Sponsor-zegels

Op de laatste clubdag kwam het gesprek op een zegel, overduidelijk afkomstig uit Polen gezien de notering van de 'frankeer'waarde van 2 Zlote.

Dezelfde zegel heb ik ook in mijn verzameling motorsport vignetten en sponsorzegels, maar ik had mij er nog nooit in verdiept.
Tussen mijn info ontdekte ik het volgende over deze zegels: De zegels zijn geen postzegels maar sponsor-zegels. Dit zijn zegels die men kon kopen en vervolgens…… Ja, wat kun je er dan mee doen? Juist… verzamelen. Verder dienden ze geen nut. Met het geld wat zo verdiend werd, werden weer sportiviteiten gefinancierd. Het laat zich raden dat er vele verschillende afbeeldingen op dit soort zegels bestaan.
Terug naar de motorzegel. Van deze afbeelding zijn twee verschillende uitvoeringen bekend: eentje in zwarte opdruk op geel/olijf kleurig papier en één op wit papier gedrukt met blauw/groene inkt.

Sponsorzegel Polen geel/olijf kleurig papier Sponsorzegel Polen wit papier gedrukt met blauw/groene inkt
Links onderaan staat de naam "S. Lukaszewski". Waarschijnlijk is dit de naam van de ontwerper/graveur. De onder het plaatje staande letters "PPTS" staan voor: Państwowe Przedsiebiorstwo Totalizator Sportowy wat, naar mij verteld is, zoveel betekent als Staats Onderneming voor Totalizator en Sporten.
Tot mijn spijt kan ik geen datering geven van de uitgifte.
Van een paar jaren later, de prijs van het zegeltje is dan tenminste al vervijfvoudigd, heb ik nog een oranje en groen gekleurd driehoekig zegeltje.

Sponsorzegel Polen oranje

Sponsorzegel Polen groen

Hierop staat een speedwayrijder afgebeeld en is die moeilijke benaming voluit geschreven. Aan de rechter onderzijde vinden we weer die naam Lukaszewski, alleen is hij nu heiliger want zijn voorletters zijn nu ST.

Polen is niet het enige land dat dit soort uitgiftes doet. Zo heeft Rusland in 1974 een verzamelkaartje uitgegeven ter gelegenheid van de DOSAAF-spelen (gehouden van 1 t/m 6 oktober) betreffende een motorwedstrijd, waarop de DOSAAF zegel uit 1959 staat afgebeeld.

Rusland sponsorkaart zesdaagse 1974-10-16

Deze kaart bestaat ook met een extra tekst er op gedrukt:

Sponsor kaart overdruk kampioenschap van Rusland 1975-08-22

Veel motorclubs spekten hun kas ook door dergelijke uitgiften.

Nederland:

Sponsorzegels Nederland TBC
Sponsorzegels Nederland TBC

Groot Brittannië en Italië:

Sponsorzegel Groot BrittanniŽ Sponsorzegel Italië moto club Bergamot

Denemarken:

Sponsorzegel Denemarken Motormand

 

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home