GGG


Op de door Frankrijk recentelijk uitgegeven serie herinneringsvelletjes van de vorige eeuw komen ook voor ons twee interessante zegels voor: op het velletje "Dagelijks leven" (Vie Quotidienne) vinden we een familie op de scooter en op de uitgifte Transport in de set "Le siecle au fil du timbre" vinden we de veelvuldig gefabriceerde Mobylette.
Beide velletjes zijn leuke aanwinsten maar de laatste is nu al een veel gezocht item. Waarom?? Lees en huiver.

Voor deze uitgifte werd door de samenstellers gezocht naar transportmiddelen die een zo groot mogelijke indruk van het franse vernuft weergaven. De keuze viel op het vliegtuig de Concorde, de TGV snelheidstrein, de Deux-Chevaux, de stomer Frankrijk en onze Moby.
Voor de zegel van de Concorde kregen de ontwerpers toegang tot het archief van vliegtuigfabrikant Airbus en uit alle foto’s van de supersonische luchtracer werd er één gekozen en gebruikt. De uitgifte werd aangemaakt en gedistribueerd/verkocht. Het velletje werd met groot enthousiasme ontvangen.


De zegel met de afbeelding van de concorde

Tot één van de Concorde verzamelaars eens wat verder ging kijken en het registratienummer uitvergrootte. Hij ontdekte dat de getoonde Concorde (reg.nr. F-BTSC) uitgerekend de op 25 juli 2000 verongelukte Concorde op vliegveld Charles De Gaulle bij Parijs bleek te zijn. Met dit gegeven zat de Franse PTT natuurlijk ontzettend in de maag. Aan de nabestaanden van de 113 verongelukten werden verontschuldigingen gemaakt en de nog niet verkochte velletjes werden niet meer verkocht.


Detail van het registratienummer

Vervelend dus maar hiermee worden de reeds in omloop zijnde velletjes natuurlijk wel direkt een stukje zeldzamer. In Frankrijk worden al bedragen van 30.00 Euro voor de zegels betaald.

Koesteren dus die velletjes.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home