Maaslandpost
Voor de meeste postzegelverzamelaars zijn stadspostdiensten een "No-Go area", maar hun zegels vormen voor velen een leuke verzamelbron.
Zo ook voor de Motorfilatelist. Vele stadsposten hebben zegels
uitgegeven met ons thema in de afbeeldingen, en die moeten bij velen dan ook in de collectie.
Hier gaan we even terug in de tijd, en kijken we naar de uitgifte van Maaslandpost ter gelegenheid van het Eerste Jubileum van de MFN.
Maaslandpost startte de onderneming in 1985 onder de naam "Stadspost Grave en Ravenstein". In 1990 werd de naam veranderd in "Maaslandpost".
In 1992 bestond de MFN vijf jaren. Om dit heuglijke feit enige luister bij te zetten werd het idee geboren om een "eigen" postzegel uit te laten brengen. Voor de te charteren postdienst viel het oog op Maaslandpost. De toenmalige nieuwtjesverzorger en penningmeester Eric Mulder werd opgezadeld met deze taak, welke hij met verve volbracht. Onze verzameling werd in één klap bijna verdubbeld met de zegels, die in vier waardes op zeven kleuren papier uit de keuken van de Heer Blok (de eigenaar van Maaslandpost) kwamen. De afbeeldingen werden in een zwarte en in zilverkleurige druk vervaardigd, waarschijnlijk door de huisdrukker van Maaslandpost. En al vroegen we ons wel af waarom al die kleurtjes nodig waren, toch wilden we allemaal de totale uitgifte vergaren.
Hoewel Maaslandpost dus een huisdrukker had voor het vervaardigen van haar zegels lijkt het erop dat Maaslandpost de zegels zelf heeft vervaardigd met behulp van een laserprinter.
De eerste druk werd in het zwart aangemaakt maar dat is nou niet bepaald een feestelijke kleur voor een Eerste Lustrum. De zwarte toner in de printer werd vervangen door een zilver kleur-drum, en de druk kon losgaan.
Volledig drukvel van de 1e druk, met bovenaan een serie andersoortige zegels
Er verschenen vellen van 40 zegels, met daarop vijf verschillende motorfietsen en een vijftal fietsen (?) in de waarde 45 cent. Daarnaast ook velletjes en ongetande blokken van tien zegels met de genoemde samenstelling (5 motorzegels en 5 fietszegels), in de drie waarden 50, 55 en 60 cent. Totaal dus 140 nieuwe motorzegels voor in de boeken. Reken daarbij de twee kleuren (zwarte en zilveren uitvoering) en je hebt een vermeerdering van je hoeveelheid motorfietszegels met bijna 280 zegels op die datum van uitgifte.
Dit aantal wordt al een stuk begrijpelijker als je weet dat Maaslandpost zeven adressen kende waar post ingeleverd kon worden. Meest sigarenzaken, en elk punt kreeg zijn eigen kleur zegels. Dat vereenvoudigde de controle op verkoop c.q. verzending. De waardes waren respectievelijk 45 ct voor een kaart binnen het eigen bezorggebied, 50 ct voor een nationale brief, en 55 ct en 60 ct voor de zwaardere post.
De verzorging van de zegels was nou niet erg consequent. Zo zijn er van dezelfde waardes en kleuren veel verschillende wijzen van tanding. Sommige vellen van 10 zijn niet getand aan boven en onderzijde maar alleen tussen de zegels, andere hebben alleen boven een tanding en een derde variant heeft alleen onder een tanding. Een heel gezoek dus.
Nu komt de clou van het verhaal: iemand vroeg mij welke verschillende soorten er te onderscheiden zijn. Geen flauw idee!! Maar… dat ga ik uitzoeken, was mijn antwoord. Ik ga daar een lijstje van maken en in een af te vinken tabelletje zetten. En zie hier:
Speciaal voor de Motor Filatelisten Nederland werden er ook Eerste Dag Enveloppen gedrukt. De FDC's kregen een volgnummer dat kan oplopen tot nummer 350 (mijn hoogste nummer).
De MFN-uitgifte zag dus in 1992 het licht, maar door de enorme voorraden kwamen er in 1995 verschillende opdrukken op onze zegels. De meest voorkomende zijn de opdrukken bestemd voor de zegels die gebruikt werden voor de Kerst- en Nieuwjaarspost.
Ook werden zegels met een hogere waarde wel voorzien van de opdruk 45 ct, om de voorraad te verminderen.
De opdrukken komen voor op alle gemelde variëteiten van de Maaslandpost zegelvellen en ‑blokken.
Wil je je collectie uitbreiden met Maaslandpost velletjes, kijk dan maar eens op de MFN website onder de knop "Vraag en Aanbod" naar de aangeboden spulletjes.
Hans de Kloet
Naar boven - Terug naar vorige pagina - Home |