4000 MAAL IN DE FOUT!!

Op de half miljoen verschillende postzegels in de wereld zijn minimaal 4000 fouten te vinden. Het gaat daarbij om verkeerde jaartallen, namen van dieren die niet bij de afbeeldingen horen en ander falen. De inventarisatie is van de Fransman Jean-Pierre Mangin die de gebreken heeft gebundeld in zijn boek "FOUTEN OP POSTZEGELS". De Franse catalogusmaker Yvert & Tellier geeft het uit.
Wanneer de foute zegels worden gedeeld door alle, sinds 1840 verschenen zegels, is er één gebrek per 1250 uitgiften. Nederland scoort bovengemiddeld met 12 fouten. Daarbij zitten klunzige, zoals het verkeerde geboortejaar van Erasmus (1469 en niet 1466 zoals op de zegel uit 1936). Interessanter is de fout op de serie zegels gewijd aan de Olympische Spelen 1956 in Melbourne in Australië. Er was een toeslag op, bedoeld voor de sporters die naar dat land zouden gaan. Echter de Nederlandse afvaardiging is nooit vertrokken, omdat de regering besloot om de spelen te boycotten vanwege de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije. Het geld is daarna, volgens auteur Mangin, uitgegeven aan de opbouw van het aangevallen land. De Fransman deelt met zijn inventarisatie ook plaagstootjes uit aan de makers van de Speciale Catalogus Nederland. Want volgens dat boek is de grofweg F 200.000,00 toeslag van de Olympische zegels uit 1956 naar het Nederlands Olympisch Comité gegaan. Nederland maakt overigens nog relatief bescheiden fouten vergeleken met enige andere landen.
Tot de grote domkoppen behoort in elk geval Roemenië, op dit moment Europees koploper met de meeste nieuwe zegels per jaar. Op een zegel uit 1990 laten de Roemeense Posterijen de voetbalwedstrijd Duitsland tegen Spanje spelen in het kader van het WK-voetbal in dat jaar. Die wedstrijd heeft echter nooit plaatsgevonden.
Ook Engeland wordt op zijn vingers getikt. Nota bene de Franse vlag is verkeerd terechtgekomen op een Engelse zegel. Het draait daarbij om de zegel met de Concorde, het supersonische vliegtuig dat door beide landen is gemaakt. Een andere bijzondere fout is de zegel van Italië waarop de kleuren van het verkeerslicht precies omgekeerd zijn weergegeven. Pijnlijk omdat de boodschap van deze zegel juist het stimuleren van de verkeersveiligheid is.
Ook in onze verzameling van het Motormotief komen fouten voor, denk maar aan het blokje van Togo met motorcross als Olympische Sport:

Blokje Togo met motorcross als Olympische sport

Voor U gelezen in het A.D. met dank aan Gerrie Coerts

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home