Echo-kaarten Japan
Ik gok zomaar dat iedereen wel een exemplaar van een Echo-kaart in zijn of haar verzameling heeft. Dit zijn de Japanse voorgefrankeerde kaarten met onderin reclame.
In 1981, om precies te zijn op 7 juli toen de eerste kaart uitgegeven werd, startte de Japanse post met dit systeem. Elke kaart is zoals gezegd voorgefrankeerd, middels een ingedrukte zegel. In de loop der tijd zijn er inmiddels 17 verschillende ingedrukte zegels. In de eerste voor onze verzameling bruikbare Echo-kaart is de zegel "band van oneindigheid". Ondanks dat de verschillende zegels elkaar regelmatig opvolgden heeft deze zegel zijn naam bijna waargemaakt. Gestart in 1994, als 14e zegel in de reeks, heeft hij het volgehouden tot 2014 toen hij werd opgevolgd.
Echo-kaart naarGroot-Brittannië, bijfrankering van 30 Yen met extra postzegels
Waarom de naam Echo-kaart? Toen het Japanse ministerie van Posterijen een naam moest kiezen voor dit soort postwaardestukken met reclame kwam het met de naam "Echo". Of "Eko" in het Japans. "Als een echo in de bergen", zo stelde het ministerie zich voor dat de advertentie op de kaart zich zou uitrollen over het land. Daarnaast verwijst het woord Eko ook naar de verkorting van het woord economie. Economisch in de zin van besparen, wat je doet door het gebruik van de met korting verkochte kaarten. De ingedrukte zegel had een frankeerwaarde van 40 Yen maar de kaart werd verkocht voor 35 Yen. Dit omdat de reclame ruimte innam die niet gebruikt kon worden door de verzender. Latere Echo-kaarten werden verkocht voor 36 Yen (ingedrukte waarde 41 Yen) en 45 Yen (ingedrukte waarde 50 Yen).
Ze werden al snel heel populair. Waarschijnlijk omdat de kaarten tegen verminderd tarief werden verkocht. In 1999 werden 983 verschillende Echo-kaarten uitgegeven.
Daarna is het langzaam bergafwaarts gegaan, maar nog steeds worden er echo-kaarten uitgegeven.
Maar toen verscheen er plots een kaart met een ingedrukte zegel met waarde 41 + 4?
De prijs van deze kaart aan het loket was slechts 40 Yen. De eerder besproken Echo-kaarten hebben een korting 5 Yen: waarde 40 Yen met een verkoopprijs van 35 Yen. Deze nieuw kaart heeft waarde van 41 Yen (+4) met een verkoopprijs van 40 Yen. Derhalve maar 1 Yen korting. Waar gaan die 4 Yen naartoe? De extra 4 Yen die door de koper betaald worden gaan naar het milieu!!!
Dit soort Echo-kaarten wordt dan ook "Green Echo-Card" oftewel "Groene Echo-kaart" genoemd.
Als er leden zijn die goed Japans kunnen lezen en begrijpen is er de mogelijkheid om een Japanse catalogus te kopen waarin alle Echo-kaarten zijn opgenomen, met de verschillende folders en beschrijvingen van de advertenties.
Interesse: Narumi Stamp Cataloque 1981-2000, uitgegeven in 2021, Y. Suzuki, Narumi Press, ISBN 978-4-86355-099-5.
PS: de in de Postwaardestukken catalogus genoemde data bij de diverse afbeeldingen van de Japanse Echo-kaarten lijken aan een herziening toe.
Enkele exemplaren met een andere zegelindruk:
Nico Helling
Bron: artikel Themafila, K. Bracke
Afbeeldingen: collectie N. Helling
Naar boven - Terug naar vorige pagina - Home |