De eerste brommer, oftewel:

Een rijwiel met hulpmotor

Stel je voor dat de nieuwe verkeersminister straks een rijbewijs gaat eisen wanneer je op een snorfiets wil rijden. Belachelijk natuurlijk. Toch is het ooit zo geweest dat je in Nederland een motorrijbewijs moest hebben om een Solex te mogen besturen.
Toen het rijwiel-met-hulpmotor uit Frankrijk op onze wegen verscheen (in 1948) was het feitelijk de eerste brommer. Omdat voor de wet alleen motorfietsen bestonden, moest je voor een Solex aanvankelijk een kentekenplaat en een rijvaardigheidsbewijs bezitten. Officieel tenminste, want burgerlijke ongehoorzaamheid hoort bij de vaderlandse geschiedenis als, ja, eigenlijk als de Solex zelf.
Het pruttelbrommertje werd hier in licentie gebouwd door een combinatie van Stokvis Rotterdam en de Haagse firma van der Heem. Met zo'n 25 km/uur veroverde het snel talloze harten. Na de grote wereldbrand betekende het 'rijwiel Solex' mobiliteit en dat zonder trappen! Een Solex was voordelig in aanschaf, iedereen kon er mee overweg. Het brandstofverbruik kon toen al elke milieutoets doorstaan. Uiteindelijk zijn er alleen al in Nederland 700.000 Solexen gebouwd en verkocht.

De Feiten:

  • De Solex werd uitgevonden door de Fransman Marcel Menesson en voor het eerst geproduceerd in Neuilly-sur-Seine.

  • De eerste exemplaren hadden een zwanenhalsframe en een 45 cc tweetaktmotortje met een vermogen van 0,4 pk bij 2000 toeren. Tankinhoud 1 liter, topsnelheid 23 km/uur. Actieradius 100 km.

  • De bediening bestond uitsluitend uit een hendeltje dat dienst deed als gashendel en als kleplichter.

  • Het motortje dreef via een rol het voorwiel aan. Ontkoppelen gebeurde door het 7 kg zware blokje met een hendel aan het luchtfilter omhoog te trekken en te vergrendelen.

  • De Solex is in Nederland van 1948 tot en met 1969 gebouwd.

Wie nog meer wil lezen (weten) over de Solex moet eens gaan snuffelen in het grote Solexboek van Joost Heesakkers, uitgegeven i.s.m. het blad "bromfiets"  (www.bromfiets.nl). Een bloemrijk naslagwerkje vol informatie, technische details, leuk reclamemateriaal, anekdotes en foto's.
Wist U dat er vijftig jaar geleden al speciale Solexservicestations bestonden, met een heuse koffiecorner voor de wachtende klant - en U maar denken dat ze bij Kwik-Fit modern waren.
Ooit was de levertijd van een nieuwe Solex 8 maanden en kreeg het allerlei bijnamen zoals: Suikerpotje, Peperbus en Koffertje. Er is zelfs een lied gecomponeerd:

Het Solex-lied:

Op een Solex, op een Solex
Zit je als een miljonair
Je hoeft alleen maar op te stappen
En dan maar fietsen zonder trappen
Met een litertje benzine ben je klaar
Genoeg voor 100 km..karren maar!
Op een Solex, op een Solex
Zit je als een miljonair

Anno 2002 leeft de Solex voort in wat schaars verkochte, nadaagse exemplaren uit Hongarije en China. Maar leeft vooral toch voort in gezelligheidsritten en races van wel vijftig clubs, met fantastische namen zoals "Nie Te Wd", "Aan de Rol", "Sleuteltje Negen" en "Smeer 'm".

Want op een Solex zit je als een Miljonair

 

Voor U gelezen

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home