Semi-Persoonlijke Postzegels,
hoe officieel zijn ze?

Zoals al eens eerder gemeld kun je bij de meeste postadministraties inmiddels wel persoonlijke postzegels laten maken. Bij de meesten zijn de zegeltjes eenvoudig van reguliere frankeerzegels te onderscheiden. Vaak wordt er een woordje op gedrukt dat het aangeeft of, zoals in Nederland, hebben de PPZetten een eigen kader.  Hier een paar Nederlandse PPZ-kaders.

Persoonlijke postzegels Nederland

Het gebruik van persoonlijke postzegels, ook wel bekend als gepersonaliseerde postzegels, kan van land tot land variëren. Meestal kun je persoonlijke postzegels bij de landelijke postdienst maken en gebruiken, maar er zijn bepaalde richtlijnen en beperkingen waaraan je je moet houden. Zo zijn erotische afbeeldingen niet toegestaan, en mogen er ook geen politieke standpunten op voorkomen.

In sommige landen is het drukken/printen van PPZetten uitbesteed aan derden met vergunning. Zo kun je in de USA postzegels bestellen bij Zazzle en Premier Postage, en in Indonesië kan dat bij Prisma. Maar meestal houdt de post deze praktijken in eigen hand.

Persoonlijke postzegels IndonesiŽ gedrukt door Prisma

Hieronder de Zazzle zegel, gemaakt voor onze USA-ride over de Drakenweg, Route 129 van 11 mijl met 318 haarspeldbochten. Wij als Nederlanders met drie Amerikaanse vrienden.

Persoonlijke postzegel USA gedrukt door Zazzle

In Nederland is het maken van PPZegels tegenwoordig voorbehouden aan PostNL. Het was een tijdje mogelijk om bij de postzegelwinkel in Bussum velletjes persoonlijke postzegels te maken, maar nu moet dat via internet. Soms neemt PostNL de printer mee naar een beurs en dan kun je daar je eigen plaatje op een postzegel laten
zetten. Voor gelegenheden een leuke geste natuurlijk, en wij bij de MFN doen daar dapper aan mee.

Maar nu: sommige postdiensten gebruiken deze mogelijkheden tegenwoordig als melkkoe, door ook zelf van dit soort zegels uit te geven. Zo geeft PostNL zelf velletjes uit met bijvoorbeeld speciale beurszegels en natuurtaferelen. Zelfs voor ons MFN-ers hebben ze een PPZet velletje met Solexen en een met Nederlandse motorfietsen gefabriekt.

Semi-persoonlijke postzegel PostNL met Solexen

Semi-persoonlijke postzegel PostNL met Nederlandse motorfietsen

Hier ook de foute Overijssel zegel.

Semi-persoonlijke postzegel PostNL Overijssel

En nu het dilemma:

Met het samenstellen van de catalogus hebben we altijd het standpunt gebezigd dat we géén persoonlijke postzegels op zouden nemen, want anders zou het boekwerk wel erg dik worden. Moeten we deze uitgiften, door de post zelf in grote getale gemaakt en gedistribueerd, nu wel of niet opnemen? Het zijn persoonlijke postzegels met een PPZet kader, zowel hier als in het buitenland.

De NVPH heeft een aparte catalogus uitgegeven van deze PPZetten en werkt aan een up-to-date versie, en de reguliere internet catalogi vermelden  ze gewoon tussen de uitgiftes door.

NVPH catalogus semi-persoonlijke postzegels PostNL

Bij het motorenvelletje heb ik al schoorvoetend een beginnetje gemaakt met vermelden en ik denk dat, gezien het aantal semi-officiële uitgiften, ik maar niet op deze manier door ga en ze voortaan alleen in de Nieuwsbrieven zal melden.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home