GGG


Meldde ik in de vorige 3xG nog dat ik maar één herinnerings-uitgifte met betrekking tot 100 jaar Tour de France kon melden, inmiddels heb ik al een aardig setje van de Tour met ook motorfietsen erop in het archief. St. Vincent & Grenadinen hebben samen met nog een aantal landen een soort van omnibus-serie uitgegeven. 


Detail vel Grenada

Detail vel Micronesië

Op hun blokje van de jaren rond WWII (afbeelding links) zien we in de zegel van 1947 Jean Robic met in de achtergrond een motorfiets, en op het velletje van Micronesia (afbeelding rechts) op zowel de zegel van 1990 (Greg Lemond) en 1992 (Miguel Indurain) motorfietsen in de begeleiding. In het blokje van Grenada Carriacou & Petit Martinique, gewijd aan de renner Louison Bobet, in de blokrand een plaatje met o.a. een motorfiets. Deze uitgiftes zijn in hun geheel te vinden in het Nieuwtjes overzicht.


Meldde Eric in de vorige Nieuwsbrief de geïllustreerde envelop van Rusland met daarop de motorzegels uit 1999, blijkt dat er heel andere zegels op afgebeeld staan. Van Ad van Tiel ontving ik de melding dat op de zegels op de envelop naast de motorfietsen namelijk mensen staan. Was mij ook nog niet opgevallen maar hij heeft gelijk:


Messerschmitt; wie kent hem niet...... als de naam van de eerste door een straalmotor aangedreven jachtvliegtuig (de ME 262), maar voor ons motorfreaks beter gewaardeerd als de fabrikant van de "Kabinenroller". Als licentie-bouwer van Vespa scooters bedacht de fabrikant Messerschmitt in de hausse van kleine volkswagens de KR. Ir. Fritz Fend, eigenlijk vliegtuigontwerper (wel terug te vinden in het ontwerp) tekende het voertuig. Dit auto-scootertje, of "Bubblecar" zoals de Engelsen hem noemen, bewoog zich in de vijftiger jaren vlot door het verkeer. De KR of Roadstar deed dat op drie wielen en de Tiger op vier.

 

Ter herdenking van de 25e sterfdag van Ingenieur Willy Messerschmitt (1898-1978) heeft de Duitse Post een voorgefrankeerde herdenkings-envelop uitgebracht met daarop o.a. een afbeelding van de scootmobiel.
De zegelindruk op de envelop is die van de uitgifte "100 jaar Duits museum" van 55 cent.

 

 

 


Van de Russiche Europa-uitgifte ontving ik van een bevriende Rus een soort van presentatieboekje met daarin de 'Beer op de motorfiets' zegel:


Voorkant van het boekje


Binnenkant van het boekje

Op zich niets bijzonders maar het zegeltje (één) in het boekje gebruikt, had een geheel witte velrand. Ik kende alleen maar de uitgifte als vel van zes zegels en díé velranden zijn bedrukt. Het blijkt dus dat de zegels ook in grotere vellen uitgegeven zijn.


Het 'normale' vel met bedrukte rand


Blijven we even in de buurt bij Rusland, en wel in Letland. Daar gaf de Post een zegeltje uit met daarop de wereldkampioenen Zijspan motorcross uit 1997, 1998, 2000, 2001 en 2002; Krister Sergis met bakkenist Artis Rasmanis op een BSU-MTH zijspancombinatie. Voor de cross liefhebbers onder ons een fraai zegel. De zegel, gedrukt bij 'onze eigen' Joh. Enschedé drukkerij, vertoont wel erg veel gelijkenis met een fotoserie van de sportfotograaf Rien Willems (rechts).


De zegel...

en de foto van Rien Willems

Uiteraard werden alle reclame uitingen verwijderd. De door mij bestelde FDC werd door de Letse Post voor verzending keurig in een transparant zakje verpakt en aldus bezorgd. Maar goed ook want onze eigen Post plakte subiet een barcode label op de voorzijde van de envelop. Beide postdiensten: Bedankt!


De verpakte FDC met barcode label

De zegel van Letse Lati 0,70 (1.10 Euro) is tevens uitgebracht in een speciaal boekje tgv. de 'Stamp Fair Helsinki 2003', met daarin zes zegels in een blokje waarvan boven- en onder zijde ongetand zijn.


Omslag Helsinki boekje

 

Inhoud Helsinki boekje -> 

Van mijn Letse leverancier ontving ik de kaftjes en de inhoud (de zes aan de boven- of onderzijde ongetande zegels) los.


Zo net na de zomer is in België het ongetande velletje met de motorzegel van de uitgifte "Een hart voor......" op de markt gekomen. Waren tot voor kort de uitgiften voor ons van belang nog losse zegels, nu gaat het om een heel velletje en dat zweept voor ons de prijs behoorlijk op.
Van de velletjes zijn 750 stuks vervaardigd. Het velletje heeft als geheel het nummer 405 gekregen en elke zegel apart een sub-letter. Voor ons zijn van belang de zegels 405c (Prior links) en 405d (Prior rechts).
Voor een compleet velletje moet je al gauw een tachtig Euries op de toonbank neerleggen, als ze al nog te krijgen zijn want de afgebeelde thema's zijn allen populair.


Voorzijde

Achterzijde met nummers

Draai ik toch al een heel tijdje mee bij de motorfilatelisten, kom ik er nu achter dat bij de stempels van Italiës Imola Grand Prix er per jaar twee verschillende stempels worden gebruikt. Eén op de dag van de race maar ook één op de dag van de tijdtraining. Weer wat geleerd.


Stempel van de wedstrijddag

Stempel van de tijdtrainingsdag

Kwam van de week Ben binnen met een Motor&Scooter Kampioen van november 1960 (#24) waarin een artikeltje over Motorpostzegels. Voor mij volslagen nieuw. Zo terugdenkend kan ik maar een paar artikeltjes opnoemen van motorzegeltjes in landelijke bladen. De meeste staan op het palmares van ons clublid Jan Heese: Moto 73 1976 # 6 (die met de 1 april grap) + # 7 en 1977 nummer 14. Weten jullie er nog meer, en het mogen ook buitenlandse bladen of niet-motorbladen zijn, laat het me dan even weten. Liefst met een kopietje van het artikel erbij. Het mogen overigens ook artikeltjes uit lokale (dag) bladen zijn. Mogelijk kan ik er dan een bundeltje van maken en die beschikbaar stellen aan belangstellenden.


Okay, dat brengt me dan wel weer aan het eind van deze 3xG. Tot de volgende keer.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home