GGG


Laat ik starten met te zeggen dat het in de vorige 3 x G gemelde voor mij 'nieuwe' motorpostzegel-artikel uit de Motor & Scooter kampioen natuurlijk al eerder in onze Nieuwsbrief was gemeld. De bedoeling om artikeltjes boven water te krijgen is daar niet minder om. En dat is gelukt. Welgeteld één reactie heb ik gekregen met de melding van een wel heel oud maar erg leuk artikeltje uit April 1939. Mensen, weten jullie een artikel in een tijdschrift, laat het me dan even weten.


Via België bereikte de getoonde briefkaart uit Japan mij. Van Japan kenden we al een groot aantal gesponsorde briefkaarten met daarop aan de onder- of achterzijde een reclame afbeelding, maar een motorfiets als zegelafbeelding was voor mij nieuw.


De catalogus nummers vinden bij de nieuwe uitgiftes van de diverse landen, daar gaat nogal wat tijd inzitten. Gelukkig heb ik daarin van diverse zijden wat hulp. Door Walter Kirchweger werd ik op de site van de door Schwaneberg Verlag vervaardigde Michel katalogus geattendeerd waar een online up-to-date bijgewerkte wereldcatalogus te vinden is.
Nadeel is wel dat je lid moet worden van deze dienst en het dus geld kost. Overigens maar 2.00 per maand als je een jaar lid blijft. Je kunt de Online catalogus gedurende een uur gratis uitproberen op WWW.MICHEL.DE.
Nu timmert Michel toch driftig aan de digitale filatelie-weg want ze hebben ook een perfin-meet-programma op de wereld gezet. Het installeren is even een gedoe maar dan werkt het ook perfect. Er is wel een goede scanner vereist om het programma te laten werken maar dan heb je ook met enkele muisklikken de juiste perforatie gegevens in handen/op de computer. Gewoon leuk.


100 Jaar Harley Davidson lijkt bijna zonder veel filatelistisch geweld voorbij te gaan. Een enkele stempel en wat zegels uit valuta vergarende landen en 'that's it'.
Gelukkig kregen we van de NGLP een melding van een op handen zijnde uitgifte met betrekking tot dit jubileum.

Op een velletje met daarin twee zegels en een label worden het eerste en het laatste model van het merk getoond. Op het label wordt de leeftijd van het merk gemeld en in de onderste velrand een korte geschiedenis van het merk. De waarde van het geheel is wat aan de hoge kant (US$ 39.06) en dat komt dan doordat de ontwerper de betrokken jaartallen als zegelwaarde wilde hanteren, maar er is mij al verzekerd dat voor verzameldoeleinden een andere verkoopprijs gehanteerd gaat worden. Op de volgende clubdag hoop ik de verzamelaarsprijs te weten en de velletjes bij me te hebben.


Het op 20 Oktober 2003 uitgebrachte velletje t.g.v. 100 jaar motorfietsraces in Polen lokte mij naar de site van de Poolse posterijen. Daar kwam ik de volgende info tegen:
De historie van de motorsport in Polen is begonnen in het jaar 1903 en de eerste officiële wedstrijd vond plaats op de 4e juni. Het was een wedstrijd over 27 kilometer op de Dynasy sportbaan, een sintelbaan, tgv de eerste grote sport tentoonstelling te Warschau. De race werd een groot succes, wat de organisatoren inspireerde tot organisatie van meer wedstrijden, en al op 2 augustus dat jaar werd de eerste wegrace georganiseerd. Op landweggetjes rondom Warschau werd een 102,5 km lange race verreden.
De gepresenteerde zegels tonen belangrijke fasen in de ontwikkeling van de motorsport in Polen. De eerste zegel toont een typische motorfiets uit het pionier jaar 1903. De volgende zegel toont een Engelse Rudge en representeert de roerige 20-er en 30-er jaren periode. De laatste zegel laat een NSU van vlak voor WOII zien.

Gedurende de eerste 60 jaar waren het in het buitenland gefabriceerde motorfietsen die bij de races gebruikt werden. Poolse motorfietsen hebben in de sport nooit een grote rol gespeeld.
Op de FDC zien we een populaire vorm van motorracen in Polen; de zijspanracerij. Het speciale poststempel met de motorcoureur is geplaatst in postkantoor Warschau 1.
Waarvan akte.


Een aardige vond ik nog tussen de op Ebay aangeboden zaken: Hebben we er niet bijna allemaal één in de verzameling; een stempel van het Isle of Man Grandstand Postoffice.
Nu had ik daar zelf een voorstelling van met een uit meerdere loketten bestaand postkantoor. Nou, apotheose… het blijkt een klein houten hutje.

  

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home