Servo Olie

Er is zo goed als geen postadministratie meer te vinden die niet de mogelijkheid biedt om een eigen afbeelding op een zegel te plaatsen. Soms direct op de zegel, soms op een aanhangend label en heel soms zijn beiden mogelijk. Deze zegels scharen we onder de Persoonlijke Postzegels, kortweg "PPZetten".
Maar er zijn ook van dergelijke zegels die in grotere aantallen door de post zelf uitgebracht worden. Denk voor Nederland bijvoorbeeld aan de recente 75 jaar Solex zegels: geen postzegel, maar ook geen persoonlijke postzegel. Ik noem deze zegels dan maar "semi-PPZetten".

Nu is het bij de Indiase post mogelijk om dat soort postzegels in grote getale te laten drukken. Daar zullen wel de nodige pecunia voor betaald moeten worden, maar reclame kost nu eenmaal wat.
Zo'n uitgifte is de zegel plus label van oliegigant Servo. Op 28 januari 2023 werd ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van Servo (in 2022!) een uitgifte gemaakt van een semi-PPZ waarop producten van deze oliemaatschappij te zien zijn.

Servo werd in 1972 opgericht door Indian Oil en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste oliemaatschappij in India, met meer dan 1600 typen smeermiddelen in meer dan 5300 formuleringen.
Op het label staat het speciale 50 jaar logo afgebeeld en normaal gesproken is het rechtergedeelte dan voor de frankeerzegel gereserveerd. Meestal een bestaand zegel uit de reguliere uitgiftes. En daar wijkt dit zegel nu af, want op de zegel van 5.00 roepie (€ 0.055) staat een reeks olieproducten van Servo afgebeeld, waaronder olie in flessen voor diverse toepassingen.

Er is zelfs een speciaal herdenkingsstempel en FDC voor deze uitgifte vervaardigd. Dit is dus echt meer dan een persoonlijke postzegel.

Nu is het drukwerk van de postzegel niet erg duidelijk, daarom hier een afbeelding van de oliebussen op groter formaat. Weliswaar de iets andere afbeelding van de velrand, maar op de voorgrond staat dezelfde rij flessen als op de zegel.

Het geoefende oog zal op de de 2 meest linker en 2 meest rechter flessen afbeeldingen van motorfietsen vinden, en dus het zegeltje een plaats kunnen geven in de collectie.

Hier nog een grotere afbeelding van de betreffende flessen:

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home