Bijzondere aankoop "Boekje Berlijn"

Sinds enkele jaren begeef ik mij met enige regelmaat op het Internet. Veelal om achtergrond informatie te zoeken over passages die ik wil gebruiken in mijn tentoonstellingsverzameling. Maar de laatste tijd meer en meer om leuke aankopen op de kop te tikken. Op het wereld wijde web zijn diverse veilingsites te vinden. Bij de meeste van die sites is het mogelijk om met behulp van trefwoorden items te zoeken die voor mij interessant zijn.
Tot mijn stomme verbazing zie ik op een goede dag een van de meest gezochte items voor ons motorfilatelisten staan. Het eerste postzegelboekje van Berlijn, uit 1949, uitgifteaantal van 100.000 exemplaren, met op de achterkant een afbeelding van de postschnelldienst. Nog veel groter wordt mijn verbazing als ik de inzetprijs van het boekje zie, 3,00 US dollar. Er is door iemand geboden want er staat immers een hoogste bod van 3,00 dollar.


Voorkant van het boekje


Achterkant van het boekje

Snel kijken of het 'n bod van 'n bekende is. (We hebben met een klein clubje mensen de afspraak dat wanneer een van ons geboden heeft op een veilingitem anderen niet gaan overbieden, om te voorkomen dat we elkaar onnodig op hoge kosten gaan jagen.) Maar gelukkig blijkt dit niet het geval te zijn en voer ik een bod van 25 dollar in. Ik zie dat ik de hoogste bieder ben met 3,25 dollar. Al snel krijg ik e-mail van concullega's die mij feliciteren met deze op handen zijnde aankoop. Een van hen vraagt tot hoever ik wil bieden want als het te hoog oploopt en het mijn limiet te boven gaat, wil hij het kavel graag van mij overnemen.
Zoals vaak het geval is met veilingitems loopt de termijn af tijdens onze nachtelijke uren. In dit geval vrijdag- op zaterdagnacht om drie uur. Vrijdagmiddag kijk ik nogmaals wat de status is van mijn beoogde aankoop en zie tot mijn schrik dat er geboden is. Het hoogste bod staat nu op 4,25 dollar, nog steeds onder mijn naam, want ik heb 25 dollar geboden. Toch ben ik niet helemaal gerust en net voor het te bedde gaan verhoog ik mijn bod tot 125 dollar. Met een catalogusprijs van 650 euro is dat niet te veel. Zaterdag direct na het wakker worden internet opstarten en kijken. Vol verwachting klopt mijn hart terwijl het nog lang geen 5 december is. Tot mijn grote vreugde is het Boekje Berlijn, met de "Bauten" zegels als inhoud, voor 4,25 dollar aan mij toegekend. De verkoper rekent 2 dollar voor verzendkosten. Ik beantwoord zijn mail en verzoek om cash te mogen betalen middels het opsturen van 10 dollar in een envelop. Dit is goed en nog dezelfde dag gaat een envelop met 10 dollar richting Nieuw Zeeland.


Binnenzijde van het boekje

In een mail-wisseling weet de verkoper, een handelaar met 30 jaar ervaring in Engeland en Nieuw Zeeland, te melden dat het een boekje is dat hij niet vaak heeft gezien en in Nieuw Zeeland zelfs onbekend is.
Enkele weken later komt een mailtje met het bericht dat de betaling binnen is en het boekje op de post is gedaan. Jawel, na ongeveer een week arriveert een brief uit Nieuw Zeeland met het boekje Berlijn. Puntgaaf zoals de afbeeldingen laten zien. Ik ben er heel erg blij mee en een lang gezocht item wordt aan de collectie toegevoegd.
Ik blijf me tot op de dag van vandaag verwonderen over het feit dat de verkoper blijkbaar niet heeft geweten wat het boekje waard is. Ook degene die nog na mij geboden heeft heeft het niet geweten, getuige het feit dat hij na één bod alweer afgehaakt heeft. Dit maakt voor mij duidelijk dat het in deze tijd, waarin het mogelijk is om alles op te zoeken en na te trekken, nog steeds mogelijk is om "mazzeltjes" op de kop te tikken.

Nico Helling

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home