Uitgifte San Marino Manuel Poggialli

Uitgave San Marino met Manuel Poggiali

Een onverwacht genoegen viel een jonge San Marinees dit jaar ten deel. Manuel Poggiali werd niet alleen nipt de beste van de wereld op een 125 cc motorfiets maar kreeg ook zijn eigen postzegels. Op 3 november 2001 in de laatste race van 2001 te Rio gaf hij met miniem puntenverschil (3 ptn) Toni Elias het nakijken in de stand om het WK.
Manuel werd op 14 februari 1983 in San Marino geboren. Op tienjarige leeftijd gaat M.P. deelnemen aan minibike races en 1994 bereikt hij in het Italiaanse kampioenschap al de 2e plaats, gevolgd door een tweede plek het jaar erop. In 1997 stapt hij over naar het Grand Prix 125 cc gebeuren. Met veel steun van zijn vader klimt hij omhoog op de 125 cc ladder. Vorig jaar overleed zijn vader en bij het behalen van het wereldkampioenschap droeg hij zijn eerste titel ook aan hem op met de woorden: Ik had hem dit beloofd, ik draag deze titel op aan mijn arme vader die dit niet meer mee kan maken.
Door zijn gewoon blijven en menselijkheid is Manuel ingesloten in de harten van de mensen van San Marino. Het winnen van de wereldtitel was een onverwachts gebeuren voor de mensen van de kleine republiek op de berg Titan. Het feit werd door de Posterijen herdacht met de uitgifte van een ongeplande speciale set van twee samenhangende postzegels met afbeeldingen uit de winnende race in Rio de Janeiro.

Datum van uitgifte 16 januari 2002
2 zegels in paar van Euro 0.62
Oplage 200.000 paartjes in vellen van 10 paren
Perforatie 13 X 13
Druk: Offset bij Cartor Security Printing.

Wil je de foto's die op de zegels staan eens groot bekijken, bezoek dan de Gilera website. www.gilera.com
 

Gilera logo

Voor het motormerk Gilera was het 43 jaar geleden dat zij voor het laatst een wereldtitel veroverden. In 1957 was het de coureur Libero Liberati, in de 500 klasse, die de voorlaatste beker voor het Italiaanse merk veroverde.
De fabriek werd in 1909 door Guiseppe Gilera te Milaan gevestigd. Aanvankelijk assembleerde men in de fabriek onderdelen tot motorfietsen maar in latere jaren bereikten de in eigen beheer gebouwde motorfietsen zoals de Saturno en Neptune (Nettuno) een ongekende kwaliteit en behaalde het merk successen met coureurs van naam, zoals Geoff Duke, Bob Mclntyre, Umberto Massetti en Dick Dale.

Een van de zwaardere Gilera modellen

Na de dood van Guiseppe werd de fabriek opgenomen in de Piaggio groep en werden er alleen nog lichte motorfietsjes gemaakt.
In 1992 ging het volledig mis met het merk en werd de fabriek gesloten. Het Spaanse Derbi kocht de rechten en maakte met de bestaande fabriek als middelpunt een doorstart met in aanvang de productie van bromscooters tot 125 cc. En nu dus weer terug in het grotere werk. Komend jaar oa deelname in de Supersport 600 klasse.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home