Julmaerker 2000

Hoewel iets bezijden ons verzamelgebied weet ik dat er toch een groot aantal leden zijn die geinteresseerd zijn in zgn. Julzegels. Dit zijn zegels uitgebracht ter ondersteuning van een goed doel maar niet geldig voor de frankering van post. Toch zijn de afbeeldingen vaak erg leuk en ze worden heel veel verzameld, vooral in de Scandinavische landen.
Ook dit jaar heeft de Deense PTT weer dergelijke zegels uitgegeven. Dit jaar met het thema 'Thuis voor Kerstmis' (Hjem til Jul) en voor het eerst, naast vellen van 50 zegels, ook in zegelboekjes van 10 zegels.
Ik zou geen melding van dit feit gemaakt hebben als er geen motorfietsen op de zegels zouden staan, dus...... maar liefst 3 verschillende zegels laten motorisch aangedreven tweewielers zien.
Linksboven bevinden zich twee zegels naast elkaar met een motorfiets en een scooter afbeelding. Op de tweede rij van onder de vierde zegel van links bevindt zich nog een motorrijder met duopassagier.

Detail van de motor en scooter rechtsboven Detail van de motorrijder met duopassagier 2e rij van onder de 4e zegel van links

Het hele vel Deense Julmaerker

De zegels in het boekje zijn dezelfde als de eerste vijf zegels van rij 3 en 4 (die met de afbeelding van de Store Belt brug) en daaronder bevindt zich dus ook het duo motor zegeltje.
De ontwerper is John Anderson en hij probeert het gegeven dat iedereen met Kerstmis thuis wil zijn uit te beelden in zijn kerstzegels.

Boekje met Julzegels

De zegels in het boekje

De Jul zegels werden voor het eerst geintroduceerd door de postmeester Einar Holboll in 1904. De opbrengst kwam toen ten goede aan de hulp aan noodlijdende kinderen. Vandaag de dag worden er nog steeds goede doelen gesteund met de opbrengsten en dit jaar wordt er een groot gedeelte van de opbrengst gespendeerd aan kadootjes voor kinderen in tehuizen.

Ook wordt er een set kaarten uitgegegeven met hetzelfde thema en ook daarbij een exemplaar met tweewielers.

Hoewel dus niet geheel filatelistisch, toch een leuk verzamel-item want er zijn nog vele Julzegels met motorfiets afbeeldingen.

 

Hans de Kloet

De kaart met motorfietsen en een scooter

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home