Nürburgring

Laatst ben ik met mijn motorclub een weekeindje wezen toeren in het Duitse Eifelgebied en we hebben toen een bezoek gebracht aan het circuit dat je daar hebt, de Nürburgring. Toevallig waren er op dat moment DTM-races dus konden we niet op het circuit rijden maar we hebben wel een leuk bezoek gebracht aan het Rennmuseum. Naast een aantal bijzondere racewagens, stonden boven op het balkon een aantal motorfietsen tentoongesteld. Niet dat er echt spectaculaire modellen tussenstonden, maar toch leuk om even te bewonderen.
Eenmaal thuis ben ik is even in mijn verzameling aan het zoeken gegaan wat ik allemaal over dit circuit bezat aan filatelistisch materiaal. Nu bleek dat dat helemaal niet zoveel was. In het verleden heb ik alles met wat maar op Nürburg leek gewoon bij elkaar in het album gestopt maar het blijkt dat er twee circuits zijn met bijna dezelfde naam. Nooooooit geweten. Of eigenlijk nooit in verdiept.
In de Eifel ligt de naar het plaatsje Nürburg (zonder n) Nürburgring, bekend van zijn 'Nord Schleife' en GP baan. Bij de stad Nürnberg (Neurenberg) ligt ook nog een circuit bekend onder de naam Norisring. Dus dan maar meteen de boel scheiden en apart behandelen.

Allereerst de info over de Nürburgring
De ring is eigenlijk gebouwd om de economische positie van de zeer arme bevolking van de Eifel wat te verbeteren. In 1925 steunde de onderprefect van Adenau, Dr Otto Creuz, de plannen van de ADAC Rhénanie voor de aanleg van een circuit. Op 27 september van dat jaar werd begonnen met de aanleg ervan. Op 18 juni 1927 werd het circuit geopend. De totale lengte van het circuit bedroeg 28,265 km en was opgebouwd uit drie banen.
De Nord-schleife (22,810 km), de Süd-schleife (7,747 km) en de Start-Ziel schleife (2,238 km).

De filatelie
Zover ik in mijn archief heb kunnen ontdekken zijn er maar drie zaken die met de Nürburgring connectie hebben.
Als eerste is daar de overdruk op de serie tentoonstellingszegels van het Duitse Rijk. Op 18 mei 1939 geeft de postdienst drie toeslagzegels, die oorspronkelijk ter gelegenheid van de te Berlijn Automobiel gehouden Internationale tentoonstelling aangemaakt waren, uit voorzien van een enkellijnige opdruk ‘Nürburgring Rennen'.

  

In 1939 vonden twee wedstrijden plaats op de ring, namelijk op 29 mei de Internationale Eifelrennen en op 23 juli de Grote prijs van Duitsland. Beiden autoraces. Eigenlijk is voor ons alleen de zegel van 6 + 4 pf van belang. Hierop zien we namelijk Karl Benz op zijn driewieler (algemeen beschouwd als de eerste automobiel) en op de achtergrond Gottlieb Daimler in zijn motorkoets, bestuurd door zijn zoon. Gottlieb was de uitvinder van de motorfiets terwijl het zijn zoon was die de eerste rit op de Einspur maakte in de omgeving van Unterturkheim. Op de zegel van 12 + 8 staan twee racewagens van de merken Mercedes Benz en Auto Union. Toeval wil dat Mercedes in de eerst gemelde race van 1939 de 1e + 3e plaats bezette en Auto Union tweede werd terwijl de tweede race op het circuit een drie-voudige Mercedes-Benz overwinning opleverde. Op de laatste zegel staat de door Ferdinand Porsche ontworpen Volkswagen, het meest succesvolle automodel aller tijden.

Het Elefantentreffen
Elk jaar vindt er in de maand januari het Elefantentreffen plaats, een kampeertreffen dat gekenmerkt wordt door koude en sneeuw. De deelnemers aan dit treffen leveren dan ook meer een prestatie dan dat ze voor het genot de vrieskou trotseren.
In de jaren 1961 tot en met 1977 werd dat gehouden op het kampeerterrein van de Nordschleife. Dit treffen werd in 1971 uitgebeeld in een poststempel dat hier is afgebeeld. Het Elefantentreffen staat bekend als een verbroederingstreffen.


Het laatste stuk met betrekking tot de Nürburgring betreft een Privat Post Karte van de Briefmarkenfreunde "Filder" die in 1986 hun 20 jarig jubileum vierden en de 100ste verjaardag van de auto als thema voor hun kaart kozen. Hierop staat onder andere de besproken zegel uit 1939.

Dan (de andere) Nürnberg
Het circuit hier heet de Norisring, en is eigenlijk niet meer dan een rondje om de grote stenen tribune van het Reichspartij stadion uit de Derde Rijk periode. Nimmer werd hier een Grand Prix verreden. Het circuit bestaat uit een recht start-finish stuk van 500 meter, een 180 graden bocht, een bocht naar rechts, een bocht naar links en weer een 180 graden bocht. Toch hebben ze hier heel wat meer gestempeld dan in de Eifel. De hier gehouden races waren vaak gecombineerde races van motorrijwielen (al of niet met zijspan) en auto's.

De bij ons bekende stempels m.b.t. motorraces zijn:

3 juli 1938, 2 verschillende stempels

18 juni 1939, 2 verschillende stempels

12 september 1948 en 25 september 1949

8 september 1950 en 17 augustus 1952



12 juli 1953

Nou, ik geloof dat we nu een compleet overzicht hebben over de Nür(n)b(u)ergen. Zo zie je maar wat een ritje op de motor voor gevolgen kan hebben voor je verzameling.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home