N.G.L.P. oftewel de North Georgia Local Post

In de vorige Nieuwsbrief en op de clubmiddag heb je er al wat over kunnen lezen en van kunnen zien.
Ons clublid in de USA, Cully Granger, oprichter en exploitant van de NGLP, bood ons, de MFN-ers, de kans om een unieke uitgifte, gepaard gaande met de eerste dag van een speciael officiŽle Amerikaans afstempeling ter gelegenheid van de Motorcycle Awareness Month, van zijn service op een zelf gefabriceerde envelop te laten plaatsen.
De uitgifte is er een ŗ la Fort Meyers en Czyl’s Penny post, beschreven in eerdere nieuwsbrieven: van het zgn. Letter Carriers type.
Cullies uitgifte toont de door Gottlieb Daimler in 1885 vervaardigde Einspur, algemeen gezien als de Eerste motorfiets, al reeds voorzien van de de geÔmproviseerde ‘koppeling’ dmv draaibare handvatten.


De losse zegel

Compleet velletje

De vellen met elk twaalf van de fraaie zegels zijn gedrukt bij de Anna Banana Company. In de bovenrand van elk vel zien we de naam van postdienst, het volgnummer van de uitgifte (Volume 1, Number 1) en de datum van eerste gebruik van de zegel, zijnde 3 Mei 2003. Onder in de rand van het vel een korte omschrijving van het zegelbeeld, in dit geval dus de Einspur van Daimler. Rechts van de zegels het adres van de postdienst.

Naast de uitgifte van de speciale zegels verzorgde Cully ook nog het gebruik in zijn woonplaats Tunnel Hill (U.S.A.) van een speciale poststempel ter gelegenheid van de elk jaar in America gehouden Motorcycle Awareness month.
In de USA kun je het gebruik van een dergelijk stempel, al dan niet zelf ontworpen, bij elk postkantoor aanvragen. Je biedt dan het ontwerp ter goedkeuring aan en in samenspel met de postal manager kan het stempel dan op de poststukken aangebracht worden.
Het stempel laat een rechter stuurhelft/handvat van een motorfiets zien met in de spiegel de datum, plaats en postcode van Tunnel Hill.


Cully heeft samen met postmedewerkster Ruth alle poststukken voorzien van zegels en stempeling


Envelop met stempel vervaardigd door David Smith

Cully stelde de MFN-ers in de gelegenheid om via hem dit stempel op je zelf gestuurde poststukken te krijgen. Diegenen die de moeite genomen hebben om zelf iets te fabriceren, hebben daarmee een uniek stuk in handen gekregen. Sommige van de leden maakten zelfs voor al hun (overzeese) vrienden fraaie stukken en ik heb al enkele enthousiaste reacties over de door Cully verzorgde poststukken ontvangen.
Op de verstuurde poststukken kwamen de volgende zaken voor:

  • Uiteraard de Motorcycle Awareness Month stempel op een officiŽle postzegel aangebracht.

  • Daarnaast de zegel van de North Georgia LocalPost met de bijbehorende stempel met in het midden een afbeelding van een vogeltje.

  • Verder als extraatje een eigen MFN lettercarrier zegeltje op de poststukken (waar daar ruimte voor was) met de mededeling dat het betreffende stuk door de MFN ‘voor Noppes’ doorgestuurd werd.


Deel van een poststuk met MFN lettercarrier zegeltje


Een eigen retour ontvangen envelop

Uiteraard heeft de exploitant zelf ook een herinneringsenvelop vervaardigd. Op de enveloppen, naast een door Danny Cole (die van je Eigen motorfiets op een USAFDC) vervaardigde tekening van de Einspur een zegel van de NGLP en afstempeling en uiteraard de Motorcycle Awareness Month cancel.


De herinneringsenvelop van van de NGLP

Van de speciale enveloppen bestaan drie kleuren: de kleur Burgundy (bruin-rood) en groen. Dan nog mijn favoriete kleur; blauw. De blauwe enveloppen zijn vervoerd door Cully zelf naar het postkantoor en dragen een extra stempel met zijn handtekening en de mededeling: N.G.L.P. courier Inaugural Run (Inwijdings rit). Van deze blauwe versie heeft hij tevens een kleine hoeveelheid gemaakt met de ongetande NGLP-zegel.


Detail van de speciale "Inaugural run" envelop met handtekening van Cully

Overigens zijn alle enveloppen verder nog voorzien van een speciaal stempel dat verwijst naar de 100-ste verjaardag van Harley. Al met al dus een leuk item voor de motormotief zegelaars.

Heb je de boot gemist en wil je alsnog een envelop van de NGLP of de zegel al dan niet in vel bemachtigen, ik heb van Cully een beperkte hoeveelheid ontvangen voor de leden van de MFN.

Info: Hans de Kloet. (Liefst telefonisch!)

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home