MFN-lid Jan Haaksema

Mijn naam is Jan Haaksema, ik ben in 1953 geboren in Ulrum, in de provincie Groningen. Daar heb ik mijn jeugd doorgebracht tot mijn 9e jaar, waarna we verhuisd zijn naar Ridderkerk. Na het doorlopen van de LTS ben ik vervolgens op een scheepswerf gaan werken.

Op mijn 16e had ik mijn eerste brommer, een Puch VZ 50, en later een Puch MV 50.
Op mijn 18e heb ik motorrijlessen genomen,  gelest werd op een scooter. In de lesperiode had ik een oefen-vergunning, maar daarmee mocht ik alleen de kortste route vanaf huis naar een industrieterrein dicht bij huis rijden.
Ik ben toen met een stel vrienden toch naar de TT geweest, zonder rijbewijs, maar met oefenvergunning. Als je geen gekke dingen doet, wordt je niet aangehouden, dus geen probleem.
In augustus 1972 kocht ik mijn eerste motor, een Suzuki T500J, nieuw gekocht bij Motorhuis Safe in Rotterdam. Dat was een snelle fiets.

Suzuki T500J

In maart 1973 moest ik in militaire dienst. Ik kwam bij de Marine, 18 maanden als machinist, en heb daar een mooie tijd gehad.
In september 1974 ben ik afgezwaaid. Ik heb toen de Suzuki verkocht, en ben op een Triumph Bonneville 650 gaan rijden. Daarna kwam er een Triumph T150 Trident, gevolgd door een Yamaha XS 750.

Toen er kinderen kwamen, kwam het motorrijden op een wat lager pitje te staan. Ik heb in 1987 nog een Honda CB 400F gereden, maar dat was behelpen. In de winter was hij wel bruikbaar, als pekelfiets.
In 1990 ben ik gaan werken bij een op- en overslagbedrijf in de Rotterdamse haven, bij de Technische Dienst.
In 1991 kocht ik een BMW R 90S, waarmee ik heel veel kilometers gemaakt heb. In totaal bijna 200.000 km in 12 jaar tijd, vaak in Engeland en Ierland.
Ik heb ook tweemaal de TT op het eiland Man bezocht. Gaaf om na zo’n wedstrijd zelf op het circuit te rijden. Ik verzamelde in die tijd al speldjes en postzegels, maar niet fanatiek. In Douglas (hoofdstad van Man) zag ik in een etalage postzegels liggen met motorfietsen als motief. Toen was ik verkocht.
Ik weet niet meer precies wanneer ik lid werd van de MFN, maar ik beleef er veel plezier aan. Ik zoek ook nog steeds op rommelmarkten en braderieën naar zegels en speldjes. Ik probeer zo vaak als ik kan de clubmiddag te bezoeken, helaas lukt dat niet altijd.
De laatste 2 van mijn motoren zijn vereeuwigd op een persoonlijke zegel. Deze zijn gebaseerd op schilderijen die mijn vrouw Ineke gemaakt heeft.

Persoonlijke postzegels met Jans motoren

De schilderes naast haar werk
De schilderes naast haar werk

In 2003 werd ik 50 jaar en kocht een nieuwe BMW R 1150RT. Daar heb ik ook veel mee gereden, onder andere naar de Noordkaap en de Shetland Eilanden.

BMW R1150 RT met aanhanger
Met de RT werden flinke reizen gemaakt


Jan en Ineke op de Noordkaap
Jan en Ineke op de Noordkaap

In 2013 ben ik met vervroegd pensioen gegaan, en sindsdien worden mijn dagen goed ingevuld door de kinderen en kleinkinderen. Dat onder het motto "je bent nu met pensioen dus je hebt toch niks te doen".
In 2010 en 2013 hebben Ineke en ik 3 maanden lang met een camper  door Canada en de VS getrokken, en in 2016 deden we een rondrit door IJsland. Wel prachtig, maar ik had het liever op de motor gedaan.
In 2014 heb ik de BMW R 1150RT ingeruild voor een BMW R 1200GS Adventure. Met de GS heb ik al heel veel stuurplezier gehad in de Alpen en de Pyreneeën, en maak ik nog regelmatig toertochten.

BMW R1200 GS Adventure op de Tourmalet

BMW R1200 GS Adventure op circuit
Ook met een BMW GS kun je het circuit op

Sinds mijn vrouw niet meer achterop kan zitten, door heup operaties, is het toeren minder geworden. Ook al omdat de meeste van mijn motorrijdende kennissen nog werken, en ik niet veel zin heb om alleen een dag te gaan toeren.
Maar al met al kom ik mijn dagen goed door, en verveel ik mij niet.

Groet,
Jan Haaksema

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home