GGG


ATM Boogjes.

Vanuit Tiel ontvingen we alweer een ontdekking op het gebied van de Spaanse ATM stroken. Het blijkt dat de halve maan inkepingen op de stroken zowel naar links als naar rechts geopend voorkomen. Op de sites van ATM-stroken die ik raadpleeg staat hierover niets vermeld.
Ik heb er even twee losgemaakt en nu zien we duidelijk het verschil:

ATM zegels met boogjes in verschillende richting

Tot nu toe heb ik alleen van de Monet-Goyon twee variaties gevonden. Van de andere vier heb ik steeds maar één soort gevonden, nml: Norton, Motobecane en Nimbus-boog naar links en bij de New Hudson-naar rechts.

 ATM zegel met opdruk kantoornaam

Verder blijken er ook stroken te bestaan waar ook de plaatsnaam op de strook vermeld wordt: bij de Nimbus hiernaast "Barcelona" en kantoornaam. Afgaande op de aanwezigheid van een datum moet deze uit een Epelsa weger komen.

 

ATM zegel met opdruk "PQSO" Verder kwam ik nog een opdruk tegen die ik niet thuis kan brengen. Op de getoonde zegel staan de letters P Q S O en een gewicht.
Geen idee waar die letters voor staan. Bij de P+Q kan ik me iets van PaQuette voorstellen maar.......

Wie weet het antwoord?


Niet het fraaiste plaatje voor een motorrijder om te zien maar op een envelop wel aardig om in de verzameling te hebben. In Amerika kan iedereen die een speciaal stempel wil gebruiken op een bepaalde dag daar een ontwerp voor maken, ter goedkeuring aanbieden aan het plaatselijke post-opperhoofd, en na goedkeuring deze stempel op het postkantoor laten gebruiken. De ongelukkige eigenaar van de Goldwing 1500/6 in deze stempel pakte de Veiligheidsdag (4 mei 2002) aan om een afbeelding van zijn eigen ongeluk voor een dergelijk stempel te gebruiken. Gelukkig kwam de berijder er met weinig schaafwonden vanaf maar zijn ‘brommer’ was hopeloos overleden.


De Isle of Man People’s Choice uitgifte is inmiddels ook in boekjesvorm met zelfklevende postzegels verschenen. Deze boekjes zijn er dan weer in twee variëteiten: een gewoon postzegelboekje die uit de automaten getrokken kon worden en een dieper doorgestanst boekje die bij de filatelistische dienst van het motoreiland besteld kon worden. Doel van deze diepere stansing is om verzamelaars in staat te stellen om ook de zelfklevers los in de verzameling op te kunnen nemen. Nou, ik heb dus geprobeerd om zo’n zegel uit een boekje te scheuren en... dat is hopeloos mislukt. Niet proberen dus.


Een aardige tip om zelfklevers af te weken las ik in de Themanifestatie 2002 catalogus. Je ziet het wel eens, dan zit er op een leuk en mooi zegel dat je in je verzameling wilt doen een stukje plakband, al of niet omdat één of andere armoedzaaier de zegel voor de tweede keer gebruikt, overheen geplakt. Hier doet wasbenzine wonderen. Als het om één enkele zegel gaat, kun je al toe met een deksel van een pot. Leg de zegel hierin en na een tijdje kun je de tape er dan vanaf halen. De resterende lijm kun je nu voorzichtig met een niet pluizende doek verwijderen.
Deze methode werkt ook voor zelfklevende zegels. Maar let op, veel kleuren kunnen niet tegen een (te lang) wasbenzine bad en ‘er even bij blijven’ is dus geboden. Deze methode werkt ook prima bij foto’s en aanzichtkaarten. De glimmende laag aan de voorzijde van foto’s lost op in water maar niet in wasbenzine. Bijkomend voordeel is dat vette vingers op de beeldzijde ook meteen verdwenen zijn na behandeling.

Succes.


Even een stapje naar de buren in verzamelwereld: De Munters.

De Isle of Man Governement heeft een munt uitgegeven van 1 Crown ter nagedachtenis aan de in juni 2000 omgekomen Ierse coureur:

De Manx munten ter nagedachtenis aan Joey Dunlop

Een uitzonderlijk geval om een Ier op een Manx munt te plaatsen maar gezien het feit dat Dunlop de meest succesvolste coureur op Man is, werd besloten om deze uitgifte toe te staan.

Het beeld ter nagedachtenis aan Joey Dunlop

 

Hoewel de Crown geen wettig betaalmiddel meer is maar wel nog steeds een waarde in GBPnds vertegenwoordigd, wordt de munt door de instanties verkocht tegen een meerprijs. De meerprijs komt ten goede aan het Joey Dunlop Injured Riders Fund.
Overigens heeft Ferry Brouwer van ARAI helmets het initiatief genomen om op het Mountain circuit een standbeeld voor Joey op te richten. Het beeld, Joey zittend op de F1 winnende Honda SP1, is op zich niet zo interessant voor postzegellikkers maar je kan er gif op innemen dat er op zijn minst een speciaal stempel van zal komen. De onthulling was op dinsdag 4 juli 2002. Iets eerder die dag werd de bocht bij 26ste milestone al omgedoopt in Joey Dunlop bocht. Niet dat het dan het eerste standbeeld van Dunlop zal zijn, want in zijn woonplaats, Ballymoney, staat ook al zo’n standbeeld.De Ellehammer motorJERSEY heeft op 21 januari een serie met vliegtuig pioniers uitgegeven. Op zich niets voor ons motorfilatelisten, ware het niet dat op het velletje de Deense meneer Ellehammer afgebeeld staat, en die meneer die kennen wij als motorfietspionier. Ellehammer was niet alleen de eerste Europeaan in een vliegtuig maar ook de eerste Deen op een motorfiets. Hij bouwde zelf een soort van opstapstep met motor die door de Deense PTT als eerste motorrijwiel ingezet werd voor de postbezorging (zie envelop.)

Eerste dag envelop met afbeelding van de Ellehammer als postvoertuig

Als dan ook nog eens blijkt dat zijn motorfiets verleden op het velletje wordt vermeld, kunnen we niet om een melding van dat velletje heen natuurlijk:

Het velletje gewijd aan Ellehammer

Het gebruikte motorblok voor de aandrijving van het vliegtuig is hetzelfde als het blok gebruikt voor de motorfiets.


De Mini-El op de VN zegelAls we dan toch weer in het Deense beland zijn (hoe komt dat toch elke keer weer) ga ik meteen maar even door met een ander Deens driewielig elektrisch aangedreven voertuig: De Mini-EL. De Verenigde Naties te Geneve hebben in één van hun uitgiftes het gebruik van schone transportmiddelen proberen te propaganderen.
Op de strip van vier zegels zien we diverse vormen van schoon transport zoals paardgebruik (?), fietsen, zeilen, de trein en een bij een elektrisch laadstation staande Mini-El. De energie voor het laadstation wordt opgewekt dmv zonnepanelen.

De zegel met de Mini-El in de complete strip van 4

Louter toeval wil dat ik ooit eens bij een dealer van de Mini-el, Ole Olsen (de bekende speedwayrijder) in Kolding, ben geweest en daar dergelijke voertuigen heb mogen bewonderen. De fabriek staat in Randers:

Roodfrankering van de Mini-El fabrikant

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home