen Thor en Indian.
In 1912 werd een versnellingsbak met twee versnellingen gefabriceerd welke op de Henderson kon worden verkregen. In 1913 kwam Thor met een 1000 en 1200 cc-motorblok.
Harley, Indian en Excelsior boden hun klanten in 1915 een 3-versnellingsbak aan terwijl Thor alleen een verbeterde versie van de 2-versnellingsbak kon aanbieden. In 1916 moest Thor wel met deze vernieuwing mee gaan doen en produceerde een 3-speed bak met gebruikelijke koppeling. Al maakte ze wel een aantal motorfietsen met deze bak, in 1916 reed de laatste Thor uit de fabriek en in 1918 waren de reserve onderdelen op.
De door Thor gefabriceerde onderdelen werden in tal van motorfietsmerken gebruikt. Zo gebruikte het merk Cyclone Thor frames en vorken, Henderson gebruikte de Thor 2-speed overbrenging en Harley Davidson gebruikte van 1911 tot 1916 de Thor made wielnaven.
Thor boekte grote successen met het eigen raceteam van 1908 tot 1912. Helaas verliet Bill Ottoway Thor om bij Harley te gaan racen. Het leidde Harley van een matig raceteam in 1911 naar het Amerikaanse kampioenschap in 1916, maar dat is weer een ander verhaal.

Van de vroege 1900 tot de 20ger jaren waren er ongeveer 200 verschillende motormerken in de USA. De enige andere motorfiets gerelateerde perfin uit de USA die ik ken is M168 "MM" van de American Motor Company uit Brookton Masachusetts.

Cully Granger. (Vertaling Hans de Kloet)

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home