Pools stempel

Vele MFN-ers weten wel dat ik meerdere thema's verzamel naast mijn hoofdthema "Motorfietsen".

Zo heb ik ook een verzameling "Globe", en dat betekent dat ik aardbollen op filatelie verzamel. Onlangs heb ik via Delcampe een briefkaartje gekocht met in de illustratie een stelletje kinderen die rond de aardkloot dansen. De illustratie toont het logo van de Salesiaanse Wereld spelen 2001, georganiseerd door een kerkbeweging in de geest van Franciscus van Sales.

Niets bijzonders en eigenlijk, omdat de kaart niet geadresseerd is, zou deze niet geschikt zijn om in een tentoonstelling te showen. Maar bij ontvangst keek ik eens beter naar het stempel op de kaart, en las ik daar onder andere het woord "MOTOCYKLOWY" in. Dat riep om nader onderzoek!

Het hart van de stempel toont een luchtballon en de datum 21-07-2001. In de ring eromheen las ik dus "VI TORUŃSKI ZLOT MOTOCYKLOWY BMW VETERAN CLUB" (toeval dat het stempel op het BMW logo lijkt?) met de postkantoor-aanduiding Toruń 1. Zlot betekent hier zoveel als Treffen. Toruń, in Polen, is de plaats van handeling.

Dus eerst maar eens even zoeken naar die BMW Veteranen club. De club is in 1977 opgericht door enthousiaste eigenaren van bejaarde (leger) motorfietsen van het merk BMW. Toen bestond het motorbestand hoofdzakelijk uit BMW een-pitters en militaire zijspannen met boxer motoren. Uit de foto's op hun Facebook pagina maak ik op dat tegenwoordig alle merken motoren in de club opgenomen worden. Natuurlijk, want wat 45 jaar geleden nog nieuwe ronkers waren zijn nu ook veteranen. Dit jaar werd dus overigens het 45 jarig jubileum van de club gevierd met weer een treffen/feest.

Terug naar 2001. Ook in dat jaar werd er door de club een treffen georganiseerd, en wel in het weekeinde van 20 tot 22 juli te Toruń. Ter viering werd er een vergunning aangevraagd om met een luchtballon een vaart te mogen maken. De vergunning werd verleend en aan de post werd gevraagd om een speciaal stempel te gebruiken in de plaats van landing. Het getoonde stempel werd al bij vertrek aangebracht. Omdat zo'n ballon nou eenmaal lastig te sturen is, werden drie omliggende plaatsen aangewezen als aankomststempelplaats, te weten Włocławek 1, Grudziądz 1 en Bydgoszcz 1.

De ballon, die om 17:45 uur opsteeg in Toruń, eindigde zijn vlucht in Podzamcze om 19:02 uur en legde een afstand van 22 km af.
Er werden 656 standaardbrieven en 117 aangetekende brieven vervoerd. De post werd vanaf de landingsplaats afgeleverd bij Włocławek, waar de vracht werd ontvangen om 20:00 uur en van het aankomststempel werd voorzien. In groen werd nog een additief stempel aangebracht van de ballon en zijn bemanning: SP - BIR "ALTOM" THUNDER COLT 69A-ballon en de ballonauten Jerzy Wiśniewski, Paweł Noskowicz en Leszek Zieliński.

Helaas is mijn briefkaart dus niet meegevlogen, en eigenlijk moet ik de kaart verdelen over twee verzamelingen. Doorscheuren dan maar.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home