Fairbanks to New York

In de voorjaarsveiling 2003 bevond zich een item dat speciale aandacht verdient. Het betreft hier een envelop, meegereisd op een ongelooflijke tocht door de barre wildernis van Alaska en Canada naar de USA.

Van onze Amerikaanse correspondent, Cully Granger, het volgende:

Op 14 mei 1939 begonnen pioniers en ontdekkers Clyde "Slim" Williams en John T. Logan, vergezeld van de hond Blizzard, op twee aangepaste Britse ééncilinders met wat extra benzine cans, een paar camera’s en geen ervaring met motorrijden aan een tocht van Fairbanks, Alaska, dwars door British Columbia naar Seattle, Washington state. Natuurlijk waren er nog geen wegen en alleen slecht gedetailleerde kaarten. Ze moesten eigenhandig vlotten bouwen om rivieren over te kunnen steken en hun eigen pad door de wildernissen vrijhakken.
Bijna acht maanden later, 7 december, arriveerden zij in Seattle met een handvol poststukken. Deze poststukken gelden als de eerste over het traject van de International Highway vervoerde post.


Een van de speciale enveloppen

Onder deze poststukken ook een aantal briefomslagen, speciaal gemaakt om het verloop van de tocht weer te geven. In elke plaats, voorzien van een postkantoor, werd op deze envelop een poststempel geplaatst.
Op de envelop te vinden zijn stempels van: Fairbanks 14 mei (vertrek), Chicken 14 juli, Dawson 25 juli, White Horse 14 augustus, Atlin 21 augustus, Telegraph Creek 14 september, Hazelton 9 november en de laatste, Seattle Washington op 7 december.


De stempels van de aangedane postkantoren

Na de aanval op Pearl Harbor, 7 december 1941, besliste de president dat de USA snelle verbindingswegen nodig had om het land goed te kunnen verdedigen. Een snelwegennet werd gerealiseerd en op het traject van Slim Williams werd de International (USA en Canada) Highway aangelegd.

Vertaald door Hans naar Cully Granger.

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home