Finland: postvervoer door de jaren heen

In de Bondsbibliotheek in Houten kwam ik deze foto van een Finse postbezorger op een motorfiets tegen.

Finse postbode op Jawa Perak

Waarschijnlijk is het, ondanks de oude motor, een vrij recente foto, want de grote nummerplaat voorop lijkt op een Finse kentekenplaat voor zogenaamde "veteranen-voertuigen": twee witte letters en maximaal drie witte cijfers op een zwarte reflecterende achtergrond.
Op het platteland werden vaak motorfietsen gebruikt om brieven te bezorgen. In de jaren zestig kwamen daar bromfietsen bij om het werk makkelijker te maken.
Maar nu de vraag: welke motorfiets is het?

Nadat ik het stukje had opgestuurd naar onze redacteur Paul kwam al snel bericht terug. Hij was op internet aan het zoeken geslagen en vond 2 dingen.

Ten eerste een duidelijkere afbeelding, niet alleen van de voorkant maar ook van de achterkant. Daaruit bleek dat het een postkaart van het Postmuseum in Helsinki betreft.

Achterkant postkaart met Finse postbode op Jawa Perak

Du moment dat Paul dit aangaf ging mij een licht op, want het boekwerk waarin ik de afbeelding aantrof, bevatte onder andere deze kaart. De kaarten konden uit het boek gehaald worden en gebruikt worden.
Ook vond hij welke motorfiets gebruikt werd. Het betreft een Jawa Perak 250cc 1‑cilinder (er was ook een 2‑cilinder van 350cc), die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in gebruik was bij de post.

Achterkant postkaart met Finse postbode op Jawa Perak
Jawa Perak 250cc 1-cilinder

Achterkant postkaart met Finse postbode op Jawa Perak
Jawa Perak 350cc 2-cilinder

Nico helling, met aanvulling van Paul Essens

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home