Zegelspuwers veroveren terrein!!

Ruim 10 procent van alle landen in de wereld is goed voor 41 procent van de nieuwe postzegels en voor bijna de helft van de totale cataloguswaarde. En het marktaandeel van die landen op de postzegelmarkt wordt alleen maar groter sinds 1995. Dat blijkt uit de analyse van de jaarlijkse uitgiften van 234 landen. De berekeningen zijn gebaseerd op de jaaroverzichten zoals catalogusmaker Schwaneberger Verlag ze in haar periodiek Michel-Rundschau publiceert. Vooral de kopgroep van landen met de meeste nieuwe zegels in een jaar, Guyana, St. Vincent, Tanzania en Gambia zorgen voor dat grote marktaandeel. Gevieren zijn zij goed voor ruim 10 procent van alle zegels die de 234 landen in de afgelopen vier jaar hebben uitgegeven.
In de sub-kopgroep zitten bijna louter Afrikaanse landen. De Verenigde Staten staan als eerste economische grootmacht op de elfde plaats met 562 zegels in de periode 1994-1997. Japan staat vijf plaatsen lager, terwijl Roemenië het eerste Europese land is op de 29ste plaats. Nederland komt niet voor in de bovenste geledingen. Qua geld, de kosten van een jaarset, zit Nederland met de 114de plaats in de middenmoot, wat het aantal zegels betreft eveneens.
De absolute topscorer in de afgelopen vier jaar, Guyana, heeft wat gas teruggenomen. Van 441 zegels in 1994, meer dan een per dag, naar 271 zegens. De koppositie is nu overgenomen door Gambia met 303 zegels. Klimmers op de ranglijst zijn Tsjaad en Niger. Met de jaarlijkse stortvloed aan zegels heeft Guyana ruim drie procent van de wereldmarkt in handen. In geld is het zelfs vijf procent. Dat komt omdat de gemiddelde verkoopprijs van bijna f 3,50, inclusief blokken, hoger is dan het wereldgemiddelde van ruim f 2,00.
Veel geld van de postzegels spuwende landen vloeit niet terug in de staatskas. De politici hebben het uitgeven van postzegels min of meer verkocht aan commerciële buitenlandse bedrijven. Veelal zijn de zegels in eigen land niet eens te koop. En zelfs wanneer de zegels bij het lokale postkantoor te koop zijn, dan kunnen de meeste inwoners ze niet eens betalen.

Voor U gelezen in het AD (1999). met dank aan Gerrie Coerts

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home