(IL)LEGAAL

Zit ik thuis op me gemak 't bestand motorpostzegels bij te werken, uiteraard met behulp van de laatste 4 nieuwsbrieven en veel nummers van het maandblad "Filatelie". De tafel vol met zegels, blokjes, velletjes en stockboeken vol met bogus en andere uitgiftes. Vooral die kleurrijke velletjes eens goed bekeken met veelal russische namen, dan valt op dat (mijns inziens) alles uit dezelfde drukkerij komt. Bevestigd werd dit door "Filatelie" nr 10 van dit jaar, daarin staat een hele rij namen die op bij ons bekende velletjes/blokjes voorkomen. Tevens werd daar melding gemaakt van het feit dat Afghanistan sinds 1989 geen officiŽle postzegels heeft uitgegeven. Toen werd het tijd om er ook eens een catalogus op na te slaan, in dit geval een Stanley Gibbons van 1985, dat levert wel gegevens op.

Neem het blok Madagasikara, wat mooi in kleur staat afgebeeld in N.B. nr 50 en het blokje op blz. 18. Madagascar is een groot eiland in de Indische oceaan aan de oostkust van Zuid-afrika. Postzegels zijn uitgegeven tussen 1889 en 1956. Op 14 oktober 1958 werd de republiek Malagasy opgericht waar ook dit eiland + zegels deel van uit maakt, tot op heden. Dus ook de melding van Madagasikara in N.B. 52, blz. 13 is helaas vals.
Uitgestrooid over de tafel trof ik ook een -rechthoekig staand- blokje Somaliland aan. Dit was ooit een brits protectoraat in het noord-oosten van Afrika, gelegen aan de golf van Aden. Zegels met deze naam zijn uitgegeven tussen 1903 en 1960. Het sloot zich aan bij Somalia toen dit land op 1 juli 1960 onafhankelijk werd. Het blokje Somaliland is dus illegaal. Nieuwsbrief nr 51 laat een blokje Somalia zien uitgegeven op 10-06-1999. Een vergelijk met zegels van dit land toont aan, dat dit helemaal echt is.
De afgebeelde blokjes in N.B. 52 van Rwanda en Afganistan zijn niet echt. OfficiŽle zegels van Afghanistan (met een H) hebben de aanduiding, Afghan post. Daarom ook is het blokje van Rwanda illegaal, het lijkt heel veel op het ernaast afgebeelde blokje.
Het velletje van Republique du Tchad in N.B. 53 heb ik nog niet gezien in het echt, qua uitvoering toont het gelijkenis met andere blokjes.
Misschien valt het wel mee, ze zijn in ieder geval allemaal plat en er staan gemotoriseerde twee(drie)wielers op. Gelukkig komen er ook nog regelmatig echte motorpostzegels uit.

Jan Termaaten.

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home