Cinderella's groeien gestaag in populariteit.

De eerste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er tienduizenden cinderella's, zegels die geen postzegels zijn maar er wel erg op lijken, verschenen in de westerse wereld. Het zijn intrigerende verzamelitems die niet alleen door filatelisten (en dan vooral de filatelisten die thematisch verzamelen) gezocht worden maar ook door kunst- en nostalgia liefhebbers.

Soldaten-zegel van Zwitserland, kleur rood  Soldaten-zegel van Zwitserland

Uit het oogpunt van de verzamelaar zijn cinderella's vanuit elk gezichtspunt verzamelwaardig. Sommige verzamelen een onderwerp, bijvoorbeeld alles waar motorfietsen opstaan. Het maakt niet uit of het een afbeelding is van reclame voor motorfietsen, reclame voor een wedstrijd met motorfietsen, een motorfietstentoonstelling of kunstmotor. Nationale motordag of gemaskerd bal... het is de motorfiets die van belang is. Anderen verzamelen niet alleen afbeeldingen van de motorfiets maar alles met betrekking tot de motorfiets. De thematische benadering.

Label van de Simplex motoren- en fietsenfabriek, kleur roze Label van de Simplex motoren- en fietsenfabriek, kleur lichtgroen Label van de Simplex motoren- en fietsenfabriek, kleur blauw
Label van de Simplex motoren- en fietsenfabriek, kleur roze Label van de Simplex motoren- en fietsenfabriek, kleur groen Label van de Simplex motoren- en fietsenfabriek, kleur blauw

Weer anderen verzamelen cinderella's van hun geboorteplaats of provincie, hun favoriete sport, huisdier of geloof. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat maakt cinderella's ook zo mooi.

Het verzamelen van cinderella's was een van de meest populaire hobby's de eerste paar decennia van de vorige eeuw. Er waren meer cinderellaverzamelaars dan postzegelverzamelaars, met duizenden verschillende albums en 'n onnoemelijk aantal clubs (alleen in Amerika al meer dan duizend).

Er waren speciale tentoonstellingen en zeer veel handelaren die gespecialiseerd waren in dit soort zegels. Toen de ontwerpen minder interessant werden en er andere vormen van adverteren opgang deden, verdwenen de cinderella's van het toneel. Alleen nog gezocht door de weinigen die zich het bestaan ervan herinnerden of zij die er bij toeval mee in aanraking kwamen. De belangstelling voor de cinderella's is toch weer groeiende. Ze zijn populair op verzameltentoonstellingen en -beurzen.
 

Je hoeft geen postzegelverzamelaar te zijn om gefascineerd te raken door deze fraaie cinderella's. Verschillende grafische ontwerpers en kunstverzamelaars zoeken deze miniatuurafbeeldingen van beroemde artiesten uit het verleden die veel minder ruimte innemen dan de oorspronkelijke werken waar ze van af geleidt zijn. En ze kosten veel minder. Speciaal gezocht worden de afbeeldingen die gemaakt zijn door artiesten als Mucha, Hohlwein, Parrish, Cassandra, Hohenstein en Penfield, om er een paar te noemen.

De tijd om de mooiste eruit te zoeken is NU. In tegenstelling tot postzegels waar een internationale markt voor is, zijn voor deze zegels maar enkele handelaren die een uitgebreide voorraad hebben. Waar je een postzegel van pakweg 10.000 Euro binnen enkele telefoontjes te pakken kunt krijgen geldt dit vaak niet voor een cinderella van maar 25 Euro. Die zijn heel wat moeilijker te vinden. Sommige cinderella's halen een waarde van 100 Euro, en 'n enkele zeldzame is laatst zelfs voor 800 Euro verkocht is. Als de zeldzaamheid van cinderella's meer bekend wordt en de schoonheid van de zegels meer gewaardeerd wordt zullen de prijzen ongetwijfeld stijgen. Zoals bij alle verzamel onderwerpen helaas het geval is.

Er zijn verschillende verenigingen die zich richten op verzamelaars van cinderella's. The Epherma Society of America en The Poster Stamp Society in Amerika. The Cinderella Stamp Club in Engeland, de L'arc en Ciel in Frankrijk en in Duitsland Errinophilie International. In Australie is er nog de Cinderella Stamp Club Australia en er zullen er ongetwijfeld nog meer zijn.

Image Nostalgia Inc. heeft een uitgebreide stock van cinderella's op onderwerp en geeft antwoord op vragen van de verzamelaars.

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home