Reclame enveloppen

Laboratoires Fournier‑Frères (gebroeders Fournier) was een Frans bedrijf dat farmaceutische producten maakte. In de jaren 50 van de vorige eeuw gaven ze 20 verschillende sets informatieve uitklapbladen uit, met als titel (uiteraard in het Frans) "Korte historie van de postkaart".
Op de bladen stonden afbeeldingen van postkaarten van rond 1900, met een bijbehorend verhaal. Elke set had een bepaald thema als onderwerp, onder andere muziek, theater, auto's en sport. Op de rest van de bladen werd in lovende woorden reclame gemaakt voor hun producten, waaronder vitamine preparaten en antibiotica.
De sets werden verstuurd in bijbehorende enveloppen, met daarop ook weer afbeeldingen van een oude postkaarten.

Ik heb uit deze serie set nummer 12 met als thema ''Le Tromphe du Sport" (de Triomf van de sport). Op de envelop staat een fraaie afbeelding van de heren coureurs George Osmont en Auguste Fossier die met een trycicle een wedstrijd op een wielerbaan reden:

Franse reclame-envelop met gemotoriseerde 3-wielers

Waarschijnlijk reed George Osmont op een Griffon, zoals op deze foto (bron: Wikimedia Commons):

George Osmont op Griffon 3-wieler

Op een van de vouwbladen staat nog twee andere interessante foto's met een motorfiets. Bovenaan zien we M. Bernette, een Franse waaghals aan het racen op een wielerbaan. Daaronder baanrenner Guignard achter een stayer-motor "bestuurd" door Bertin en Weis.

Reclameblad met afbeeldingen van gemotoriseerde racers

Hier het bladdeel met de geschreven informatie:

Reclameblad met informatie voor een vitaminepreparaat

Opvallend is dat bij alle enveloppen die ik gezien heb de adresgegevens beginnen met "Monsieur le Docteur". Waarschijnlijk zijn deze enveloppen dus alleen naar een bepaalde beroepsgroep gestuurd.

Hier nog een voorbeeld van de reclame die op de bladen staat, in dit geval voor een vitamine preparaat.

Reclameblad voor een vitaminepreparaat

 

Ad van Tiel

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home