Het veer halen!?

Met de uitgifte van een herdenkingsserie "Dansk Film" (Deense filmkunst) bezorgde de Deense postdienst ons een echte motorfietsdoorloper. Om een duidelijk beeld te hebben moet je wel twee zegels onder elkaar plaatsen.
Bij een recentelijk bezoek aan Denemarken vertelde mijn vriend daar dat er echter een paar foutjes in de film ten opzichte van het oorspronkelijke verhaal zitten.

Postzegel met afbeelding J.V. Jensen
De schrijver J.V. Jensen

De Deense verhalen-verteller, in 1944 geŽerd met de Nobelprijs voor literatuur, Johannes V. Jensen (1873-1950) heeft het verhaal Naaede de Faergen? (Halen zij de veerboot?) geschreven. Het werd voor het eerst afgedrukt in de krant "Sociaal-democraat", geÔllustreerd met afbeeldingen van Anton Hanson, in het jaar 1925. 

Caron
Caron

Het is een kort verhaal over een stelletje (Sophus Hansen en Vira) op de motor, een Nimbus, dat een weddenschap aangaat met een automobilist (Caron,die later de duivel in eigen persoon blijkt te zijn) wie als eerste in Nyborg de veerboot bereikt. De bruggen die Denemarkens eilanden verbinden waren er toen nog niet.

Strip met zegels met afbeelding uit de film

Onderweg op de rit over het eiland Fyn gebeuren er allerlei onverklaarbare dingen en in het verhaal wint de duivel en halen de geliefden het veer dus niet. Zij verongelukken door met hoge snelheid tegen een boom te rijden. Hier eindigt het boekverhaal.
Het verhaal staat op de lijst van te lezen boeken in menige school-opleiding in het Deense. In 1948 verfilmt de korte filmmaker Carl Th. Dreyer het verhaal in zwart-wit maar brengt een aantal aanpassingen aan in het verhaal. De titel wordt "De Naaede Faergen" wat zoveel betekent als "Zij halen de veerboot".
Ook nu wordt er weer gewed wie als eerste de veerboot bereikt en ook nu verongelukken de motorrijders. Alleen brengt Caron aan het eind van de film hoogstpersoonlijk in een roeiboot de beide kisten naar de overkant; vandaar de gewijzigde titel "Zij halen de veerboot!".
Foutje is dat het verhaal zich dus wel voor de oorlog afspeelt maar de gebruikte Nimbus een model is dat pas na de oorlog gemaakt werd.

Vooroorlogs model Nimbus      Vooroorlogs model
   

Naoorlogs model  

  Naoorlogs model Nimbus

De hoofdpersoon in de film (Sophus) wordt gespeeld door de fabriekscoureur Joseph Koch en de dame achterop was zijn vrouw, Kamma Koch.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home