Koninklijke motorrijders

Bij de nieuwe uitgiftes staat dit keer een uitgifte van Sierra Leone, met op de zegels foto's van beroemdheden op motorfietsen. Daaronder twee filmacteurs die we al vaker op een motor hebben gezien, en een tweetal artiesten.
Maar wat mijn verbazing wekte waren 3 leden van het Britse koningshuis op een motor: Prins William, Koning Charles en voormalig Koningin Elizabeth. Vooral de laatste 2, waarbij Elizabeth ook nog duidelijk rijdend afgebeeld is! Vast trucfoto's, was mijn eerste gedachte. Vooral met de nieuwste AI-ontwikkelingen schijnt het eenvoudig te zijn om zoiets te fabriceren.
Dus maar eens op zoek naar de herkomst met hulp van Google Lens. Tot mijn grote verbazing bleek al snel dat alle 3 de foto's echt zijn!

De foto van Prins William is gemaakt tijdens een werkbezoek aan de Triumph fabriek in Hinckley, in februari 2018. Op de zegel poseert hij in zijn nette pak op een Triumph Bonneville Bobber. Duidelijk stilstaand, met zijn voeten op de grond, dat zijn jasje wat opwappert zal van de wind zijn.

Maar hij heeft wel een motorrijbewijs, en heeft bij het bezoek ook echt gereden op een Triumph Tiger 1200 XR. Met helm en motorjack, maar wel in zijn nette pantalon en suede schoenen....

 

Meer verbazing wekte zijn vader Charles, niet een type dat je er van verdenkt motorrijder te zijn. Maar ook die foto bleek echt te zijn. Aan de uitdrukking op zijn gezicht kun je wel zien dat hij zich niet helemaal thuis voelt op zo'n stalen ros.

De foto is gemaakt bij de "Royal British Legion Riders Club" bij St. James's Palace, tijdens London Poppy Day in november 2012. Op die jaarlijks gehouden dag zamelt het Koninklijk Brits Legioen geld in voor goede doelen, door verkoop van kunst-klaprozen (in het Engels "poppy" genoemd). Charles nam plaats op de Harley van één van de bikers die als vrijwilligers aan de actie meededen.

 

En dan tenslotte Elizabeth. Aan de foto is duidelijk te zien dat die in een ver verleden gemaakt moet zijn, en hij blijkt uit de 2e Wereld Oorlog te stammen. Elizabeth diende vanaf maart 1945 in de "Auxiliary Territorial Service", de vrouwenafdeling van het Britse leger. Als onderdeel van een motor-rijtraining rijdt ze op een 250cc BSA een obstakel-parcours.

Op de originele foto is te zien dat ze tussen een rij olieblikken door slalomt, vandaar ook de vreemde houding van haar hoofd. Op de zegel zijn de blikken niet te zien. Opvallend is ook dat de foto voor de zegel is ingekleurd, maar niet authentiek want dan zouden zowel de motor als de kleding hoogst waarschijnlijk legergroen zijn.

Wat me wel verbaasd zijn de motoren waar ze op zitten.... geen enkele ROYAL Enfield!

 

Paul Essens

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home