Amerikaanse lokale postdiensten (2):

Andere Locals

Voordat we verder gaan met waar we met de lokale postzegels waren, eerst even een beetje uitleg over hoe en wat van de Lokale posten. Onder de lokale postdiensten onderscheiden we vijf verschillende soorten: de publieke- (die weer onderscheiden worden in lokale en nationale/internationale), de private-, spoorweg- en luchtpost- diensten.

1.Publieke lokale postdiensten.

Deze hebben hun eigen zegels en bezorgen binnen een stad of een gebied zelf de poststukken. Voorbeeld zijn onze NL-Stadspostdiensten.

2.Publieke Nationale/Internationale postdiensten.

Deze organisaties gebruiken ook hun eigen zegels dan wel stempels om post te frankeren om deze vervolgens uit gebieden waar de reguliere postdiensten geen vestiging hebben naar de dichtstbijzijnde vestiging van de reguliere postdiensten te brengen. Deze zijn geregistreerd en gepermitteerd.

3.Private postdiensten.

Deze postdiensten zijn vaak filatelistisch ingestelde personen die poststukken meenemen naar speciale evenementen en deze daar op verzoek posten. De kosten daarvoor gemaakt worden vaak vergoed middels de aankoop van in eigen beheer gemaakte zegels. We noemen deze diensten; briefdragende services of letter-carriers.

4.Spoorweg postdienst.

Deze dienst gebruikt zegels en stempels om de extra transportkosten per rail te kunnen voldoen. Deze worden altijd naast de normale frankering gebruikt.

5.Luchtpost diensten.

Dezelfde condities als de vorige groep alleen nu per vliegtuig.

(Bron: Stamp Yellow Pages)

Naast deze vijf groepen zijn er nog wel enkele zoals de Bogus uitgiften (zegels met de naam van bestaande landen, plaatsen of provincies maar geen officiële status), Artstamps (zegels van fictieve landen die voor de lol uitgegeven worden) en de Cinderellas (gewoon leuke plaatjes zoals de bekende Duckstad zegels.
Die Artstamps daar komen we later nog wel op terug. Voor nu gaan we ons beperken tot de andere bij ons bekende Amerikaanse Letter-carrier postzegels.

De Fort Meyers Florida zijn zulke zegels en die zijn in het vorige clubblad uitvoerig aan de orde geweest. Een andere bekende postdienst die op dezelfde wijze werkte is die van Kenneth Clyde Jenkins.
Mr Jenkins was zelfs een officieel door de United States Postal Services erkende letter-carrier. Hij woonde tot zijn dood in maart 1995 in het plaatsje Daly City in California.
Op 7 juli 1986 verscheen de eerste postzegel van zijn dienst, de Lemura Local Post. Artiest als hij zichzelf vond, tekende hij de afbeeldingen op de door hem gebruikte zegels zelf en kopieerde deze in veelvoud om ze met een plakstift op de te posten stukken aan te brengen.
De eerste Lemura motorzegel met afbeelding van een motorcrosserJenkins maakte vele zegels en nummerde de te kopiëren ontwerpen. De gegevens bekend melden een aantal verschillende zegels van over de 800 met een aantal van elk in de duizend. Wij motorfilatelisten interesseren ons alleen voor de motorzegels natuurlijk en daar heeft Mr. Jenkins ons goed bedacht. Maar liefst .........2 motorzegels onder de 800.
De eerste motorzegel, draagt "plaatnummer 00059", werd gekopieerd in vellen en had geen tanding. Overigens had geen van de Lemura zegels tanding maar werd de ‘tanding’ erop meegekopieerd middels rijen punten.
De afbeelding is een motorcrosser en de waarde 3. Wat voor drie???? Ik weet het niet.

De Lemura zegel met de KawasakiDe tweede zegel betreft plaatnummer 00229 en toont ons een motorfiets van het merk Kawasaki.
De waarde 25 (?) en ook deze weer gekopieerd op ongegomd papier.

Met dankzegging aan Joe Frasketi Jr.

 

 

 

De Linde zegel met afbeelding van de Boss HossEen andere letter-carrier dienst is die van Linde Local Post. Pas gestart (2001) viel deze eigenaar voor de charmes van de Boss Hoss en plaatste deze op zijn/haar zegels.

 

 

 

 

De zegel van Czyl's Penny PostWeer een andere Letter carrier is de Czyl’s Penny Post service met zegels met een motorrijder met een waarde van één cent. Deze dienst is een al oudere, getuige de speciale eerste dag envelop van de Pope zegel.
Voor deze gelegenheid heeft hij zelfs een speciale envelop laten maken met een soort van Evil Knievel motorrijder erop afgedrukt.

 

 

 

 

De speciale envelop van Czyl's Penny Post, gefrankeerd met de Pope zegel

Volgende keer iets over artstamps.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home