Amerikaanse lokale postdiensten (I):

FMF local post

Lange tijd al behoorden de zegels en enveloppen van FMF local post tot de ‘holy grails’ van mijn nog te vinden motor-motief-items, totdat ik in contact kwam met een tweetal Amerikaanse mede verzamelaars. Van één, William Harris, ontving ik veel informatie over deze postdienst en via de ander, ons clublid Cully, kwam ik zelfs in contact met de exploitant van deze postdienst, de inmiddels 67 jarige Mr. Frasketi Jr.
Allereerst de vertaling van een artikeltje dat William heeft geschreven in het orgaan van onze zusterclub Motorcycle International:

Fort Myers, de bestuurszetel van Lee County, is gelegen aan de zuidwest kust van de staat Florida, USA. Een populair vakantie oord voor de Amerikanen. Fort Myers is misschien wel het meest bekend als de overwinterplaats van Thomas Alva Edison, de uitvinder van het elektrische licht.
De FMF local post werd gestart eind 1972 door Joseph J. Frasketi Jr. Hoe dat in zijn werk ging??..........
De interesse voor postzegels openbaarde zich bij hem op elf-jarige leeftijd in 1946. In 1955, hij was toen werkzaam bij de Bendix Radio Company, ontdekte hij het verzamelen van eerste dag enveloppen. In 1956 verhuisde Joe naar Florida om daar voor de RCA service company te gaan werken. Daar werkte hij als elektricien op negen verschillende raket en satelliet volgstations. Deze stations waren allen gevestigd op eilandjes voor de kust van Florida. De interesse in speciale enveloppen werd alleen maar groter en in deze jaren maakte hij zijn eerste persoonlijke envelop, de ‘raket tracking cover’ van Grand Turk Island.
Joe’s eerste contact met lokale postdiensten dateert uit midden 1960. Geïnspireerd door de Shrub Oak Local post, geëxploiteerd door Herman Herst, startte Joe zijn eigen lokale postdienst, de Grand Bahama Island AAF local post, in februari 1971. In de latere jaren leidde hij ook nog de Ascension Island & Eastern Test Range local post.
Na zijn vertrek bij de RCA verhuisde Joe naar Fort Myers, Florida. Het was daar waar hij in december 1972 de FMF local post startte. FMF staat voor Fort Myers Florida. Met de achtergrond van Joe en zijn verzamel-interesse, is de aanmaak van speciale thema enveloppen in de richting van de ruimtevaart, voor de hand liggend. Gelukkig vonden ook andere thema’s hun plaats binnen het uitgifte programma. De lokale postenveloppen werden verstuurd vanuit verschillende landen maar vooral vanaf Ascension Island waar Joe het laatste was gestationeerd. Joe’s verzamelwoede specialiseerde zich in verzamelwaardig en philatelistisch materiaal van dit eiland.
Op 6 november 1976, zoals blijkt uit de American local-issues of Ft.Myers, geeft Joe een zegeltje uit met daarop een afbeelding van een nummerplaat met de tekst; Arrive Alive. De reacties op deze zegel brachten hem ertoe om naast de ruimtevaart zegels op 25 juni 1981 ook eens een zegeltje uit te geven met andere voertuigen hierop afgebeeld, o.a. verschillende auto’s en ... een motorfiets. Het zegel is gebruikt op verschillende enveloppen in de jaren na uitgifte.

Tot zover het stukje van William waarbij dankzegging voor gebruik.


Eerste zegel van FMF met MC afbeelding


Envelop met sporadisch gebruikte FMF-dubbelfrankering en voorzien van de speciale stempel "Mailer's postmark permit #1"

Een tijdje geleden kwamen wij, Nico en ondergetekende, met een omweg in contact met een verwoede motormotiever, trucker Cully. In één van de vele, vele e-mails van hem kwam plots FMF ter tafel en op mijn vraag wat hij daarvan wist, kreeg ik zomaar plomp het adres van die meneer Frasketi in de schoot geworpen. Onnodig te zeggen dat diezelfde avond nog een brief richting Joe (voor vrienden) ging en ik kreeg een bijzonder prettig contact met Joe.
Veel informatie kreeg ik van hem over de postdienst. Zo vertelde hij mij dat, naar aanleiding van een bezoek van de voorzitter van weer een andere motor-motief-verzamelgroep, de Motivgruppe kraftfahrzeuge, waarschijnlijk Hr. S. Muller, die hem een bezoek zou brengen naar aanleiding van de nummerbord zegel en die van 1981, speciaal voor hem een ander zegeltje vervaardigde, de kleine gele Scott zegel van 15 cts. In eerste instantie dacht ik dat het hier om een aangepaste Squirrel ging maar bij nadere bestudering gaat het hier om een Scott-sports uit 1908.


De gele Scott zegel

Zegels zoals die van FMF staan bekend als "letter carrier fee stamps", zijn dus onofficieel maar wel officieus. Een ander zegel van dat soort zijn de bij ons welbekende zegels van het Calf of Man waar middels deze zegels het door de veerman meenemen van post naar Calf werd beloond. Maar nog even bij FMF blijvend, Joe bleef dus behept met het filatelievirus. In de volgende jaren komt er een zegel met dezelfde afbeelding maar dan groter van formaat en een andere kleur (blauw) en van tijd tot tijd komt er weer een nieuw product van zijn hand. Zo bestaan er covers met de speciale afstempeling van motorevenementen die, omdat ze door hem naar desbetreffende afstempellocatie ‘gedragen’ zijn, een exemplaar van zijn zegels vertonen.


De blauwe Scott zegel


Een door Joe bij het postkantoor van het Heritage Museum geposte envelop in 1990

In 1995 freubelde Joe een speciale kerstzegel met de kerstman op de motorfiets in elkaar. Ook voor deze uitgifte maakte hij weer een speciale envelop die hij meesleepte naar North Pole om deze daar met de speciale kerstzegel en het eerste dag stempel van de New Yorkse plaats te laten afstempelen.De "Santa has hot wheels this year!" envelop

Naar aanleiding van een artikeltje in Linn’s Stamp News van een andere verzamelaar, besloot Joe dit jaar (2002) nog eens de groot formaat Scott zegel aan te maken maar dan in een afwijkende kleur (groen).
We kunnen dus stellen dat de FMF zegels die voor ons van belang zijn alleen voorkomen op de door Joe vervaardigde speciale enveloppen.
Van Joe kreeg ik ook een hoeveelheid informatie over een andere local post; Lemuria. Daarover meer in het volgende clubblad.
Ongelooflijk vond ik het toen Joe me vertelde dat hij op het internet actief was onder de naam Spacecovers. Dat adres had ik namelijk al vaak bezocht op mijn zoektocht naar FMF spul maar kon dat nooit met dat adres in verband brengen. Zo zie je maar.
Bij navraag had hij nog een aantal van de motormotiefbrieven op voorraad en van de zegels noch een aardig aantal waarop ik van hem de gehele voorraad motorbriefspul en een groot aantal zegels heb overgenomen. Op de laatste clubdag zijn alle brieven en eerste zegels al van eigenaar verwisseld waaruit blijkt dat ik niet de enigste was die er naar zocht. Van de Santa zegels en de Scott zegels zijn nog een aantal voorradig.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home