MFN-lid Paul Essens

Nadat voor de vorige nieuwsbrieven enkele leden zich hadden aangemeld om zichzelf kort voor te stellen was er deze keer niemand die zich aanbood. Daarom wil ik deze kans benutten om mezelf eens nader voor te stellen.

Ik ben geboren in 1962, dus inmiddels, nu in 2023, al weer 61 jaar. Ik ben getrouwd met Madelèn, voor regelmatige bezoekers van de clubmiddagen ook een bekend gezicht.
Wij wonen in het rustige Friese dorp Joure, bij sommigen waarschijnlijk bekend als de geboorteplaats van Douwe Egberts. Dat welbekende bedrijf (onderdeel van het wereldwijd actieve Jacobs Douwe Egberts) is ook gedurende 34 jaar mijn werkgever geweest.

Al sinds ik een jaar of 14 was ben ik gek van motorfietsen. Hoe dat zo gekomen is weet ik zelf eigenlijk niet, want in mijn familie en verdere kennissenkring was er niemand die motor reed. Toen ik in de gelegenheid was om rijles te nemen werd dat dan ook motorrijles, mijn autorijbewijs heb ik pas jaren later behaald.
Zo rond mijn twintigste heb ik mijn eerste motor aangeschaft, een bescheiden Honda CB400N, de twee-cilinder.


Mijn 1e motor: Honda CB400N

Daarna kwamen er diverse zwaardere motoren, in volgorde: Suzuki GS850G, Yamaha XJ900, Suzuki Bandit 1200, Suzuki SV1000, Suzuki Bandit 1250, Honda CB1000R en sinds een paar maanden een Yamaha MT09. Een relatief korte lijst voor een periode van 41 jaar, ik raak niet zo snel uitgekeken op mijn motoren.


Mijn huidige motor: Yamaha MT09

In de eerste jaren deed ik alles op de motor, en maakte dus aardig wat kilometers. Toen ik ook een auto had werd dat veel minder, en werd ik een echte "mooi weer rijder". Nu rijd ik vooral recreatief, maar ik probeer nog altijd zoveel mogelijk de motor te pakken als ik ergens heen ga, tenminste zolang het weer meewerkt en ik geen grote of zware dingen hoef mee te nemen.

Zo rond 1995 ontdekte ik dat er ook postzegels met motorfietsen bestaan, en het verzamelen daarvan leek mij een mooie nieuwe hobby. Toen ik er een aantal verzameld had vernam ik van het bestaan de van MFN en ben ik lid geworden. Toen zag ik pas echt wat er aan motorfilatelie bestaat, en is mijn verzameling ook snel gegroeid.
Toen eind 90-er jaren het internet opkwam en ik kennismaakte met het bouwen van websites, leek het mij leuk om voor de MFN een website op te zetten. Met goedkeuring van het bestuur ben ik daarmee eind 1998 gestart. Met flink wat hulp van Madelèn is dit uitgegroeid tot de uitgebreide website die we nu hebben, en die de MFN wereldwijde bekendheid en een bijbehorend ledenbestand opgeleverd heeft.
Toen de toenmalige redacteur, Herman van der Maaten, in 2003 het voorzitterschap op zich nam heb ik het maken van de nieuwsbrief op me genomen. Inmiddels doe ik dat dus al weer 20 jaar, en in die tijd heb ik ruim 80 nieuwsbrieven verzorgd. Desondanks doe ik dat nog steeds met plezier!
Sinds 2021 ben ik ook penningmeester van de MFN. Dit om het mogelijk te maken dat Hans de Kloet, die deze functie toen had, het voorzitterschap kon overnemen van Wijbe Brouwer. Alhoewel dit niet erg veel tijd in beslag neemt is het niet echt mijn ding, dus als er een vrijwilliger is die het penningmeesterschap wil overnemen zou ik dat zeer waarderen!

Nadeel van het werk voor de MFN is wel dat ik nauwelijks tijd overhoud om aan mijn eigen postzegelverzameling te besteden. Die bestaat overigens alleen uit postzegels, blokken en velletjes. Ik beschouw mezelf niet als een echte filatelist, meer als een plaatjesverzamelaar. Het gaat mij vooral om de afbeeldingen van de motorfietsen, de overige filatelistische items zoals brieven, postwaardestukken, stempels en FDC's hebben daarom niet mijn interesse.

Als ras-techneut ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest in de techniek van motorfietsen, en in de ontwikkeling daarvan door de jaren heen. Daarom had ik altijd al de wens om eens een oude motorfiets te restaureren.
Toen ik in 2000 eindelijk voldoende sleutelruimte had kwam er daarom al heel snel een EMW R35/3 uit 1954, een Oost-Duitse kloon van de vooroorlogse BMW R35. Ik begon enthousiast met demontage van de EMW om de restauratie te beginnen, en begon me tegelijkertijd te verdiepen in de wereld van de oldtimer motoren.


EMW R35/3 (niet de mijne!)

Daardoor kreeg ik steeds meer zin om ook op een oldtimer te gaan rijden. En omdat de restauratie van de EMW een meer-jaren project zou worden begon ik uit te kijken naar een 2e oldtimer motor. Die kwam er al snel in de vorm van een Motobécane B3c uit 1931.
En toen was het hek van de dam, en verging het mij als zo vele liefhebbers.... Naarmate ik meer zicht kreeg op wat er door de jaren heen aan motoren gebouwd was en hoe uiteenlopend de gebruikte technieken zijn, hoe meer motoren ik interessant vond, en uiteraard wilde hebben. Vooral motoren waar ongebruikelijke technische oplossingen gekozen zijn, zoals een Imme, Ner-a-Car of Scott.

Heel verrassend was dat ik op een evenement een motor van het merk Hulsmann tegenkwam, met daarop een bordje waarop stond dat dit een Nederlandse motorfiets is, gebouwd in Schiedam. Mijn geboorteplaats waar ik 25 jaar gewoond heb! Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat is ook niet zo gek omdat de motorproductie al jaren voordat ik geboren werd gestopt was. Uiteraard wilde ik toen een Hulsmann hebben, en een paar maanden later had ik er een.


Mijn eerste Hulsmann, nog met originele lak en chroom

Al met al is mijn oldtimer hobby wat uit de hand gelopen, met als gevolg dat ik nu een collectie van 18 verschillende oude motoren heb. Omdat ik graag zo veel mogelijk zelf wil doen schiet het restaureren en rijklaar maken niet echt op, waardoor de meesten nog niet rijdbaar zijn. Ook de EMW ligt nog altijd in onderdelen uiteen....

Maar zoals dat bij elke verzamelaar gaat: er is altijd nog wel iets te wensen over. In mijn geval is dat een Megola, een motorfiets uit ca. 1925 met een 5-cilinder stermotor ingebouwd in het voorwiel. Vreemder kan haast niet. Dus als je er nog eentje ongebruikt in de schuur of op zolder hebt hou ik mij aanbevolen!


Megola (toer uitvoering)

Behalve het bezitten van en het sleutelen aan de oldtimers vind ik het ook leuk om er op te rijden, vooral in georganiseerde tochten. Ik ben daarom ook lid van een aantal clubs, ook handig voor het verkrijgen van informatie en onderdelen.

Bij mijn oldtimer hobby hoort ook het verzamelen van informatie en documentatie van de motoren die ik bezit, en ik vind het ook leuk om dit weer ter beschikking te stellen aan andere bezitters. Daarom heb ik ook mijn eigen website gemaakt waarop ik mijn beleving van de motorhobby toon, uiteraard ook de filatelie! Ben je nieuwsgierig geworden, kijk dan eens op www.motorpaul.nl.

 

Paul Essens

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home